Listede olmayan bir Yazılım Şirketi mi biliyorsunuz? 🙂

Generated by wpDataTables

Yazılım nedir?

Yazılım nedir sorusuna verilecek en kısa ve öz cevap; elektronik aygıtları çalıştırmak ve belirli görevleri yürütmek için kullanılan programların tümüne verilen isimdir. Yazılım için çeşitli diller bulunmaktadır ve bu diller, veri veya programlamadan oluşan kodlama dizinidir. Bilgisayar dili kullanarak var olan bir problem pratik şekilde çözülebilir.

En çok kullanılan yazım dilleri arasında PHP, Python, JavaScript, Go, Java, CSS, C / C++, C#, R, Ruby, Kotlin ve Swift bulunuyor. Sayısız alan ve sektörde farklı ihtiyaçları karşılayabilmek için birden çok yazılım türü bulunuyor. Bu yazılım türlerini 4 ana başlıkta sıralayabiliriz.

 

Yazılım Türleri

Uygulama Yazılımları: Bu yazılımlar, bilgisayar ve akıllı telefonların temel kullanım alanlarının gelişmesini sağlar ve kullanıcı odaklıdır. Web tarayıcılar, resim yapma programları ya da oyunlar bu kategoridedir.

Sistem Yazılımları: Donanım ile uygulama arasındaki bağlantıyı sağlar. Sistem yazılımlarının alt kategorileri arasında en çok bilinen işletim sistemleri bulunuyor. Windows, Android, iOS, macOS, Linux en bilinen örnekleridir. Alt kategorilerinden biri ise, bilgisayar bakımlarını kolaylaştıracak hizmet programlarıdır.

Bilgisayar Yazılımları: Bilgisayar donanımının çalışmasını ve işlevselleşmesini sağlayan komutlardan oluşan yazılımlardır.

Elektronik Yazılımlar: Elektronik bir cihazın sorunsuz çalışması için gerekli yazılımlardır. Küçük ev aletlerinden sanayideki kullanılan makinelere kadar bütün cihazlar bu yazılımı kapsar. Bilgisayar yazılımıyla arasındaki en büyük fark, mekanik bir tasarımla üretilmeleridir.

 

Yazılım şirketleri nedir? Yazılım şirketleri ne tür işler yapar?

Yazılım şirketleri nedir konusuna gelecek olursak; bütün teknolojik cihazların amaç ve isteklerini yerine getiren firmalar anlamına geldiğini söyleyebiliriz. Yazılım şirketleri, iş yaptıkları müşterilerinin isteklerine bağlı olarak, kendi hayal gücü ve yazılım bilgisini de araya katarak profesyonel web siteleri veya mobil uygulamaları hazırlar. Bu mobil uygulamalar, bireysel veya kurumlar için yapılabilir.

Yazılım şirketlerinin ihtiyaç ve isteğe göre kategorileri bulunmaktadır. Bunlar 7 ana gruptan oluşur.

 

Yazılım şirketi kategorileri

Yazılım şirketlerinin kategorileri; platform ve yönetim, eğitim ve referans, ev ve eğlence, içerik ve iletişim, operasyonlar ve profesyonel, ürün imalatı ve hizmet sunumu ve iş kolundan oluşuyor.

Bu yazılım şirketleri, verdikleri hizmet türüne göre, kişi veya kurumlara, web tasarım ve geliştirme, oyun geliştirme, gömülü sistemler, masaüstü uygulama geliştirme, özel yazılım geliştirme, mobil uygulama geliştirme, siber güvenlik, veri bilimi -makine öğrenmesi – yapay zeka, kurumsal SEO konularında hizmet sağlıyor.

 

Yazılım Şirketinde Kimler Çalışır? Görevleri Nelerdir?

Yazılım şirketlerinde, yazılım mühendisleri, bilgisayar mühendisleri, yazılım mimarları, web tasarım uzmanları, grafik tasarım uzmanları gibi meslek grupları çalışabiliyor.

Bu yazılım şirketlerinde çalışmak için diplomaya sahip olmak öncelikli önem sırasında değil. Şirketin kendi disiplinine göre değişkenlikler olsa da genellikle programlamadan anlayan herkes bu şirketlerde çalışabiliyor. Herhangi bir yazılım projesi yaptırmak isteyen biri, öncelikli olarak yazılım şirketlerini tercih ediyor.

Şirketin tampon görevini üstlenen çalışanlardan biri olan yazılım uzmanları, çalıştığı kurumun ihtiyaç ve isteklerine göre araştırma yapan ve yazılım programları tasarlayan kişidir.

Bilgisayar programlarını ve elektronik aletleri yöneten yazılım uzmanlarının görevleri, mobil cihazlarda, bilgisayarda ya da yazılım kullanılan farklı ortam içerisinde sistem geliştirmek, söz konusu ortamlarda yazılım tasarlamak, yazılım ve sistemlerin geliştirilmesini sağlamak, yazılım ve sistemlerin tasarımından bakımına, test edilmesinden değerlendirilmesine kadar olan tüm aşamaları takip etmek ve kontrol altında tutmak, teknolojinin gelişmesiyle değişen yazılım sektörüne ayak uydurmak için sürekli araştırma yapmak, işletim sistemleri kurmak, yazılımların hatasız çalışması için çözümler üretmektir.

Yazılım mühendisleri ise, sistematik süreçler oluşturarak programları yönlendirir ve tasarım oluşturur. Yazılım uzmanlarının ihtiyaç duydukları programlama kodlarını da yazarlar.

 

Yazılım şirketleri neden önemlidir?

Yazılım şirketlerinin neden önemli olduğunu inceleyecek olursak; bir yazılım şirketinin en temel özelliği, kendini yazılıma adamasıdır. Bu nedenle, yazılım şirketlerinin en önemli hedefi yazılım sektörünü geliştirmek, müşterilerine iyi bir hizmet sunmak ve teknolojik şartlara en uygun şekilde yazılım programlamayı sürdürmektir.

Bir yazılım projesi oldukça ciddi maliyetlere yol açtığı için yazılım projesi yapmak isteyen müşteriler, harcadıkları emeği maddi ve manevi olarak güvenebilecekleri firmalara emanet etmek istiyor. Birden fazla teknoloji bulunduran yazılım şirketleri, müşterilerin istek ve ihtiyaçlarına göre bir araştırma yaparak doğru bir yaklaşım sergileyebiliyor.

Özellikle iletişim kaynaklarını iyi kullanan ve müşterilerin isteklerini göz ardı etmeyen yazılım şirketleri, müşterilerin projelerini iletişimde kalarak sağlıklı bir süreçle bitirdiği için hizmet alanların da memnuniyeti bu ölçüde artıyor. Aldıkları hizmetten memnun kalan müşteriler, bir sonraki yazılım projelerinde memnun kaldıkları bu yazılım şirketleriyle anlaşarak bağlılık gösteriyorlar.

Ticaret ve iş süreçlerinden anlayan yazılım şirketleri her zaman 1 – 0 öne geçer çünkü özgüvenli bir tavır, profesyonel bir duruş kazandırır. Ayrıca yazılım şirketleri, müşterilerin zamandan tasarruf etmesini sağlayarak işin faturalandırması, fiyatlandırılması, teslim süreci, onay süreci, görevlendirme ve takip etme süreci, yasal yükümlülükleri hallederek süreci hızlandırır.

Müşterilerin olası şikayet ve taleplerini doğru şekilde karşılayan ve sorunları anında çözen yazılım şirketleri sayesinde iki taraf da projeden memnun ayrılır ve ortaya güzel bir iş çıkar.

 

Yazılım şirketi nasıl seçilir?

Müşterilerin, çalışacakları bir yazılım şirketi seçmeden önce detaylı bir araştırma yapması gerekir. Müşteriler, yazılım şirketlerini araştırırken belirledikleri birkaç yazılım şirketiyle daha önce çalışmış olan insanların görüşlerini alabilir ve firma hakkında yazılan yorumları okuyabilir. Referans bulamayan müşteriler ise genellikle, daha önce ünlü isimlerle işbirliği yapmış yazılım şirketlerini tercih ediyor.

Yazılım şirketi seçerken güvenilir bir firma da olsa, yazılım şirketinin daha önce bitirmiş olduğu projelerin incelenmesi oldukça önemlidir. Böylelikle iş kalitesini ve yazılım şirketinin istek ve ihtiyaçları sorunsuz şekilde karşılayıp karşılamayacağı da anlaşılmış olunur.

Karar verme aşamasında firmayla yüz yüze görüşmeler yapıp çalışılacak kişi ve ekiplerle tanışmak önemlidir. Yüz yüze görüşmeye sıcak bakmayan yazılım şirketlerinin güvenilirlik açısından şansı düşüktür. Aynı zamanda, ana projeye başlamadan önce demo talep edilmesi önemli bir noktadır. Ortaya çıkacak işe göre tam bir karar verilebilir.

Genellikle bir yazılım şirketiyle çalışmaya başlamadan önce müşteri temsilcisiyle görüşülür. Bu nedenle müşteri temsilcisiyle olan görüşmeden yazılım şirketi hakkındaki bilgileri ve deneyimlerini eksiksiz olarak öğrenmekte faydalı oluyor. İletişimi düzgün sağlayan müşteri temsilcisi sayesinde firmanın işi alıp almadığı da belirlenmiş oluyor.

Toparlayacak olursak; müşterilerin yazılım şirketlerini seçerken iyi bir araştırmadan geçirmesi ve ön görüşme ve demo talepleriyle isteklerini ne kadar karşılayıp karşılamadığını test etmesi, yazılım şirketlerinin ise müşterilerin isteklerine önem verip her süreçte onları bilgilendirerek ve bir sorun olduğunda onlarla iletişim halinde olarak süreci tamamlaması önemlidir.

 

Türkiye’de yazılım şirketi nasıl açılır?

Yazılım şirketi kurmanın, Türk Ticaret Kanunu‘na göre sermaye şirketi ve şahıs şirketi olarak 2 türü vardır. Önemli olan şirketin neye ihtiyaç duyduğu ve hangi alanda faaliyet göstereceğidir. Şahıs şirketleri, kuruluş maliyetinin az olması, açılış ve kapanış prosedürlerinin kolay olması ve 1 gün içerisinde kurulup 1 gün içerisinde kapatılma imkanlarıyla daha çok tercih ediliyor.

Şahıs şirketleri genellikle tek bir kişi tarafından kurulur ancak birden fazla ortakla da kurulabilir. Şahıs şirketi kurucusu ve ortakları gerçek kişi kabul edilirler ve şirketle ilgili borçlardan sorumlu olurlar. Limited ve anonim şirketlerine göre küçük ölçeklidirler ve kurulma aşaması basittir. Kendi arasında üçe ayrılan şahıs şirketlerinin adi şirketinde tüzel kişilik yokken, kolektif ve komandit şirketlerin tüzel kişilikleri bulunur.

18 yaşından büyük herkes şahıs şirketi kurabilir ancak özel sektörde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması İş Kanunu tarafından yasaktır. Ayrıca devlet memurları, kanunen bir tacir olarak sınıflandırılamadığı için şahıs şirketi kuramazlar. Şahıs şirketi açmak isteyenlerin çalışma yasağı olup olmadığına bakılmalı ve kazanç getirici faaliyetlerde olup olmadığı araştırılmalıdır.

 

Yazılımcı şahıs şirketi nasıl kurulur? Gereken belgeler nelerdir?

Şahıs şirketi kurmak için vergi dairesi ile iletişim halinde olunuyor fakat e-devlet üzerinden de işlemler halledilebiliyor. Şahıs şirketi kurmak için;

 

  • İkametgah bilgileri, kurucunun nüfus cüzdanı fotokopisi, imza sirküleri ve imza tescil beyannamesi gibi gerekli bilgiler alınır.
  • Şirket tescili yapılır.
  • Vergi hesap numarası için başvurulur.
  • Gerekli defterler alınır ve noterde tasdik ettirilir.
  • Yoklama tutanağı hazırlanır.
  • Vergi hesap numarası alınır.
  • Vergi levhası ve yazar kasa levhası alınır.
  • Gider pusulası, irsaliye ve fatura belgeleri çıkarılır.
  • Sicil gazetesine ilan verilir ve ilgili ticaret odasına kayıt yaptırılır.
  • İş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı çıkartılır.
  • SGK ve Bağ-Kur işlemleri yapılır.

Gereken belgeler ise; vergi dairesi / E-devlet üzerinden başvuru formu, 2 adet nüfus cüzdanı fotokopisi, 2 adet vesikalık fotoğrafı, 2 adet Noter onaylı imza beyannamesi, 2 adet ikametgah, kira kontratı / tapu fotokopisidir.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler şirket resmi kuruluş işlemi yaparken; vergi Dairesi, ticaret odası, Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Girişimciler, resmi kuruluş işlemlerinin tamamlanmasının ve vergi levhasının alınmasının ardından sonra söz konusu yazılım şirketinin bağlı olduğu belediyeden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı çıkartılıyor.

Yazılım ve web tasarım şirketleri, şirket kuruluşuna dair yasa işlemler tamamlanıp gerekli izinler alındıktan sonra ticari faaliyetlerine başlayabiliyorlar. Yazılım ve web tasarım şirketleri ticari faaliyetlerine devam ettikleri sürece belirli standart aylık giderleri bulunuyor. Bu giderler; şirketin büyüklüğü, kar – zarar durumu, eğer işyeri kiraysa kira durumu, kaç personel çalıştığı ve buna benzer özellikler çerçevesinde değişiklik gösterebiliyor. Yazılım şirketlerinin kuruluş işlemleri yaklaşık bir hafta kadar sürüyor.

Yasal prosedürler eksiksiz tamamlandığı takdirde kuruluş işlemleri tamamlanmış oluyor ve şirket fatura kesecek düzeye gelmiş oluyor.

 

Kurumsal firmalar yazılım şirketlerinden hangi hizmetleri alabilir?

Şahısların olduğu kadar kurumsal firmaların da yazılım şirketlerine dönem dönem ihtiyacı bulunuyor. İnsan kaynakları, bütçe yönetimi, stok yönetimi gibi konularda yönetimlerini kolaylaştıracak yazılım çözümlerine ihtiyaç duyarlar. Bu çözümlere verilen genel isim, ERP (Kurumsal Kaynak Planlama) çözümleridir. ERP aynı zamanda, üretimden satın almaya, dış ticaretten satışa kadar tüm operasyonlarda görünürlük, etkin kontrol ve veri güvenilirliği sağlıyor.

ERP çözümlerinde tüm veriler bir kaynakta toplanır ve ERP kaynak yönetimi için yüksek verimlilik sağlamış olur. ERP çözümlemesi dışında en çok kullanılan bir diğer çözümleme ise CRM’dir. Pazarlama ve satış departmanları için sıkça kullanılan CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi), firmaların müşteri davranışlarını yakından takip etmelerini ve müşterileri daha iyi tanımalarını sağlar.

CRM sistemi, aynı zamanda, müşteri bilgileri, şirket temsilcileriyle etkileşimler, satın almalar, hizmet talepleri, varlıklar ve teklifler dahil olmak üzere, müşteriyle ilgili tüm verileri topluyor, bağlıyor ve analiz ediyor.

Sonuç olarak, iki yazılım çözümü de kurumsal firmaların üstündeki yazılım yükünü kaldırıyor ve zaman tasarrufu yapmalarını da sağlıyor.


Borsadaki Yazılım Şirketleri

Logo Yazılım

Kişisel bilgisayarlar için uygulama yazılımları geliştirmek üzere 1984 yılında sektöre giren Logo, Türkiye'nin en büyük yazılım kuruluşlarından biri haline geldi. Logo Yazılım, aynı zamanda entegre iş yazılımları sunuyor.

Kafein

Mobil ödeme sistemleri, e-ticaret ve telekomünikasyon projeleri sunan Kafein, 2005 yılında sektöre girdi. Teknoloji, bankacılık, telekom, turizm, hizmet, perakende ve sigortacılık sektörlerinde Ar-Ge projeleri gerçekleştirerek inovatif çözümler sunan teknoloji yazılımları hizmeti sunuyor.

Smartiks

2006 yılında müşterilerine yüksek teknoloji bileşenlerini kullanarak, etkin iş çözümleri üretmek, yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmetleri vermek amacı ile kurulan Smartiks, müşteri ilişkileri yönetim sistemleri, iş Zekası, e-ticaret uygulamaları ve mobil uygulamalar konularında hizmet sağlıyor.

VBT Yazılım

AR-GE çalışmaları yaparak Türk mühendis ve yazılımcıları ile dünya IT pazarında rekabet edebilecek ürün ve hizmetler üretmeyi hedefleyen VBT Yazılım, 2021 yılında kuruldu. Bilgisayar donanımının ithalatı, ihracatı ve dahili ticaretini yapmak, bilişim sistemleri, otomasyon, yazılım ve donanım faaliyetlerinde bulunmak gibi hizmet alanları bulunuyor.

ARD Bilişim

Yazılım, bilişim teknolojileri, iletişim ve telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren ARD Bilişim, savunma, sağlık, enerji, inşaat ve danışmanlık alanlarında da faaliyet gösteriyor. Ayrıca, var olan sistemlerin bütünleşik bir yapıda çalışmasının sağlanması, yazılımsal ve donanımsal entegrasyonların yapılmasını da sağlıyor.

Link Bilgisayar

1984 yılında genç girişimci mühendisler grubu tarafından kurulan Link Bilgisayar, işletmelerin satış, pazarlama, satın alma, stok yönetimi, depo-mağaza yönetimi, cari hesap, finans, üretim, bütçe planlama, insan kaynakları, sabit kıymetler ve muhasebe gibi Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) işlemlerinin entegre olarak gerçekleştirilmesini sağlayan yazılımlar geliştiriyor.

Fonet Bilgi Teknolojileri

1997 yılında Sağlık Bilişimi alanında faaliyet göstermek için kurulmuş bir bilişim firması olan Fonet, gelişen teknoloji ve sürdürdüğü AR-GE çalışmaları ile sağlık kuruluşlarının dijitalleşme süreçlerine öncülük ediyor.