Metaverse NFT nedir? Metaverse ve NFT’nin Avantajları

Dijital dünyanın içine giren metaverse'in hayata kattığı yeni kavramlar bulunuyor. Metaverse NFT nedir, değiştirilemez token (non-fungible token) anlamına gelen metaverse NFT, blok zincir üzerinde kriptografik yöntemlerle üretilen ve saklanan benzersiz dijital varlıktır.
Metaverse NFT nedir? Metaverse ve NFT'nin Avantajları

Metaverse NFT ne işe yarar, metaverse NFT’nin herhangi bir varlığı temsil ettiği ve onun sahiplik kanıtı olarak çalıştığını belirtebiliriz. Bir metaverse NFT’nin ne zaman üretildiği, kime ait olduğu gibi bilgileri kesinleştiren sistem, metaverse NFT’nin değiştirilemez blok zincirler üzerinde kriptografik yöntemlerle saklanması sayesinde oluyor.

‘Sanal evren’ olarak geçen metaverse nedir, insanların alışveriş yapabileceği, hizmet alabileceği, şirketindeki insanlarla birlikte çalışabileceği ve oyun oynayabileceği 3D bir ortam sunuyor.

Metaverse NFT nedir hakkındaki tüm bilgiler blok zincir üzerinde kayıtlı oluyor ve metaverse NFT herkes tarafından görüntülenebiliyor. Bu sayede bir metaverse NFT’nin sahtesini üretmek ya da onu kopyalamak imkansız oluyor. Metaverse NFT’nin değiştirilemez kılınan özelliğinin bir nedeni olarak, metaverse NFT’ler birbiri yerine kullanılamıyor. 

İki metaverse NFT ele alındığında, aynı parasal değerlere sebep olsalar bile ikisi birbirinin yerine geçemiyor. Coca-Cola, Anheuser-Busch ve Crockpot gibi markalar, kendi metaverse NFT’lerini satarak Metaverse NFT’ye giriş yapmaya başladı. 

metaverse nft nedir?

Metaverse NFT’nin Özellikleri Nelerdir?

Bireyler, metaverse NFT’yi anlamak için boyutlu karakter tasarlama, kripto para sahibi olma, sanal cüzdan güvenliği, metaverse NFT dünyasına giriş, Metaverse eğitimi, artırılmış gerçeklik deneyimleri konularında eğitim alıyor. Bir değere sahip olan ve tahsil edilebilen metaverse NFT’ler, herhangi bir sanat eseri, video, tweet, bir internet sayfası, görseller, sosyal medyada oluşturulan hikâyelerdir.

Metaverse NFT’yi tanımlarından biri de, insanların benzersiz ve kendine özel bir dijital sanat eserine sahip olmalarına metaverse NFT ile olanak tanınması olarak söylenebilir. Metaverse NFT’den alınan varlıklar, dijital bir imza sayesinde kişiye ait olabiliyor. Bitcoin ve Etherium gibi kripto para birimleri kullanıcılar arasında değiştirilebilir olsa da metaverse NFT’ler değiştirilemiyor. 

Metaverse NFT’leri satan birçok platform bulunuyor. Açık artırma veya direkt satın alma seçenekleriyle sahip olunan metaverse NFT; herhangi bir dijital ürün alındığı zaman satıcının cüzdanından alıcının cüzdanına aktarılıyor. Satın alınan metaverse NFT’ler, istenirse pazar yeri uygulamalarından tekrar satışa çıkarılabiliyor.

En yaygın metaverse NFT pazarlarından bazıları;

  • OpenSea
  • SuperRare
  • Mintable
  • Nifty Gateway
  • Rarible olarak sayılıyor.

Bir diğer soru ise “Metaverse NFT nasıl satılır?” olabilir. Metaverse NFT, sanal pazar yerlerinde satılan ve işleyiş pazar yerinin içeriğine göre değişebiliyor. İçerik yüklendikten sonra metaverse NFT’ye dönüştürmek için adımlar izleniyor. Açıklama ve fiyat gibi ayrıntılar yazıldıktan sonra metaverse NFT’de satış gerçekleşirse komisyon elde edilebiliyor.

Metaverse ve Metaverse NFT’nin Avantajları

Metaverse NFT, dijital bir gerçek ekonomi geliştirmeyi hedefliyor. Kullanıcılar yeteneklerinden para kazanabiliyor ve metaverse NFT’yle ticaret yapabiliyor. Metaverse NFT’nin avantajları olarak, bir kişinin satın aldığı dijital ürünün hep ona ait olarak kalması ve ürünü çalma gibi olayların ortadan kaldırılması sayılabilir.

Metaverse NFT'yle çalışmaların ve ürünlerin orijinalliği de onaylanmış oluyor. Birçok dijital araziye yatırım yapan markaların da artmasıyla birlikte, mülkiyet kavramı metaverse NFT’ye taşınıyor. İnsanların avatarları aracılığıyla evrendeki sanat, evler, arabalar gibi farklı nesneleri edinebilecekleri birincil araçları metaverse NFT ile alarak temsil ediyor. 

Dijital varlık piyasası, popülerlik kazanan kripto varlık yöntemi olan metaverse NFT oyunları tarafından daha da güçlenerek son aylarda değer kazandı. Dijital ekonomide fırsat gören yatırımcılar, orijinal sertifika görevi üstlenen metaverse NFT’ler sayesinde özellikle emlak alanında da avantaj sağlanıyor.

Pandeminin hayatımıza girmesinden sonra metaverse NFT nedir, metaverse NFT’nin avantajları nelerdir gibi sorular da hayatımıza daha çok girmiş oldu. Her geçen gün daha çok ilgi gören metaverse NFT, ortadan kalksa bile, metaverse NFT ile satın alınan öğeler sahiplerinin olmaya devam ediyor.

Metaverse NFT tokenlar diğer tüm kripto paralar gibi kripto para borsalarından satın alınabiliyor. Türkiye’nin köklü kripto para borsalarından Bitlo‘da en iyi metaverse NFT tokenlar ile işlem yapılabiliyor. Metaverse NFT sayesinde dijital sanatlar da oluşturuluyor. Bir tablo, telefon kılıfı, taklit çizimler, kupa ve tişört gibi birçok yerde basılı halde bulunuyorken, metaverse NTF ile satılan dijital sanatların her birini satın alan kişi dışında kimsenin bir yerde paylaşma ve kullanma gibi hakları bulunmuyor. Bu nedenle, metaverse NFT nedir, metaverse NFT'de aidiyetin en öncelikli unsur olması denilebilir.

Metaverse NFT, metaverse NFT’lerin benzeri olmayan eşsiz bilgiler barındırmaları, kolayca erişilebilir olmaları, koleksiyon değeri olan fiziksel bir ürünle karşılaştırıldığında bir ürüne metaverse NFT’yle dijital olarak sahip olmanın avantajlarını ön plana çıkarıyor. Metaverse NFT’yle, sahte ürünlerin yapımının çoğalmasının da önüne geçilmiş olunuyor.

Programlanabilir dijital ürünler olduğundan eser sahibinin bir sonraki metaverse NFT satışından alabileceği pay da metaverse NFT içerisine kodlanabiliyor, bir ürün satışa geçtiğinde ise cüzdandan direkt olarak eser sahibine aktarılabiliyor. Metaverse NFT'nin gelecek yıllarda aktif bir kavram olacağı öngörülüyor. Şu anda kısıtlı alanlarda olan metaverse NFT, metaverse NFT’yi yakın gelecekte iş alanında daha çok geliştirebilir.