e-Bordro nedir sayesinde şirket çalışanları, personellere ait bordro (maaş yazısı) dökümlerini KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) mailleri ile yasal geçerli ve güvenli bir şekilde elektronik ortamda iletiyor. e-Bordro nedir, kullanıcılar bu hizmet aracılığıyla hızlı bir şekilde görüntüleme ve iletme şansına sahip oluyor. Kamu çalışanları ayrıca, e-Bordro aracılığıyla maaş bilgileri, çalışma saatleri ve mesailerini görüntülüyor.
ebordro nedir, bunun takibi için e-Devlet internet sitesine giriş yapılarak T.C. kimlik numarası ve PTT üzerinden alınan şifre bilgileri giriliyor. ‘Hazine ve Maliye Bakanlığı e-Bordro Hizmeti aratılıyor ve mevcut belge kodlu olarak teslim alınabiliyor. Oluşturulan belge istenildiği takdirde çıktı halinde alınabiliyor.
ebordro nedir, bundan yararlanmak için mutlaka 657 sayılı kanuna bağlı bir devlet memuru olmak gerekiyor. Kimler e-Bordro alabilir sorusuna cevap olarak, özel sektör personelleri bu bordro dökümünden yararlanamıyor.
4C sigorta dökümlü çalışanlar, sözleşmeli personeller de ebordro nedir sorusuna hitaben, bundan yararlanabiliyor. Özel firmalardaki çalışanların bazen e-Bordro uygulaması bulunmuyor. Bu nedenle, şirketin muhasebesine gitmek zorunda kalınıyor.
e-Bordro'nun hizmet alanları nelerdir?
ebordro nedir, sistemde 5 tane hizmet alanı bulunuyor. Bunlar; 4C banka değişikliği, 4C bir aylık maaş tercihi, SGK tescil ve hizmet dökümü, aile yardımı bildirimi sorgulama ve 4C tescil kaydı sorgulamadır.
Bu sistem sayesinde çalışanlar ve yöneticiler, evraklarla uğraşmadan hızlı şekilde internet üzerinden istedikleri detayları çıktı alabiliyor. Bu veriler güncel şekilde elektronik ortamda uzun süreler boyunca tutulabiliyor. İnsan Kaynaklarının üzerinden iş yükünü alan Bordro, maaş takibini hızlı şekilde sürdürebiliyor. Şirketler, bordro işlemlerinin farklı mevzuatlara uygun hesaplanabilmesi için bir yazılım çözümüne ihtiyaç duyuyor.
ebordro nedir süreçleri şu şekilde ilerliyor:
- Konsolide raporlama işlemi
- Şirkete özel ücret hesaplama işlemi
- Çoklu bordro modelleri yaratma
- Bordro bilgilerinin zamansal şekilde yönetilmesi
ebordro nedir, içeeriğinde ne bulunurun cevabında işçinin adı ve soyadı, çalışanın aldığı ücreti doğrulamak için attığı imza veya mühür ve bazı durumlarda vergi karnesinin tarih ve numarası yer alıyor. İşçinin birim ücreti mutlaka yer alması gereken bir ayrıntıdır. Aylık, haftalık, gündelik, saat veya parça başı ücreti, birim ücrette belirtiliyor.
Maaş için hazırlanan vergiler, MERSİS numarası ya da ticaret sicil numarası, ticaret unvanı ve ticari işletmenin merkezi de bordroda bulunuyor. Son olarak işletmenin yetkilisi ve bordroyu düzenleyen memur tarafından imzalanıyor.
e-Bordronun Avantajları Nelerdir?
Bordro yasal geçerlilik sağladığı için herhangi bir durumda davalarda 1. derece yasal delili sayılıyor. Bu da çalışandan yana büyük bir avantaj sağlıyor. Ayrıca arşivleme ücretlerinin fazlalığına karşılık elektronik ortamda saklanabilmesi ile zaman ve maliyetten büyük avantajlar sağlıyor. Ücret pusulası, zaman çizelgeleri ve personel tebligatları gibi arşivlenmesi gereken belgeler taşınma sırasında ve yıllar içerisinde zarar görebilirken üzerindeki kişiye özel e-imzalar sayesinde elektronik ortamda yıllarca korunabiliyor.
Güvenli bir sistem olduğu için bilgiler sistem içerisinde güvende kalıyor ve anında erişim sağlanıyor. Bordro işlemlerini manuel olarak halletmek için sıra beklemenin ve kağıt israfının önüne de geçiyor. Muhasebe ile uyumlu çalışabilen bordrolar, birçok programla da uyumlu şekilde çalışıyor.
Bu bordroların programlarının kullanılmasında herhangi bir kullanıcı limiti olmadığı için kullanım sorunu çıkarmıyor. Ekstreler de bordolar gibi elektronik ortamda saklanabiliyor. Maaş pusulası iletilirken ekstra belge gönderimi de oluyor. Ayrıca bordrolarda, zaman damgalı imza atma özellikleri de bulunuyor.