Yazılımcı Sohbetleri – 50. Bölüm (Ender Ahmet Yurt)

Ender Ahmet Yurt, Yazılımcı Sohbetleri'nin yeni bölümümde yazılıma ve ülkemizdeki yazılım sektörüne dair soruları cevaplıyor.
Yazılımcı Sohbetleri - 50 - Ender Ahmet Yurt

Yazılımcı Sohbetleri’nin bu haftaki bölümünün konuğu Ender Ahmet Yurt, yazılım ve Türkiye’deki yazılımın geleceğine dair konular hakkında konuşuyor.

Ender Ahmet Yurt kimdir?

36 yaşındaki yazılım mühendisi Ender Ahmet Yurt, Ordu’da doğdu. 15 sene İstanbul’da yaşadıktan sonra memleketine döndü. 10 – 11 senedir sektörün içinde olan Yurt, şu anda İsveç merkezli bir firmada yazılım mühendisi olarak çalışıyor, podcast üzerinde çalışmalar yapıyor, Bilim ve Teknolojide Kadın Derneği’nde gönüllü çalışmalarda bulunuyor ve Podiscover isimli platformun kurucusu olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Mentroluk yapan ve gönüllü çalışmalarda da bulunan Yurt, yazılım sektörüne ilk olarak lisede merak saldığını ve sonra mühendislik okumaya karar verdiğini belirtiyor. İkinci sınıfta yaptığı stajla birlikte mesleği konusunda ilk kıvılcımları atan Ender Ahmet Yurt, 25’li yaşlarda sektöre tam olarak atıldı. Şu anda iş başvurularını takip eden bir yazılım sisteminde çalışan Yurt, bir rutine bağlı olarak çalışmayı sevdiğini belirtiyor.

Türkiye’deki yazılım sektörü nasıl ilerliyor?

Yurt, ülkemizdeki yazılım sektörü hakkında önceki yıllarda çok olumlu şeyler düşünmediğini çünkü sektördeki insanların bir ego savaşında olduğunu belirtiyor. Herkesin belli bir çaba içerisinde olduğunu ama bu amaçları farklı tekniklerle yaptıkları için çoğu zaman birbirlerini anlamadıklarını veya yanlış anladıklarını ifade eden Ender Ahmet Yurt, fikir ayrılıklarının da bu sebeple başladığını düşünüyor.

Sektörün içinde bulundukça zamanla insanların ilk gösterdiği yanlarına değil iyi yanlarına odaklanmaya çalıştığını söyleyen Yurt, insanların kendi amaç ve hedefleri doğrultusunda iyi işler çıkarmaya çalıştıklarını unutmadan onlara saygı göstererek herkesin kendi yoluna odaklanmasının daha olumlu sonuçlar doğuracağının altını çiziyor.

Yazılıma nereden başlanır?

Bu sektöre başlarken kişiyi hangi programlama dili veya hangi alan mutlu ediyorsa bunun üzerinde yoğunlaşması ve iş hayatını buna göre belirlemesi gerekiyor. Çünkü bu sektörde belli bir profesyonellik kazanmak için uzun yılları ayırmak gerekiyor. Bu nedenle de, yıllarca sürecek bir öğrenim sürecinde kişinin mutlu olacağı bir alanda çalışması için motivasyon düşürücü etkenlerden uzak durulması gerekiyor.

Yurt, kişinin kendisini yazılım alanında geliştirmesi için bir an önce işe atılmasının ona çok büyük tecrübeler kazandıracağının altını çiziyor. Ayrıca yurt dışındaki projelerde uzaktan çalışmanın farklı bakış açıları kazandırdığının ve uzaktan çalışma modeline uyum gösterebilen şirketlerle çalışmanın önemini de vurguladı. Kişilerin yurt dışındaki bir şirket için çalışırken anlaşmazlık yaşamaması için İngilizce bilmesi ve farklı kültürlere hakim olması gerekiyor.

Bu sektörde çalışırken bireysellik dışında takım çalışmasına da yatkın olmak gerekiyor. Çünkü genellikle projeler, birden fazla kişinin fikir birliğiyle ve iş bölümüyle gerçekleştiriliyor.