SocialPeta ile mobil oyun reklam stratejilerinizi optimize edin!

SocialPeta ile mobil oyun reklam stratejilerinizi optimize edebilirsiniz. SocialPeta’nın İş Geliştirme Yöneticisi sevgili Canberk Güvenkaya ile mobil oyun yayıncılığı konusunda bol bol sohbet ettik.

Bugün neler konuşacağız?

Bugün genel mobil reklam stratejilerinin belirlenmesini konuşacağız. Pandemi sonrası mobil pazar özellikle oyun pazarı Türkiye’de ne duruma geldi ve en son dinamiklerden bahsedeceğiz.

Canberk Güvenkaya kimdir?

Adım Canberk Güvenkaya. SocialPeta’nın Türkiye ve İsrail ayağında iş geliştirme yöneticiliğini yapıyorum. Yaklaşık 1 yıldır da Türkiye operasyonlarını yönetiyorum.

SocialPeta olarak neler yapıyorsunuz?

Genel olarak mobil uygulamalar üzerine reklam yapay zeka uygulamasını sağlıyoruz. Bunun için bu da şöyle oluyor: Bütün bu reklam stratejilerinde belirlenen bu data havuzları, sizin uygulamalarınızı veya oyunlarınızı nasıl uygulanabilir, nasıl daha efektif kreatifler çıkartılabilir. Biz bunların datalarını sağlıyoruz. Sıfırdan başlayan bir oyun uygulamadan bahsedelim. Bu uygulama yayınlandığı zaman buna bir kullanıcı edinimi getirmek gerekiyor. Kullanıcı edinimi de organik yolla da olabilir. Sizin kendi sirkülasyonunuzla veya bunun için ekstra stratejiler geliştirebilirsiniz.

Mobil oyun yayıncılığının karşılaştığı zorluklar nelerdir?

Şu an ki pazardaki son durum özellikle geçen senenin ikinci yarısını biz pandemi sonrası dönem diyoruz. Çünkü pandemi döneminde gerçekten sektör sadece Türkiye için değil dünyada resmen bir Amazon gibiydi çok vahşiydi. Yani çok fazla şirket sayısı arttı çünkü insanların mobil cihazlarında geçirdiği süreler arttı. Açıkçası daha çok evlerde kalmaktan dolayı bu yüzden çok fazla yayıncı çok fazla kreatif sayısı vardı.

Pandemi sonrasına baktığımızda burada şirket sayılarında bir azalma görüyoruz. Pandemi döneminden daha az bir sayıda şirket görüyoruz ama reklam sayılarında da büyük bir artış görüyoruz. Bunun sebebi de pandemi sonrası artık insanlar bu mobil cihazların da daha az vakit geçirmeye başladıkları için burada daha rekabetçi bir pazar ortaya çıktı. Sektör her yıl daha üzerine koyarak ilerliyor.

SocialPeta yayıncıların sorunlarını çözmede nasıl yardımcı oluyor?

Yayıncıların zaten genel yaşadığı problemler vardı. Pandemi öncesinde de pandemi sürecinde de pandemi sonrasında da bu benzer problemler devam ediyor. Bunların en önemlisi maliyet problemleri. Bu da şu demek siz oyununuz veya uygulamanız için reklam yayınladığınız zaman buradaki her aksiyonun size bir maliyeti var.

Reklam içerisine yerleştiren oyun reklamının kreatifliği çok büyük bir etken diyebiliyor muyuz?

Evet en önemli etkenlerden bir tanesi çünkü sizin oyununuzu kitleye hedef kitleye anlatmanız lazım. Anlatmak için çok kısıtlı bir süreniz var burada. O yüzden yapacağınız her seçenek çok kritik. Dediğim gibi ilk 3 saniye çok önemli. Daha öncesinden imaj kreatif’lerde kullanılabiliyordu. Şimdi tamamıyla videoya döndü çünkü şunun da bir etkisi oldu. Mobil cihazlardaki internet erişim hızları arttı. O yüzden şimdi eskiden bunun bir indirme süresi daha yavaş iken şuan 5G ye doğru geçiyoruz. Dünyadaki bazı ülkeler geçti bile.

Artık hızlar çok daha yükseldiği için video reklamları arttı. Oynanabilir Playboy dediğimiz reklamlar var direkt reklamın içinde oyunu da oynayabiliyorsunuz.

SocialPeta ile diğer servis sağlayıcıları arasındaki farklar nelerdir? Ayrıca Türk yayıncılar neden SocialPeta’yı seçmedi?

Öne çıktığımız aslında bir çok nokta var. Bunların ilki kreatif noktasında kritik veride şuan biz 1 milyarın üzerinde bir veri sağlıyoruz. Günlük 1.6 milyon bir veri akışı yaşanıyor. Bunun sebeplerinden biri de kullandığımız yapay zeka modelleri.

Sürekli şuan 29 ağ üzerinde sürekli tarama yapıyor ve bu taramalara en geç 24 saat içinde sisteme aktarıyor. Çünkü burada aslında sürede kritik. O veriyi en azından bir gün içinde erişebilmeniz lazım ki acil strateji planlarınızı geliştirebilirsiniz. Bu bizi öne çıkartan özelliklerden bir tanesi. Dediğim gibi şuan zaten 1 milyarın üzerinde bir kreatif verisi var. Bu her gün de üzerinde artarak devam ediyor.

İkinci noktada bu maliyet analizi noktası. Maliyet analizleri noktası şuan bizim asla rakip turlar dediğimiz diğer şirketler bu maliyet analizlerini içermiyor. Maliyet analizleri için farklı bir araç kullanmanız gerekiyor. Bizim burada yapmak istediğimiz şey SocialPeta çatısı altında bir stüdyonun içinde veya bir yayıncı şirketin içinde bütün departmanların kullanabileceği bir modülün olması.

Normalde bu stüdyonun maliyetleri için farklı bir araç satın almanız gerekiyor ama SocialPeta’da böyle bir ihtiyacınız olmuyor. Direkt ürünlerimiz içinde bu özelliği veriyoruz.

Üçüncü noktada aslında ana noktalardan bir tanesi.. Buradaki veriler tahminler üzerinden yürütülen verilerdir. Çünkü %100 doğruluk payına kimse ulaşamıyor. Çünkü yine bir yapay zeka kullanmanız gerekiyor. Burada doğruluk payını en yüksek tutabilmek çok önemli eğer ki bunu yani %85 – %90 bantları da tutabiliyorsunuz ki bizi diğer şirketlerden farklılaştıran özelliklerden biri de budur.

Gelir modeliniz nedir?

Biz yıllık modeller de çalışıyoruz. Bazı paketlerimiz var burada tamamen stüdyo’nun ihtiyacına göre veya yayıncı ihtiyacına göre bu paketleri şekillendirene biliyoruz. Yıllık üyelikler şeklinde bir ödeme modelimiz var.

Tam olarak müşterileriniz kimler?

Zaten Çin tabanlı bir şirketiz şu an 300 üzerinde bir müşteri portföyümüz var. Türkiye pazarında yaklaşık 1 yıldır aktif devam ediyoruz. Şu an Türkiye pazarında da müşterilerimiz oluştu. Buradan sonra da Türkiye destekli Avrupa pazarına açılmayı planlıyoruz.

SocialPeta’nın hedefleri nelerdir?

Aslında biz her seviyedeki üreticiye ulaşmak istiyoruz. Birinci hedefimiz aslında bu. Biz herkesin ulaşabildiği maliyet konusunda da kullanım kolaylığı konusunda da ulaşabildiği bir araç haline gelmek istiyoruz. Burada bazen çünkü başlangıç seviyesi stüdyo var, bazen geri adım atabiliyorlar çünkü en nihayetinde bu da büyük bütçe olması gereken maliyetin altında oluyor kesinlikle. Şimdi daha önceki diğer bizim rakip şirketlerle de görüşmeler yapıldıysa orada tabi maliyetten korkma içgüdüsü doğruya stüdyolar da o yüzden bize ulaşırken hiç böyle korkuları olmasın gayet herkesin erişebileceği fiyatlandırmalar yaptık. Biz buraya içinde ayrı tabi fiyatlandırmamızı yaptık.

Oyun stüdyosu kuracaklara neler tavsiye edersiniz?

Hayallerinin gerçekten peşlerinden koşmalarını tavsiye ederim. Çünkü bunu çok görüyorum. Ben kişisel olarak konuşuyorum. Şu anda büyük böyle hayallerle başlayıp tabii ki zorluklar yaşanabiliyor.

İkinci olarak da bu da benim en çok aldığım sorulardan bir tanesi aslında insanlar biz oyun fikirleri nasıl bulacağız diyorlar. Mesela işte tamam biz bir ekip kurduk, işte 3 kişilik 4 kişilik küçük bir stüdyo oyun çıkartmamız gerekiyor. Biz bu fikirleri nasıl bulacağız diye bazen sorular geliyor ya burada da sosyal medyayı takip etmelerini öneririm.

Bunun örnekleri de çünkü yaşandı ve globalde çok önemli oyunlar çıktı. Özellikle TikTok’ta viral olan videoların üzerinden fikirler çıkartarak oyunlar yapıldı. Örnek vermek gerekirse bu oyunun ana fikri bir TikTok videosuydu. TikTok videosunda ki o fikirleri oyuna döküldü ve sonunda çok başarılı bir oyun çıktı. O yüzden trendleri takip etmek gerekiyor.