BlindLook, görme engelli Sadriye Görece ve seri girişimci Cihat Ersin Aydın tarafından kurulan bir sosyal girişimdir. Kurulduğu günden beri, 285 milyon görme engelliyi sosyal hayatta ve dijital dünyada özgürleştirmek amacıyla özgürlük teknolojileri geliştiriyor.
26 Şubat 2019 tarihinde kurulan girişim, EyeBrand sertifikasyon programını hayata geçirerek 50.000 görme engelliye projesini ulaştırdı. Girişim, EyeBrand sertifikası ile önce şirketleri, sonra sektörleri, sonra da görme engelli kitlesini dönüştürüp geliştirerek kapsayıcı dönüşümün öncüsü olmaya da devam ediyor.
BlindLook, girişimi ile İmece Sosyal Girişimcilik Ödülü, Social Impact Award, İTÜ BigBang Challenge Anadolu Efes Özel Ödülü, HSBC Sürdürülebilir Büyüme Programı, Albaraka Garaj Kuluçka Programı, İbrahim Bodur Sosyal Girişimcilik Ödülü, Google #SheMakes Programı, Garanti BBVA Yılın Kadın Girişimcisi Ödülü (Sadriye Görece), Fortune 40 Altı 40 (Cihat Ersin Aydın & Sadriye Görece), Yılın Türk Startup Şirketi (AmCham), Boğaziçi Bilişim Ödülleri – Compec gibi birçok ödül kazandı.
EyeBrand Nedir?
EyeBrand, görme engelsiz markaların sunduğu kapsayıcı hizmeti belgeleyen global bir sertifikadır. EyeBrand’e üye olan markalar, sundukları ürün ve hizmetleri BlindLook’un Audio Simulation teknolojisi sayesinde yine girişimin görme engelliler için özel olarak tasarladığı sesli özgürlük dünyasında erişilebilir hale getirebiliyor.
Kapsayıcılığı iş yapış şeklinin merkezine koyan, son tüketiciye ürün ya da hizmet sunan tüm markalar görme engelsiz marka olabiliyor. Görme engelsiz marka olmak ilk olarak global EyeBrand ağının bir parçası yapıyor. Kapsayıcılığı önemseyen öncü markalar arasında yer alma imkanı tanınıyor. Ayrıca, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu bir amacın parçası olunuyor.
AgeSA, Akbank, Alternatif Bank, Amazon Türkiye, CarrefourSA, EnerjiSA, Baydöner, Orkid, Tefal ve daha birçok marka, EyeBrand teknolojisini kullanıyor.
BlindLook Audio Simulation nedir?
Audio Simulation, BlindLook tarafından geliştirilen, ürün ve hizmetleri görme engelliler için erişilebilir hale getiren ses odaklı erişilebilirlik teknolojisidir. Görme engellilerin ekran okuyucu programları ile paralel çalışıyor ve görme engellinin ürün ve hizmetlerdeki kullanım deneyimini iyileştiriyor.
Dünyada 285 milyon, Türkiye’de 1 milyon görme engelli yaşıyor. Dünyadaki görme engelli nüfusun 39 milyonu, Türkiye’deki görme engelli nüfusun 285 bini hiç görmeyen total görme engelli kişilerden oluşuyor. Dünya Sağlık Örgütü 2 Milyar kişinin görme bozukluğu yaşadığını belirtiyor.