Muhiku ile İK Sohbetleri serisinin ilk bölümünde Büşra Çayır, yazılımcılara mülakatlarda sorulan sorular nelerdir, yazılım mülakatları ve yazılım mülakatları süreci nasıl işliyor, maaş beklentisi, vaka çalışması ve mülakat aşamaları gibi merak edilen soruların cevapları hakkında konuşuyor.
Yazılım mülakat süreci nasıl gerçekleşir?
İlk etapta telefon mülakatının yapılmasının ardından online veya yüz yüze şekilde İK görüşmeleri yapılıyor. İK’nın görüşmeyi olumlu değerlendirmesi halinde adaylar ile teknik yöneticiler bir görüşme gerçekleştiriyor. Bu görüşme sohbet veya teknik görüşmeyi kapsayabileceği gibi ikisini de aynı anda kapsayabiliyor.
Süreçlerin devam etmesiyle, şirketlerin tercihine göre bir vaka çalışması süreci oluyor. Daha sonrasında mülakatlar, eğer varsa bir üst yöneticiyle tanışma süreci veya referans – işe alım süreciyle devam ediyor.
İş başvurularının oluşturulması, yeni bir çalışan arayışı veya işten çıkan bir elemanın yerine yeni bir eleman takviyesi talebinin İnsan Kaynakları’na iletilmesiyle gerçekleşiyor. Bu talepler üzerine İK, kariyer platformlarında yeni çalışanlar arıyor.
Adayları eleme filtresinden geçirdikten sonra nasıl bir süreç izleniliyor?
İK Profesyoneli Büşra Çayır, adayları eleme filtresinden geçirdikten sonra kalan adaylar için vakit kazanmak adına bir ön telefon mülakatı yapıldığını veya adayla doğrudan bir ön görüşme yapıldığını belirtiyor. Telefon mülakatlarında genelde ilk olarak adayın nerede oturduğu soruluyor veya çalışma koşulu olarak (hibrit, uzaktan veya ofis vb.) adaya tercihi sorularak şirketle uyumlu olup olmadığı tespit edilebiliyor.
Daha sonrasında pozisyonla ilgili sorulması gereken kritik sorular varsa bunlar soruluyor. Telefon mülakatında ücret konusuna değinip değinmemek her şirkete ve pozisyona göre değişiklik gösterebiliyor. Çayır, maaş beklentisi konusunda şahsi tercihinin kritik veya acil bir pozisyon arayışı olmadığı sürece, ücretin telefon görüşmesinde konuşulmaması olduğunu belirtti.
İki taraf için de ücret odaklı olmak, yazılımcı açısından geleceğe dair iyi bir şirketi kaçırma ihtimali ve motivasyon düşüklüğüne sebep olabilirken şirketler tarafından ise yazılımcıların beklentilerinden düşük bir maaş söylenmesi, onlar için çok yararlı olacak potansiyel çalışanlarını kaybetmekle sonuçlanabiliyor.
Mülakata girecek adaylar hangi yolları izlerse başarılı olur?
Büşra Çayır, mülakata girecek yazılımcıların çalışmak için başvurdukları şirketin onlar için uyumlu olup olmadığını anlamak amacıyla araştırma yapmanın önemli olduğunun altını çizdi. Şirketin faaliyetlerini bilmek hem adayı güvende hissettiriyor hem de İK’cının gözünde istekli bir aday profili göstermiş oluyor.
Çayır, teknik profillerin genellikle İnsan Kaynakları ile yaptıkları görüşmeleri önemsemediğini belirtti. Bu algıya kapılma nedenlerinin, yazılımcıların genellikle İK’ların teknik kısımları anlamakta yetersiz kalacağını düşünmeleri olduğunu açıklayan Çayır, İnsan Kaynakları’nın adaylardan memnun kaldığı takdirde onları teknik ekibe aktardıklarını unutmamaları gerektiğini ifade etti.
İnsan Kaynakları’nda çalışanların, yazılımcıların şirketin kültürüne uyumlu olup olmadığını anlamanın yanı sıra, teknik detaylara girip nelerde uzmanlık gösterdiklerini anlamak büyük önem sağlıyor.
Mülakat esnasında karşılaşılabilecek durumlar
İK’lar bazen görüşme esnasında yazılımcılara daha önce hangi metodolojiyle çalıştıklarını sorduklarında yazılımcılardan ne demek istediklerini anlamadıklarına dair geri dönüş alabiliyor. Bu yanıtların mümkün olduğunca bilinmesi gerekiyor çünkü yazılımcıların yazılım dünyasında başarılı olabilmesi için her türlü kavrama açık olması gerekiyor. Yazılımcıların görüşmelerde, kendilerini geliştirmek için neler yaptıklarını belirtmeleri olumlu bir görüş sağlıyor.
Örnek vaka çalışmaları neye göre belirleniyor?
Büşra Çayır, örnek vaka çalışmalarının mülakat süreci için önem taşıdığını belirtiyor. Her şirketin bu vaka çalışmasını yapmasının adayların çalışmak istediği pozisyonda istekliliğini ve yeteneklerini sunmasına aracı olduğunun altını çiziyor. Kişileri zorlamadan ve en uygun vaka çalışma örnekleri istenilerek hem adayların pozisyona olan istekliliği değerlendiriliyor hem de şirket, kendisi için önemli olacak yetenekleri gözden kaçırmamış oluyor.
Yanlış bir adayı işe almak, işveren için hem zaman hem de maliyet açısından ‘görünmeyen maliyet‘ adı verilen büyük zararlar doğurabiliyor.
Görüşmeye katılacak adaylara tavsiyeler nelerdir?
Adayların, görüşmeye katılmadan önce şirket hakkında donanımlı bir bilgiye sahip olması ve kendi ilgi alanlarıyla uyumlu olup olmadığını saptaması gerekiyor. Görüşmeye ev gibi sessiz bir ortamda özellikle bilgisayardan katılmak ve belirlenen saatte mülakata katılmak adayların olumlu bir profil sergilemelerini sağlıyor.
CV'ni Yükle, Paylaş, Ücretsiz Değerlendirilsin!
Muhiku İK Sohbetleri’nin ilk videosunu izlemek ve Büşra Çayır‘ın yazılımcıların mülakat süreçleri hakkında detaylı açıklamalarını öğrenmek için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.