ChatGPT Yapay Zekası Metin Yazarlığını Bitirecek Mi?

Dil sistemi olan ChatGPT uygulamasının ne olduğuna ve bu sistemin metin yazarlığının geleceğini nasıl etkileyeceğine dair bir inceleme yazısı hazırladık.
ChatGPT Yapay Zekası Metin Yazarlığını Bitirecek Mi?

ChatGPT‘nin metin yazarlığı üzerindeki etkisini konuşmadan önce son dönemlerde çok popüler olan bu dil modelinin ne olduğundan ve nasıl çalıştığından bahsedelim.

ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen GPT-3 dil modelidir. GPT-3, bir dil modelinin anlamlı bir şekilde bir dildeki metni anlamlandırmasını ve yanıt vermesini sağlayan bir teknoloji anlamına geliyor. Ayrıca, GPT-3, dil modeli alanında önemli bir gelişme sağlayarak büyük bir veri kümesi üzerinde eğitildi.

Bu model, daha önceki dil girişlerine dayanarak dil içeriği üretiyor. Özellikle, ChatGPT sohbetleri gerçek zamanlı olarak takip edebiliyor ve insan diline benzer bir şekilde cevaplar vermeye çalışıyor. ChatGPT, yüksek doğruluk ve gerçekçilik konusunda öne çıkan bir dil modeli olması nedeni ile sohbet uygulamaları ve diğer dil işleme uygulamalarında kullanılıyor.

Günümüzde firmalar, metin yazarlarının kendi bünyelerinde çalışmaları veya freelance olarak anlaşmalı içerikler üretmeleri için metin yazarlığı ilanları veriyor. Çünkü bir firmada üretilen ürün veya hizmetin müşteriler veya ilgili alıcılara etkili şekilde ulaştırılması için cümlelere ihtiyaç duyuluyor.

Bu bazı zamanlar güçlü bir slogan, bazı zamanlar düşündürücü bir motto, bazı zamanlar ise samimi bir dille misyon ve vizyonunu anlatan bir metin şeklinde karşımıza çıkıyor. Hepsinde ortak bir yön var: İnsanları sözlerle etkileşime geçirmek.

ChatGPT’nin Avantajları ve Dezavantajları

Teknoloji günümüzde çok hızlı bir şekilde gelişme gösteriyor. Özellikle son yıllarda, bilişim teknolojileri, mobil cihazlar, internet ve bulut bilişim gibi alanlarda büyük ilerlemeler kaydedildiğini görüyoruz. Bu gelişmeler, insanların hayatlarını kolaylaştıran ve onları daha verimli hale getiren çok sayıda yeni ürün ve hizmeti ortaya çıkarıyor.

Örneğin, artık insanlar internet üzerinden dünyanın her yerinden çalışabiliyor, eğitim alabiliyor ve iletişim kurabiliyor. Bu gelişmeler, teknolojinin insan hayatında nasıl büyük bir rol oynadığını da göstermiş oluyor. Teknolojinin hayatımıza kattığı bir alan olan yapay zeka ise insanların ve diğer canlıların doğal davranışlarını taklit eden ve benzer şekilde düşünebilen bir teknolojidir.

Bu noktada yapay zeka sistemi, insanların yapabildiklerini hatta daha da fazlasını yapmaya başladı. Bu teknolojinin sunduğu ürünlerden biri olarak karşımıza çıkan ChatGPT ise bulundurduğu dil sistemi ile sorulan sorulara büyük ölçüde tutarlı ve anlaşılır cevaplar veriyor.

Gel gelelim meseleye; günümüzün teknolojik imkanlarını gözden geçirecek olursak metin yazarlığı, pabucu dama atılmaktan hallice olacak gibi duruyor. 🙂

ChatGPT teknolojisinin birçok olumlu yanından bahsettiğime göre, 6 aylık çiçeği burnunda bir mezun olan benim gibi sektöre yeni atılanlara metin yazarlarının içini rahatlatacak bir dezavantajından da bahsedeyim; duyguları ve hisleri yok.

ChatGPT’yi gereksiz sorularla birazcık meşgul etmemin sonucunda kendi ağzından (alışkanlık işte, kendi dil sisteminden) de bu tezim için kanıt oluşturdum.

ChatGPT duygu sorusu

ChatGPT, haliyle insanların ulaşabileceği iş gücünden daha fazlasını sunuyor olsa da bunu bir veri kümesinde bulunan dilsel verileri inceleyerek ve bunları anlamaya çalışarak gerçekleştiriyor. Sorulan sorulara göre de benzer dil kullanımına göre cevaplar veriyor.

Bunun şirketler için zaman kazandırıcı ve pratik çözümler sunan bir etkisinin olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor. Bir ürün veya hizmet hakkında genel bir bilgi vermek ChatGPT ve onun gibi dil sistemleri sayesinde oldukça kolaylaşacak. Bu da metin yazarlığı ve yazın yeteneği isteyen diğer bölümlerin geleceği hakkında ciddi soru işaretleri oluşturuyor.

Teknoloji çağında olmanın ve gelenekselliğe dayanan bir devrin kapanmaya başlamasının getirdiği nedenlerden dolayı artık ön planda teknolojinin yarattıklarının olacağı su götürmez bir gerçek haline geldi. Bu nedenle elbette ki çoğu firma bu dil sistemleri ve ChatGPT tarzı uygulamaları kullanacaktır. Bu konular ne kadar endişe ettirici gözükse de beklentimi düşürmüyorum.

Çünkü pazarlamada bile “Emotional Marketing” isminde ve Türkçe karşılığı duygusal pazarlama olan bir pazarlama unsuru tekniği var. İnsanlar, aldıkları ürün veya hizmetin işlevselliğine bakıyor bakmasına ama kalplerine dokunan bir duygu hissetmeleri halinde satın alma kararları çok farklı boyutlara evriliyor.

Objektif bir açı ile yazılan metinler ChatGPT tarafından oluşturulduğunda insan kaleminden çıkan metinlerden daha iyi sonuçlar verebilecek potansiyelde olsa da duygusal veya samimi bir bağ katmak isteyen metinler doğası gereği duygusal varlıklar olan insanların kaleminden daha güçlü şekilde çıkacaktır.

Tabii, ChatGPT’ye sorduğum bu soruya cevapsız kalmasının ardından error vermesi ile metin yazarlığının geleceğinden onun bile umutsuz olduğunu fark etmedim değil:

ChatGPT Metin Yazarlığı

Konumuza “ciddi” bir şekilde dönecek olursak ChatGPT, ileride metin yazarlığının yerine geçecek nitelikte büyük işler yapabilir ancak yazılarının samimi dilden ve duygulardan arınmış olmasının yarattığı tekdüzelikle özellikle pazarlama sektöründe kalıcı bir etki yaratıp yaratmayacağı tartışılır diyebilirim.

Çünkü insanlar, sahip olduğu odak noktaları ve süreleri gereği onları tekdüzelikten ve aynı şeyleri okuyormuş hissinden kurtaracak bir şeyler okumak isterler. Özetle, ChatGPT ve ona benzer dil sistemlerinin geleceği nasıl şekillendireceğine dair tahminler az çok yapılsa da bu teknolojinin gelişimine bakılarak da yorum yapılabilecek bir konu olduğunu düşünüyorum. Sizce geleceğin metin yazarlığı insanların elinde mi olacak yapay zekanın mı? 🙂