Türkiye’de girişimcilik ve ürün yönetimi nasıl yapılır?

Türkiye'de girişimcilik ve ürün yönetiminin nasıl yapıldığı, bu haftaki Meslek Hikayeleri videosunda Erman Taylan tarafından detaylarıyla konuşuluyor.
Türkiye'de Girişimcilik ve Ürün Yönetimi Nasıl Yapılır? (Erman Taylan)

Meslek Hikayeleri’nin bu haftaki konuğu olan Erman Taylan, girişimcilik ile ilgili merak edilen detayları, girişime nereden başlanacağı ve kazanç durumlarını, ürün yönetiminin nasıl yapıldığı gibi konuları ele alıyor.

Erman Taylan kimdir?

10 yıldan uzun süredir iş hayatında olan Erman Taylan, bilgisayar mühendisliği mezunu olup kariyerinin ilk yıllarında 2-3 sene boyunca yazılım üzerine çalıştığını belirtiyor. Kurumsal şirket ve girişimlerde yazılımcı olarak çalışan Taylan, 6-7 sene boyunca ürün yöneticisi pozisyonunda iş yaptıktan sonra 4 senedir kurumsal şirketlerin yeni çıkardığı iş modellerini deneyerek girişimlerle birlikte çalışıyor.

Girişim alanında çalışmayı seven ve işte olduğu kadar eğitimde de dönüşümünü işletme üzerine yapan Erman Taylan, MBA yüksek lisansını tamamladığını açıkladı.

Türkiye’de girişimcilik ne durumda?

Türkiye’de girişimciliğin her geçen gün büyüdüğünü ifade eden Taylan, önceki yıllarda Türkiye’de yatırım olmaması, başarı hikayelerinin ortaya çıkmamasından kaynaklı rol model eksikliği gibi sorunların günümüzde neredeyse ortadan kalktığını belirtiyor. Özellikle 2021-2022 tarihinde girişimlere yapılan yatırımların arttığının altını çizen Erman Taylan, ülkemizdeki girişimcilik kavramının eksik yanları olsa da olumlu şekilde büyümekte olduğunu belirtiyor.

Bir fonun yatırım yapmadan önceki süreçte yatırımcılardan yatırım yapma taahhüttü alarak harekete geçmesi sayesinde kaç girişime yatırım yapılacağının belirlendiğini açıklayan Taylan, girişimcilerin yaptığı en büyük hatanın aynı meslek gruplarındaki kişilerle ağ kurmayı basit sanmak olduğunun altını çizdi.

Ürün yönetimi nasıl olur? Girişimciliğe nereden başlanır?

Erken aşama girişiminde ürün yönetimine çok ihtiyaç olmasa da müşterilere elle tutulur bir bilgi sağlamanın girişimi ayakta tutacağını anlatan Erman Taylan, ilerideki süreçlerde kurucu ortaklarının hizmet verilecek ürüne karar verdiğini belirtti. İlerleyen aşamalarda büyümekte olan bir girişimdeki ekibin ve ürünlerin ölçeklenebilir olması önem taşıyor.

Girişimciliğe en iyi başka bir girişim ile başlanacağını belirten Taylan, kişilerin kendilerine veya çevrelerindeki sorunlara karşı girişimcilik fikirleri yaratarak harekete geçmenin daha kolay olacağını ifade etti. Taylan, girişimciliğe yeni başlandığı ilk zamanlar küçük çaplı bir kazanç elde ediliyor olsa da girişimcilerin, işleri büyüdüğü zaman sektör hayatından daha fazla para kazanabileceğini vurguluyor.

Taylan, girişime başlayanlar için girişimciliğin bilinmeyenleri hakkında; “Girişimcilik ile ilgili bilinmeyen yönlerden birisi, psikolojik durumdur. Girişime ilk başlanılan zaman olmayan bir fikri iş ortaklarına sunmak gerekiyor. Birini işe alırken olmayan bir ürünü anlatmak ve yatırımcılardan olmayan bir ürün için yatırım beklentisinde olmak zor olabiliyor” ifadelerini kullandı.

Girişimcilik ve başarılı ürün yönetimi hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.