Dostext projesi, işitme engellilerin sesi oluyor

Göncü Musa Zeytun, çocukluk hayalini gerçekleştirip mühendis olarak geliştirdiği yazılımı başta arkadaşı Gizem Eke olmak üzere bütün işitme engellilerin hayatını kolaylaştıracak Dostext projesine imza atıyor.

Adana’da hurda toplayıcılığı yapan Göncü Musa Zeytun, çocukluk hayalini gerçekleştirip mühendis olarak işitme engelli arkadaşı Gizem Eke ile daha rahat iletişim kurabilmek için bir yazılım üretti.

Dostext projesi, dünyadaki ortalama 500 milyon işitme engelli bireye yönelik mevcut işaret dili çalışmalarının sanal ortamla ve yapay zeka ile etkileşimini sağlayarak onların iletişim sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlıyor.

Resmi patent başvurusu yapılmış bir sosyal girişim olan Dostext, günümüz koşullarına uygun teknoloji ile işitme engelli bireylere destek vermek ve eşit yaşam koşulları sağlamak amacıyla bir proje üretiyor.

3 temel adımda Dostext projesi

3 temel adımda Dostext projesi

Dostext 1.0: Elektronik ortamdaki bütün ses ve yazıların işaret diline çevrilmesi için geliştirilen yazılım ve animasyon uygulanacak.

Dostext 2.0: İşitme engellinin yaptığı hareketleri anlamlı hale getirerek yazı veya sese çeviri uygulanacak.

Dostext 3.0: Metaverse'e uyumlulukları sağlanacak ve bir bireyin işitme engelli olup olmadığı anlaşılmayacak hale gelerek gerçek anlamda engeller kaldırılacak.

Dostext projesi; Teknofest katılımı gibi çeşitli haber, radyo ve gazetelere, seminerlere ve etkinliklere dahil olarak adını duyurmaya devam ediyor.

Projenin dışında, Dostext’in oluşturduğu rotary.dostext.web.tr linki ile işitme engelli bireylere çiçek gönderimi sağlanmakta ve nasıl yetiştirileceği detaylı şekilde anlatılıyor. Projelerini en iyi seviyeye taşımaya çalışan Dostext, Ankara ve İstanbul’da özel Motion Capture (Hareket Yakalama) stüdyolarıyla animasyonlar tasarlamaları üzerinde de çalışıyor.