İzlenmesi Gereken En İyi Girişimcilik Filmleri 2022

Girişimciliği konu alan ve girişime ilgi duyanlar için rol model aldıkları girişimcilerin hayatlarını ele alan girişimcilik filmlerini derledik.
İzlenmesi Gereken En İyi Girişimcilik Filmleri 2022

Günümüzde hem dünya çapında hem de Türkiye'de girişimcilik, ekonominin temellerini oluşturan önemli bir kavram haline geldi. Bu doğrultuda, girişimciliğe duyulan ilgi de bir o kadar çok arttı.

Girişimin ne olduğunu öğrenmek isteyen veya girişim kurmaya nereden başlayacağını bilmeyenler için hem öğretici nitelikte hem de motive edici tarzda kaliteli birçok girişimcilik filmleri bulunuyor. Girişimci ruhlu kişiler ve motivasyon ihtiyacı olanlar için girişimciliği konu alan filmleri inceledik. 

The Social Network

The Social Network

2010 yılında çıkan David Fincher'ın yönetmeni olduğu girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan The Social Network filmi, Mark Zuckerberg’in CEO'su olduğu Facebook'u yaratma sürecini anlatıyor. 

Zuckerberg’in Harvard yıllarında Facebook'u nasıl ortaya çıkardığını ve daha sonra fikirlerini çaldığını iddia eden iki erkek kardeş ve şirketten atılan en iyi arkadaşı tarafından nasıl dava edildiğini konu alan girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan film, büyük şirketlerin dahi küçük şirketlerden oluştuğunu ve birçok sorunun ardından bugünlere geldiğini gösteriyor.

Silikon Vadisinin Korsanları

Silikon Vadisinin Korsanları

1999 yılında gösterime giren Silikon Vadisinin Korsanları, Martyn Burke'ün yönetmenliğini yaptığı girişimcilik filmleri arasına giren bir yapımdır. Steve Jobs ve Bill Gates'in girişimciliğe atılmasının ilk yıllarını konu alan filmde, aralarındaki rekabet de konu alınıyor. Özellikle teknoloji girişimciliğine ilgi duyanlar için Microsoft ve Apple hakkında bilgilendirici özelliği ile girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan film, girişimlerin kuruluş hikayelerinin anlatımı olarak da sayılabilir.

Borsa (The Wall Street)

Borsa (The Wall Street)

1987 yılında gösterime giren girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan Borsa, 1980'lerin iş dünyasına ışık tutmakla birlikte hırslı ve genç bir borsacı olan Gordon Gekko'nun "Açgözlülük İyidir" konuşmasından etkilenmesinin ardından kendisini idolleştiren Bud Fox karakterinin hikayesine değiniyor. Açgözlülüğü ve hırsı sonucunda etik dışı hareketler uygulayan girişimcilerin doğuracağı sonuçları ele alan girişimcilik filmlerinden biri olan Borsa, bir gecede kazanılan zenginliklerin doğurduğu sonuçları da gösteriyor.

Umudunu Kaybetme

Umudunu Kaybetme

Will Smith'in canlandırdığı Chris Gardner karakteri, iş hayatını dramatik bir şekilde ele alan girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan filmdir. Chris Gardner iyi bir baba ve iyi bir eştir ancak aynı zamanda, işinde oldukça sorunlar yaşayan ve maddi açıdan zor durumlardan geçen bir çalışandır. Gardner'ın işindeki gerginlik evine de yansıyor ve eşinin bu sıkıntılara katlanamayacağını söylemesinin ardından terk ediliyor. Christopher isimli oğlu babasıyla kalır ancak felaket silsilesi ailenin peşini bırakmaz ve ev sahibi baba oğulu evden atar. 

Bu zorlu süreçte tek dayanağı oğlunun sevgisi olan Chris'in geçirdiği zorlu mücadelelerden sonra hayalindeki işe ulaşıyor. Umudunu Kaybetme, en zor zamanlarda dahi mücadeleci ruhla her şeyin değiştirilebileceğini gösteriyor.

Kazanma Sanatı

Kazanma Sanatı

Brad Pitt'in canlandırdığı Billy Beane karakterinin baş kahraman olduğu Kazanma Sanatı, girişimcilik filmlerinden biridir. ‘Oakland A' beysbol takımının başında olan Billy Beane'nin, kısıtlı bütçesiyle bir takım var etme çabasını anlatıyor. Zengin takımlarla boy ölçüşen Oakland A, beyzbol sporunun temel prensiplerini de açıklıyor.

Billy'nin yönetme yöntemleri ilk olarak benimsenmeyip çılgınlık olarak adlandırılsa da Billy, bunları uygulamaktan vazgeçmiyor. Uyum sağlamanın ve değişimin öneminin vurgulandığı girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan filmde gerçek bir hikaye anlatılıyor.

Para Avcısı

Para Avcısı

Jordan Belfort'un gerçek hikayesine dayanan girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan Para Avcısı, 24 yaşında genç ve hırslı bir adam olan Jordan Belfort'un öyküsünü anlatıyor. Mal mülke sahip olma hırsı ile Wall Street ismi verilen borsada ilk komisyoncu ve sonrasında Stratton Oakmont diye adlandırılan yatırımcı firmasında CEO'luğa terfi eden Jordan, para kazanmak uğruna sonuna kadar gitmeye hazır hale geliyor. 

Çok hızlı bir şekilde zirveye yükselen Leonardo DiCaprio'nun canlandırdığı Jordan Belfort karakteri, şatafatlı bir hayatın ardından çöküşü konu alıyor.

Kurucu

Kurucu

McDonalds'ın kuruluş hikayesini ele alan girişimcilik filmlerinden biri olan 2017 yapımı Kurucu, iki kardeşin fast food restoranı açma hikayesini ele alıyor. Aynı zamanda, hırs, inat ve acımasızlık ile restoranı en büyük fast food zincirlerinden biri haline getiren Ray Kroc'un hayatına da ışık tutuyor. 

Kurucu, günümüzde hala çok büyük bir fast food zinciri konumunda olan McDonalds'ın hikayesini ve girişimlerin fikir aşamasından gerçeğe her geçen gün daha da çok büyüyerek ilerlemesini anlatan bir yapıt haline geliyor.

Steve Jobs

Steve Jobs

Teknoloji devi Apple şirketinin kurucusu ve 20. yüzyılın dahi isimlerinden Steve Jobs’ın yaşam öyküsünün farklı bir perspektifle ele alındığı girişimcilik filmlerinden biri olan "Steve Jobs", özel hayatta sahip olduğu karaktere de ışık tutulmasını sağlayan bir filmdir. 

Bir biyografi niteliğinde olan filmde, Jobs'ın hırslı kişiliği ve kızı Lisa ile olan iletişimi de gözler önüne seriliyor. Walter Isaacson'ın kitabından uyarlanan film, büyük girişimcilerin hayatlarını ve markalarını oluşturduğu süreçteki çabaları görmek için izleyiciye kaynak oluyor.

Joy

Joy

2016 yılında vizyona giren girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan Joy, Jennifer Lawrence'ın baş karakterini oynadığı Joy'un hayatını ele alıyor. Girişimci ve yatırımcı olan Joy, küçüklüğünden beri hayal gücü gelişmiş bir karakter olmasıyla birlikte yeni şeyler üretmeye meraklı olan bir kızdır. Ailesi ile yaşadığı sorunlar dahi Joy'u ve üretkenliğini durduramamak ile birlikte günlük hayatta çoğu işe pratik çözümler bularak hayatını kolaylaştırmaya devam eder.

Joy, bir yandan kendine odaklanmaya çalışırken boşandığı eşi, ilgi isteyen çocukları ve sorunlu ebeveynleriyle de başa çıkmaya çalışıyor. Ancak bir gün bir kırılma noktası yaşaması ile her şeyin canına tak ettiğini fark eder ve yarım kalmış hayalleri için kollarını yeniden sıvar. Her girişimcinin kendini motive olmuş hissedeceği bu film yeni fikirler yaratmak isteyenlere ise ilham oluyor.

Göklerin Hakimi

Göklerin Hakimi

Leonardo DiCaprio'nun Howard Huges karakterini canlandırdığı girişimcilik filmlerinden biri olan 2005 yapımı Göklerin Hakimi, biyografik bir film olarak da sayılıyor. Havacılık ve sinema alanında ünü bulunan Huges, elinde hiçbir şey yokken milyarlara dönüştürdüğü hayatını da gözler önüne seriyor. 

İkinci Dünya Savaşı'nda uçaklarını savaş uçaklarına uyarlayarak kariyerini üst adımlara taşıyan Howard Huges, bir şöhrete ulaşsa da içi rahat değildir. Üzerine kendi kendine yarattığı bir baskı çöker. Ancak filmin de vermek istediği mesaja göre, sınırsız şey başarmak için önümüze çıkan engelleri pes etmeden geçmek gerekiyor.

Baba (Godfather)

Baba (Godfather)

40'lar ve 50'lerin Amerika'sında, bir İtalyan mafya ailesinin öyküsünü ele alan girişimcilik filmlerinden biri olan Baba üçlemesi, sıkı ilişkiler kurmayı ve geniş bağlantılara (networking) sahip olmanın çok büyük avantajlar sağladığını ele alıyor.

Özellikle iletişim kurmanın ve geniş bir çevreye sahip olmanın yarar sağladığı girişimcilik sektöründe girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan Baba, üzerinde düşünülmesi gereken çok önemli filmlerden biri haline geliyor.

Stajyer

Stajyer

Anne Hathaway'in baş karakterlerden biri olduğu girişimcilik filmleri kategorisindeki Stajyer filmi, Jules Ostin adında başarılı bir şirket sahibinin başlattığı staj programını konu alıyor. Çalışanlarından birinin tavsiyesi ile staj programı başlatan Jules, deneysel bir çalışma yapmak isteyerek özellikle yaşça büyük birini staj programına alıyor. 

Şirketin genç kadrosuna rağmen yaş skalasını yükselten Ben Whittaker isimli karakter, yaptığı sağlam iş birliklerinin sonucunda Jules ile zamanla iyi bir dost da oluyor. Filmde, müşteri memnuniyetinin önemi, takım çalışması ve aile kavramları ön plana çıkıyor.

Warren Buffett Olmak

Warren Buffett Olmak

"Yatırım yapmanın 2 kuralı var. Kural 1: Asla para kaybetme. Kural 2: Birinci kuralı unutma." sözü ile hafızalarda kalan dünyanın en zengin ve başarılı yatırımcılarından biri olan Warren Buffett, Berkshire Hathaway adlı holdingin CEO'su ve en büyük hissedarıdır. Başarıları sayesinde milyarder olan Buffett, iş hayatına küçük yaşlarda atılmıştır.

2017 yapımı Warren Buffett belgeselinde ise Amerikalı milyarderin kariyeri ve hayatı konu alınıyor. Eğitimine ve okumasına her zaman önem veren Buffett, girişimcilik filmleri konulu filmlerden biri olan Warren Buffett Olmak yapıtında girişimcilik ve yatırımcı olma serüvenini ele alan eşsiz filmlerden biri haline geliyor. 

Zeka Pırıltısı

Zeka Pırıltısı

2008 yılında vizyona giren ve gerçek yaşam öyküsünü ele alan girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan Zeka Pırıltısı, Robert Kearns’ın bulduğu “silecek" sistemini konu alıyor. Film, araba üreticilerinin yağmurda da araba kullanmalarını sağlayacakları bir çözüm arayışına girmeleri ile ortaya çıkan silecek fikrinin Robert'ı zengin edebilecek bir fikir olduğuna kanaat getirmesi ile buluşuna ilgi gösteren Ford'un da katkısıyla düşüncesini hayata geçirmesini anlatıyor.

Ford ile çalışmaya başlayacağı esnada Ford'un fikrini alarak onu adeta kapı dışarı etmesi ile yaşadığı adaletsizliğe sinirlenen Robert Kearns, Ford'un güçlü maddi durumu ve zamanına karşı yine de dava açmaya karar veriyor. Hırsı sayesinde mahkemede savunmasını kendi başına yapmak isteyen baş karakter, kendisini hukuk kitaplarına vererek savunmasını oğlu ile birlikte yapar. Zeka Pırıltısı, ilham veren girişimcilik filmlerinden birisidir. 

Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler

Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler

O zamanlar büyük sayılan bir sigara şirketinde sözcü olan Nick Naylor, sigara üreten firmaların ve sigara bağımlılığına sahip kişilerin haklarını savunuyor. Ancak, işi sanıldığı kadar kolay değildir. Günümüzde sigara içenlerin bile sigaranın sağlığa zararlarını bildiği dönemde bunu savunmak özveri ve iyi bir hitabet sanatı istiyor.  

Girişimcilik filmleri kategorisinden biri olan Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler, sigaranın bıraktığı olumsuz izlenimi bitirmek için yeni bir çalışma başlatmasını konu alıyor. Karşısında sağlık örgütleri ve senatör olan Nick'in bunlardan hiçbiri gözünü korkutamaz. Nick’in kırılma noktası diye adlandırılacağı dönemi, oğlunun ona bakış açısının değişmesiyle başlıyor. Hiciv dolu yapısı ve komik sahneleri ile ilgi çekici bir girişimcilik filmlerinden biri olan Sigara İçtiğiniz İçin Teşekkürler, girişimcilik yolculuğunda kitleleri etkilemek ve onları harekete geçirmek için neler yapılabileceğinin örneklerini gözler önüne getiriyor.