İlk kez 1994 yılında kullanılmaya başlayan basit muhasebe programı, mali detay kayıtlarıyla ilgili ilk olarak basit ihtiyaçları karşılarken şu anda modern yazılımlar da sağlıyor. Gelir ve gider takibinin yapılması, ödenecek vergilerden haberdar olunması, alım ve satım gücüyle ilgili tüm konular için firmalar, basit muhasebe programıyla zaman konusunda bir adım öne geçiyor.
Defterler veya Excel gibi programlarla mali kayıtları yapmak oldukça verimsiz oluyor. Fatura, fiş, makbuz, dekont gibi evraklarının toplanmasını ve işlenmesi şirket hacminin büyüklüğü nedeniyle geleneksel yollardan yapıldığında çok zaman alıyor ve hatalara yol açıyor.
Bazı firmalar basit muhasebe programının sunduğu temel özellikler dışında kendilerine özel ön muhasebe programları kullanmak istiyor. Bu nedenle basit muhasebe programında yer almayan özellikler için firmaya özel yazılımlar hazırlanıyor. Basit muhasebe programı, web tabanlı ve masaüstü programları şeklinde oluyor.
En Çok Kullanılan Basit Muhasebe Programları şöyle;
- Akınsoft OctoPlus
- Akaunting
- Asistan
- Atia
- Aymet
- Bilsoft
- Datasoft
- Defter
- Dynamicube
- Fenesoft
- Kolaybi
- Kursoft
- Lila
- MikroX
- Noyax
- Ofisassist
- Organizma
- Paraşüt
- Turquaz
- Vento
- Comport
- Yaylasoft
Basit Muhasebe Programı Özellikleri
Ön muhasebe programları, kasa takibi, borç takibi, satış faturalama, satın alım faturalama, stok takibi, banka takibi, çek ve senet takibi, depo takibi, irsaliye takibi, sipariş takibi, borç takibi ve kredi ve hesap takipleri gibi özellikler sunuyor.
Basit muhasebe programı, firmaların ihtiyaçlarına özel yazılımlar geliştirdiği için geleneksel muhasebede gereken maliyet ve büyük emek gücünü dijitalleştiriyor. Bu nedenle, çalışanlar için zaman kaybı en aza indiriliyor.
Geleneksel muhasebede Excel programlarının zor formüller içermesi nedeniyle özellikle Excel bilgisi bulunan elemanlar işe alınırken basit muhasebe programını kullanmak için temel bilgisayar bilgisine sahip olmak yeterlidir.
Basit Muhasebe Programı Avantajları Nelerdir?
Geleneksel yöntemlerde elle kayıt aşamasında meydana gelen hatalar, ön muhasebe programları sayesinde otomatikleştiriliyor. Böylece, hatalar en aza indiriliyor ve veriler hızlıca işleniyor. Firmaların nakit giriş çıkışları mali işlerin takibinde de önemli yer taşıyor. Basit muhasebe programı, nakit giriş çıkışlarını anlık olarak kayıt altına aldığı için firma sahipleri bu işlemleri anlık olarak takip etme fırsatı yakalıyor. Bu işlemlerin takibi işletme sahipleri tarafından sadece mesai saatleri ve ofiste olduğunda değil internetin olduğu her yer ve her cihaz üzerinden sağlanıyor.
Firmalar basit muhasebe programı ile kaydettikleri müşteri ve fatura bilgileri sayesinde yaklaşan ödeme ve tahsilat günlerini de görüntülüyor. Ayrıca e-Fatura veya e-Arşiv faturaları hazırlayabiliyor, hızlıca kesebiliyor. Stok ve depo yönetimi yapabiliyor, maliyetlerini ve satış sonrası kârlılığını kontrol edebiliyor.
Küçük ve orta ölçekli firmalar, büyüme hazırlığından olan işletmeler, muhasebe departmanının iş yükünü azaltmak isteyen şirketler, gelir gider tablosunu tutmakta zorlanan firmalar, finansal işlemlerini yapmak için basit muhasebe programı kullanıyor.
Yeni nesil programların kattığı basit muhasebe programı ile çalışan maaşları, banka kredileri ve vergiler gibi temel giderlerin hepsi kolayca hesaplanıyor. İşletmenin finansal sağlığını korumak ve kazancı artırmak için raporlama da yapılıyor. Bu sayede firmalar, basit muhasebe programıyla gelir ve gider tablosunu çok daha somut bir şekilde görebiliyor, giderleri kategorize ederek en çok hangi alanlarda harcama yaptığınızı görebiliyor, buna göre de stratejisini belirleyebiliyor.
Şirketler, basit muhasebe programı sayesinde müşteri ve tedarikçi bilgilerini kolayca kaydediyor. İstedikleri zaman bakiyesi olan müşteri ve tedarikçi bilgilerini listeleyebiliyor, müşteri ve tedarikçi özelinde bakiye kontrolü yapabiliyor ve hesap ekstrelerini, müşteri ve tedarikçilerle paylaşabiliyor.