Metaverse nedir? Metaverse’de Neler Yapılır?

Metaverse nedir, teknoloji dünyasının en çok konuşulan konularından biri olan metaverse'ün, metaverse'te neler yapılır sorusuna cevap olarak sanal dünyayı gerçek dünyayla birleştirmek denilebilir.
Metaverse nedir? Metaverse'de Neler Yapılır?

1990’lardan beri gündemde olan Metaverse nedir sorusu, Mark Zuckerberg’un bir videoda gelecekte metaverse nedir denildiğinde akla metaverse şirketi olarak gelmelerini istediğini söyleyince konu iyice popülerleşti. Metaverse, meta ve universe kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan içinde bulunduğumuz fiziksel dünyanın ötesinde sanal bir evreni ifade ediyor.

Facebook ve Microsoft, ileride kullanılacağı öngörülen metaverse ile ilgili çalışmalara şimdiden başladı. Metaverse'ün internetten ayrıldığı en büyük özelliği, internetin iki boyutluluğuna oranla üç boyutlu olmasıdır. Kişisel ortamda kurulan bu sanal evrenin artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik ve hologramlar gibi teknolojilerle fiziksel dünya ile etkileşim halinde olması metaverse nedire cevap oluyor.

Metaverse'de Neler Yapılır?

Metaverse'e erişmek için sanal gerçeklik gözlüklerine ihtiyaç oluyor. Bu sanal gerçeklik gözlüklerini takınca avatar olarak adlandırılan yansıma metaverse'ün içine giriyor. Metaverse karakteri ister gerçek görüntümüzle aynı istenirse de hayali bir karakter olarak tasarlanıyor. 

Metaverse, mimiklerin ve hareketlerin de gerçekçi şekilde sanal evrene aktarılmasını hedefliyor. Yapılan her mimik ve hareket, sanal evrendeki diğer avatarlar tarafından görülebiliyor. Ayrıca, beyin çipleri veya teknolojik kıyafetler aracılığıyla zenginleştirilmiş bir duyusal deneyim sağlamak istiyor.

Metaverse'te bir ev kavramı olması ve bu evi dijital eşyayla dekore etme imkanları sağlanacak. Uzak mesafelerde oturduğunuz ve gerçek hayatta buluşamadığınız sevdiklerinizle bu dünya üzerinden iletişime geçebilirsiniz.

Metaverse eğitim alanında, özellikle uzaktan eğitim sürecinde de yarar sağlıyor. Öğretmen ve öğrencilerin sanal evrende ders işleme sürecinde soruları olan öğrenciler fiziksel bir sınıftaymış gibi öğretmenlerini durdurup ders işleyişine dahil olabiliyor. Örneğin astronomi dersinde, Güneş sistemini canlandıran metaverse oluşturabiliyor. Böylece, bir evrenden bir evrene ışınlanarak ders görsel açıdan destekleniyor.

Sanatsal tasarımlar, hayali evrenler ve eğlence sektörlerine de yön verecek metaverse, arkadaşlarla buluşup konsere gitme, avatarlarla oyun oynama gibi özellikleri sağlıyor. Arkadaşlarınızla spor yapmak için dijital spor ayakkabılar giyerek etkinliğe katılım sağlayabilirsiniz. Metaverse nedir, metaverse kültürü nasıl oluyor sorularını aydınlatacak bir diğer çözüm ise, metaverse dünyasında neler yapılır sorusuna da cevap olan dijital ürünleri sanal parayla alma sistemidir.  

Dijital ürünler satmayı iş olarak gören markalar, istenilen ürünleri sanal para birimiyle kullanıcılara buluşturacak. Bir dijital nesnenin sahibinin kim olduğunun anlaşılması için NFT gibi Blockchain tabanlı doğrulama sistemleri gerekiyor. Günümüzde metaverse, tam anlamıyla hayatımıza entegre edilmiş durumda değil ancak sanal evrenin geliştirilmesine yönelik başarılı çalışmalar bulunuyor.

Meta dışında farklı şirketler de metaverse'e özel deneyim ve hizmetler sunuyor. Bazıları oyun bazıları ise kripto odaklı olan şirketlerden en büyükleri şu şekilde: Fortnite, Roblox, Sorare, sanal uzay keşfi dünyası HyperVerse ve The Sandbox

Fortnite

Epic Games tarafından oluşturulan Fortnite, 100 kişinin bir adaya bırakılarak en son kalan kişinin kazanmasına kadarki geçen savaşı konu alan hayatta kalma oyunudur. Fortnite, yarattığı metaverse evreninde kullanıcıların sadece oyun oynamasına değil, sosyalleşmesine, karakterler ve danslar almasına imkan sağlıyor. 

Roblox ise kullanıcılar tarafından oluşturulan oyunların oynandığı metaverse alanı olarak geçiyor. “Parti alanı” verilen metaverse platformunda kullanıcılar kendi aktivitelerini yaratabiliyor. Ünlü moda markası Gucci’nin açtığı Gucci Town isimli alanla dijital eşyalar kullanıcılarla buluşuyor. 

The Sandbox ise kullanıcıların oynayabileceği ve kendi deneyimlerini yaratabileceği bir sanal dünya olarak biliniyor. Kullanıcılar, metaverse üzerinden yarattığı dijital ürünleri NFT‘ye çevirebiliyor. Metaverse’te kripto kullanımının en çok olduğu platformlardan biri olan platform, Blockchain’i oyun dünyasına dahil etmeyi amaçlıyor. Platformdan LAND isimli alanlar ve Ethereum blockchain tabanlı, kullanım amaçlı token SAND ekipman satın almak gibi etkileşimler bulunuyor.

Dijital eşyaları satın almakta kullanılan en ünlü metaverse coin’leri arasında; 

  • Axie Infinity (AXS) 
  • The Sandbox (SAND) 
  • Decentraland (MANA)
  • Enjin Coin (ENJ)
  • Illuvium (ILV)
  • UFO Gaming (UFO)
  • Render Token (RNDR)
  • Mobox (MBOX)
  • Vulcan Forged (PYR)
  • Yield Guild Games (YGG)
  • RMRK (RMRK)
  • StarLink (STARL)
  • DeFi Kingdoms (JEWEL)
  • Wilder World (WILD)
  • Star Atlas (ATLAS) bulunuyor. 

Gelecek yıllarda metaverse’te oluşturulan kripto ve metaverse NFT’nin ekonominin yeni yönlendiricileri olduğu öngörülüyor.