Gökhan Alp kimdir?
Prodüksiyon ve Canlı Web Yayınları Ekosistemi’nde bulunan girişimimiz JakoMeet’in yöneticiliğini yapıyorum. Pandemi öncesinde de pazarda faaliyet gösteriyorduk. Ancak pandemiyle beraber çok daha hızlı ivme kazandık. 2020’den beri faaliyetlerimiz devam ediyor. JakoMeet’ten önce de Pazarlama ve İletişim sektöründe çalışıyordum. JakoMeet ile yeni bir ekosistemle tanıştık.
JakoMeet tam olarak nedir? Bize bir örnek üzerinden anlatabilir misin?
Etkinlik platformu internet üzerinden herhangi bir araç ya da uygulama indirmeden insanların doğrudan bağlanıp yayın yapmak üzere kullanabildiği ve aynı zamanda sınırsız sayıda izleyici ile eş zamanlı şekilde etkinliklerini gerçekleştirebildiği, doğrudan web alanları üzerinden çalışan bağımsız bir arayüz.
Aslında internet üzerinden canlı yayın yapmayı sağlayan bir çevrimiçi servis olarak çalışıyor. Hatta opsiyon olarak canlı yayın ve prodüksiyon süreçlerinde birleştirip kurumların kendi ofislerinde de yayın yapmasına olanak sağlıyoruz.
Neden JakoMeet’i kurma gereksinimi hissettiniz, bize biraz hikayesini anlatabilir misin?
Fikir pandemiden önce ortaya atılmıştı fakat planımızda bir etkinlik platformundan ziyade online görüşme platform vardı. Temel iki odaya sahip bir online görüşme platformu yapısıydı diyebiliriz. Sonradan fark ettiğimiz şey diğer araçların hepsinde yayının aktarıldığı alanın aynı oda içinde yer alması. Bu sebeple de bir yayın başlarken YouTube ya da herhangi bir sosyal ağ üzerinden canlı yayına çıktığınız zaman baştaki konuşmaların ya da girizgahların yayına akması sebebiyle oluşan durumu ortadan kaldırmak yani bir sorunu çözmekti.
Fakat sonra arka tarafta bir reji odası ve ön tarafta yayına akan tıpkı bir TV operasyonu gibi iki parçaya bölmenin geliştirmesini yaparken pandemi patlak verdi. O döneminde çoğunlukla her şey sanal ortama taşınınca, sadece görüşmeler olmaktan çıkıp bir etkinlik aracı olarak verimli olabileceğimizi fark ettik. Yazılım geliştirmelerimizde de JakoMeet’i daha kapsamlı hale getirdik ve sonunda da bir sanal etkinlik platformu ortaya çıktı.
Gelir modeliniz nedir?
İş ortaklarımıza yayın başına, sitemizde de yer alan tamamen şeffaf paket fiyatlarımızla hizmet veriyoruz. Sadece projenizden bahsetmeniz yeterli temsilcilerimiz etkinliğinize özel bir kurgu ile süreci ilerletiyor. Aylık üyelik modelimiz bulunmuyor.
Etkinlik özelinde markalarımıza destek veriyoruz. Özelleştirilebilir yapımız sizin de ihtiyaçlarınıza uyum sağlayabiliyor. Payzigo bir sisteme sahibiz diyebiliriz. Diğer unusual enterprise girişimlerinde olduğu gibi insan yetkinliklerini yazılımla birleştiren bir servis olarak çalışıyoruz.
Yatırım aldınız mı?
Angel Enterprise çatısı altındayız ve tüm yatırım şirket kaynaklarıyla finanse ediliyor ve şirketimizin öz kaynaklarıyla faaliyetlerimize devam ediyoruz. Şirket prensipleri gereği çatı altında hiçbir girişim dış yatırım almıyor ve bununla gurur duyuyoruz.
Müşterileriniz kimler?
Teknoloji, Eğitim, Mimarlık gibi birçok alt sektörün yanısıra Türkiye’de de özellikle SAP ekosisteminden birçok müşterimiz var. SAP Türkiye Detay Sohbet, Dora, Çözüm Evi ve dahası. Belirli zamanlarda etkinlikler için kurumlara da sponsor oluyoruz.
Geçtiğimiz dönemde Boğaziçi Üniversitesi’ne Dijital Marketing akademi etkinlikleri için destek verdik. Girişimcilere de bu noktada destek vermeye hazırız diyebilirim. Yurt dışı tarafında ise şu an için ağırlığı Batı Avrupa ve Amerika’dan gelen toplantı organizasyon talepleri oluşturuyor.
Şirket metrikleri ne durumda bunlardan bahsedebilir misin?
Bugüne kadar 200’den fazla hibrit ve sanal yayın yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Son iki yılda her yıl bir önceki yıla göre iki kat büyüdük. 2022-de hedefimiz bir önceki yılı ikiye katlamak. Şimdi cirosal verilerden pek bahsetmedim ama özellikle yurt dışına euro bazlı hizmet sunan bir servis olarak hiç fena değil diyebilirim.
Ne istiyorsunuz veya hedefliyorsunuz?
Sanal etkinlik düzenlemek isteyen kurumların hedef kitle ses ile etkileşime geçmesini kolaylaştırmak ve tanınırlıklarını pekiştirmek istiyoruz. Artık sanal etkinlikler vazgeçilmez hale geldi ve ücretsiz erişilebilen standart yayın araçları kaliteli bir deneyim için yeterli kalmıyor. Yazılım ekibimizin geliştirdiği çözümlerle kurumların fiziksel etkinlik deneyimini her geçen gün daha da dijitalleştirmeyi hedefliyoruz.
Bahsettiğimiz gibi işimizin ana odağında canlı yayın etkinlikleri var. Çoğu yayınlarımızın başlangıcında konuşmacılar mikrofonunu açmayı unutuyor. Bu da konuklarımıza, bizleri istisnasız her zaman gülümsetiyor buradan mikrofonunu açmayı unutanlara selam olsun.