Girişimci Sohbetleri‘nin bu haftaki konuğu Yavuz Selim Yaşar, Hollanda’da oturma ve çalışma iznine yönelik süreçleri paylaştı. Unusual Enterprise şirketinde iş geliştirme direktörü olan Yaşar, Hollanda’ya gitmeden de Türkiye’den çalışabileceğinin altını çizdi.
Hollanda’dan vize almak için iki seçenek var
Yaşar, Hollanda’nın uluslararası ticaret ve teknoloji yönünde kendini geliştirmeye önem verdiğini belirterek Hollanda’ya gitmek için iki yöntemin bulunduğunu açıkladı. Seçenekler şöyle;
- İş takibi ve ticaret yapabilmek için ticari vize almak (80 – 90 gün)
- Hollanda’ya yerleşip çalışmaya devam edebilmek için startup vizesi almak
Hollanda’da oturma ve çalışma izni almak isteyen bir çalışanın, sponsorları aracılığıyla girişimcilerden daha hızlı vize alabildiğini söyleyen Yavuz Selim Yaşar, teknolojiye önem veren Hollanda Hükümeti’nden startup vizesi alabilmek için gerçekleştirilecek iş planının inovatif olduğunu kanıtlamanın da temel nokta olduğunu belirtti. Startup vizesi almak isteyenlerin, facilitator (hızlandırıcı) niteliğindeki kuluçka merkezleriyle çalışıp referans kazanması gerekiyor.
Girişimcilere tavsiyeler
Girişimciliğe adım atmak isteyenlere tavsiyelerde bulunan Yaşar, “Girişimcilikte yapılan iş kadar hangi sektörün hedef gösterildiği de çok önemli. Çünkü yaklaşık 20 tane hızlandırıcı yani startup vize uygulayıcısı var. Bunların hangisiyle çalışacağınız girişim yapmak istediğiniz sektörün ayrımında önemli bir rol oynuyor. Örneğin, sağlık bilimleriyle ilgili bir sektörde çalışıyorsanız buna uygun bir hızlandırıcı bulunmanız gerekiyor. Kısacası, girişimcinin fikrinin ne olduğu, nasıl bir pazar hedeflediği, nasıl bir sektör arayışında olduğuna göre hızlandırıcı fark yaratabilir. Girişimcilere en büyük önerim, bildikleri ekosistemde yer almaları. Bilmedikleri yere de mutlaka bilen biriyle girmeleri” dedi.
Unusual Enterprise neler yapıyor?
Unusual Enterprise’ın amaçlarını anlatan Yavuz Selim Yaşar, “Burada A’dan Z’ye bütün süreçte girişimciyle beraber yürüyebiliyoruz. Kişinin sunduğu fikirleri Hollanda’nın aradığı inovatif anlayışa uygun olup olmadığına göre değerlendiriyoruz. Fikrin geliştirilme, hazırlanma ve sunum noktasına kadar iş planlarının hazırlanmasıyla ilgili hızlandırıcının seçilmesi, onlarla iletişimin sağlanması ve diğer hizmetlerimizle de girişimciyi her noktada destekleyerek çalışma izni almasına, şirketinin çalışır hale gelmesine destek oluyoruz” açıklamalarında bulundu.
Hollanda’daki girişimcilerin tercih ettikleri sektörlerdeki en büyük ağırlığı, yazılım ve tasarım alanları oluşturuyor.
Startup vizesi ve Hollanda’da çalışmaya dair daha fazla bilgi için aşağıda yer alan videomuzu izleyebilirsiniz.