Evden çıkmaya vakit bulamayanlar veya market alışverişiyle uğraşmak istemeyenler için, özellikle pandemi zamanında sosyal mesafenin korunması amacıyla hızlı teslimat uygulamaları ön plana çıkmaya başladı.
Market reyonlarındaki neredeyse her ürün, hızlı teslimat uygulamalarının uygulamaları aracılığıyla müşterilere sunuluyor. Kullanıcıların istediği gün ve saat aralığında veya sipariş verildikten sonraki bir iki saat içerisinde siparişleri ulaştıran Türkiye’deki hızlı teslimat uygulamalarını inceledik!
Getir
2015 yılında restoran yemek teslimatları ve market ürünleri için hızlı teslimat uygulamaları sunmak amacıyla Nazım Salur tarafından kurulan Getir, Türkiye olmak üzere Hollanda, Almanya, Fransa, İspanya ve Portekiz gibi Avrupa ülkelerine de hizmet veriyor. 32 il ve 8 ülkede faaliyet gösteren Getir, yurt içi ve yurt dışında bayiliklerini sürekli olarak arttırmayı hedefliyor.
Hızlı teslimat uygulamalarından biri olan Getir’in Türkiye’de, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Gaziantep, Eskişehir, Afyon, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Burdur, Çanakkale, Denizli, Edirne, Isparta, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Zonguldak illerinde hizmet sağlıyor.
Getir, GetirYemek, GetirÇarşı ve GetirBüyük, GetirBitaksi, GetirAraç ve Getirİş, N11 hizmetleri bulunan hızlı teslimat uygulaması, yoğunluk oranına göre Getir market teslimatlarında en az 10 dakika en fazla 1 saat içerisinde hizmet veriyor.
Getir Getirme Ücreti
Getir’in hizmet verme ücreti, minimum 50 TL tutarındaki alışverişlerde 0 – 9.99 TL arasındaki getirme ücretleri arasında gerçekleşiyor. Getir’den 7/24 sipariş verilebiliyor.
Getir, kullanıcılarına kuryenin geleceği saati tam olarak belirterek, kuryenin dağıtım zincirinde nerede olduğunu göstererek ve kuryenin ismini ve kimliğini görüntüleyerek, sistemin güven vermesini sağlıyor. Kolay arayüzü ve destek hattının hızlı çözüm üretmesi sayesinde hızlı teslimat uygulamaları arasındaki rekabetinde önemli bir konum sağlıyor.
Kullanıcılar, alışverişlerini kredi kartı ve İstanbulkart üzerinden gerçekleştirebiliyor. Getir’in ne kadar çok büyük bir ürün skalası olsa da her kategoride marketlerde gördüğümüz ünlü markaların bulunmaması ve bazı ürünlerin teslimat adreslerine göre bulunması dezavantajları olarak sayılabilir.
Getir, müdavim isminde 3 yemek siparişine 1 siparişin hediye edilmesi ve kişiye özel kuponlarla kullanıcıları uygulama kullanımına teşvik edici bir pazarlama da sağlamış oluyor. Ancak kullanıcılar, zaman zaman yemek kısmında hizmet aldıkları restoranlarla ilgili olumlu ya da olumsuz yorumlarda bulunuyorlar. Yapılan yorumlar, kullanıcıların o restorandan sipariş verip vermemesinde etkili oluyor.
Getir Ödeme Yöntemleri
Getir, online ödeme yöntemi sunuyor. Uygulamada, banka / kredi kartı, İstanbulkart ile ödeme ve BKM Express ile ödeme seçenekleri bulunuyor.
TrendyolGo
Merkezi İstanbul’da bulunan Türkiye’nin en büyük e-ticaret platformu olan Demet Mutlu‘nun kurduğu Trendyol, hızlı market ve yemek teslimatı yapan TrendyolGo‘yu hayata geçirdi.
TrendyolGo iş ortaklığında vardiya veya belirli bir süre faaliyet gösterme gibi zorunluluklar bulunmuyor. Hızlı teslimat uygulamalarından biri olan TrendyolGo’da iş ortakları, faaliyet gösterilecek günleri ve saatleri uygulama üzerinden kendisi seçiyor, istedikleri gün ve saatlerde faaliyet gösterebiliyor.
TrendyolGo Türkiye’deki bütün illerde hizmet veriyor. TrendyolGo’da bulunan hızlı market hizmeti, çalışma saati aralığı olarak marketten markete değişiklik gösteriyor. Marketlere göre, saat 08.00‘dan 01.00 aralığına kadar hizmet bulunuyor. Teslimat süreleri ise, hizmet alınan markete göre 20 – 55 dakika arasında gerçekleşiyor.
TrendyolGo Getirme Ücreti
TrendyolGo’da, 90 TL ve üzeri alışveriş tutarına kadar 9.99 TL getirme ücreti bulunuyor.
TrendyolGo, kolay kullanıma ve mahallenizde bulunan marketlerin hizmet vermesi avantajına göre kullanıcılara güven sağlıyor. Kuryeler siparişi teslim edene kadar sipariş, canlı takip sisteminden izleniliyor. Market üzerinden sipariş verildiği için geniş ürün kataloğu bulunuyor.
Siparişlerin her market için sabit bir getirme ücreti bulunsa da yüksek bir tutarda olması kullanıcıları satın alım aşamasında olumsuz yönden etkileyebiliyor.
TrendyolGo Ödeme Yöntemleri
TrendyolGo’da, şu an için sadece online ödeme yapılıyor. Bu uygulamada geçerli ödeme yöntemleri, Visa ve Mastercard merkezli banka ve kredi kartları ile gerçekleşiyor.
Yemeksepeti Market
2001 yılında Nevzat Aydın tarafından kurulan Yemeksepeti, Mayıs 2015’te online yemek sipariş platformu olan Delivery Hero’nun bünyesine katılarak Türkiye’nin hızlı teslimat uygulamalarından biri oldu. Yemeklerin püf noktalarını, mekanları ve yemek trendlerini bir araya getirme amacıyla Yemeksepeti altyapısı altında kurulmuş bir internet sitesi olan yemek.com da hayata geçti.
Yemeksepeti Market, Türkiye’nin 81 ilinde hizmet veriyor. Banabi ve Mahalle özellikleriyle hızlı teslimat uygulamalarından biri olan Yemeksepeti Market, yaklaşık 25 dakika içinde teslimat yapıyor. Aynı zamanda hızlı teslimat uygulamasında sepet tutarına göre teslimat ücreti uyguluyor.
YemekSepeti Market Getirme Ücreti
Genel olarak 100 TL civarında bir sipariş, 11.99 TL gönderim ücreti tutuyor.
Yemeksepeti Market’te bulunan kuponlar ve kampanyalarla hızlı teslimat uygulaması, kullanıcıyı daha çok alışveriş yapmaya itiyor. Yemeksepeti’nde de Getir’de yapılan değerlendirmelerin neredeyse aynılarını söyleyebilirim. Kullanıcıların marka açısından ürün çeşitliliğin daha geliştirilebilir olmasını beklemesi ve getirme ücretinin minimum 70 TL‘den başlaması olumsuz yönleri sayılabilir.
YemekSepeti Market Ödeme Yöntemleri
YemekSepeti Market, kapıda kredi kartı ve sanal ödeme seçenekleri bulunduruyor. Bu seçeneklerin ikisinde de banka / kredi kartıyla ödeme yapılabiliyor.
Migros Hemen
İstanbullulara tanzim satışlarını da sunan, dönemin İstanbul Valisi ve Belediye Başkanı Fahrettin Kerim Gökay tarafından açılan ve 1975 yılında Koç Topluluğu’ndan Vehbi Koç’un istek ve yönlendirmesiyle hisseleri Koç Holding tarafından devralınan Migros’un, Migros Sanal Market ve Migros Hemen hızlı teslimat uygulamaları bulunuyor.
2019 yılında kurulan Migros Hemen, İstanbul, Ankara ve İzmir‘in bazı bölgelerinde hizmet veriyor. 08.30 – 23.59 saatleri arasında teslimatı olan hızlı teslimat uygulamasıdır.
Migros Hemen Getirme Ücreti
5,99 TL gönderim ücreti uyguluyor. Uygulama, minimum getirme ücretini 25 TL olarak belirliyor.
Migros Hemen, basit ve kullanışlı arayüzü ile kullanıcılara kolay bir kullanım sunuyor. Ayrıca market ürünlerini satmaları ürün çeşitliliği konusunda olumlu bir izlenim bırakıyor. Hızlı teslimat uygulamasının kampanya uygulaması ve minimum sepet tutarının fazla olmaması da olumlu özellikleri arasında.
Migros Hemen Ödeme Yöntemleri
Migros Hemen, online kredi kartı veya banka kartı, Garanti Pay, BKM Express ödeme seçenekleri sunuyor. Aynı zamanda Money Pay, dijital alışveriş kodu ve hediye çeki özellikleri bulunuyor.
JetConnect
2019-2022 yılları arasında Dos Bilişim Endüstri AŞ. tarafından geliştirilmiş Jetconnect projesi, Süleyman Doğan, tarafından kuruldu.
Hızlı teslimat uygulaması, Türkiye’nin onlarca noktasındaki franchise Jetmarket şubelerinden market ihtiyaçlarını, esnaftan çarşı ihtiyaçlarını, su bayilerinden suyu, restoranlardan ise yiyecekleri kapıya getirme hizmeti veriyor. İnternet sitesinden ve mobil uygulamasından erişilebilen hızlı teslimat uygulamasında, kapıda ödeme, yemek kartı ile ödeme vb. birçok seçenek bulunuyor.
Türkiye’nin her noktasına hizmet vermek isteyen Jetconnect, şimdilik sadece İstanbul‘da hizmet sağlıyor. Jetconnect, 10.00 – 23.30 saatleri arasında çalışıyor. Teslimat süresi yaklaşık 45 dakika olan hızlı teslimat uygulamasında özel teslimat adresi belirlenebiliyor.
Jetconnet Getirme Ücreti
Minimum sepet tutarına sahip olmayan Jetconnect’in 10.50 TL teslimat ücreti bulunuyor.
Kullanıcı deneyimi açısından, henüz yeni bir proje olan Jetconnect’in birkaç teknik sorunu bulunuyor. Örneğin, hesaba giriş yapıp sepete ürün eklemeye çalışıldığında bazen hata veriyor ve giriş sayfasına tekrar yönlendiriyor. Birkaç deneme sonrasında ürün sepete ancak eklenebiliyor.
Jetconnect‘e daha önceki yazılarımızda da yer vermiştik, bu yazıyı okuyan Jetconnect ekibinden biri varsa, bu küçük hataların düzeltilmesi nezdinde yerli girişimi daha da ileriye taşıyacaktır diye düşünüyorum 🙂
Aynı zamanda, Jetconnect müdavim sayesinde kullanıcılar 50 TL ve üzeri 3 siparişinde hediye ürün kazanabiliyor ve bu da kullanıcıyı buradan alışverişe teşvik edici bir unsur oluyor.
Jetconnect Ödeme Yöntemleri
Jetconnect, online banka / kredi kartı, Ticket, Metropol, Multinet, Sodexo yemek kartları ve İstanbulkart ile ödeme yapma imkanı sunuyor.
İsteGelsin
2019 yılında Sedat Yıldırım tarafından kurulan İsteGelsin, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Bodrum ve Eskişehir, İzmir ve Manisa‘da hizmet veriyor. Hızlı teslimat uygulamalarından biri olan İsteGelsin ayrıca, taze ve soğuk zincir ürünleri hariç, kargoyla taşınabilen binlerce ürünü market fiyatına kullanıcılarına ulaştırıyor. Türkiye’nin 81 ilindeki kullanıcılar verdikleri siparişi kargo aracılığıyla teslim alabiliyor.
İsteGelsin’de meyve sebze, temel gıdalar, teknoloji, tekstil, kırtasiye ve oyuncak, anne bebek malzemeleri bulunuyor.
İsteGelsin, 11.00 – 23.00 saatleri arasında saat başı planlanarak hizmet veriyor.
İsteGelsin Getirme Ücreti
Getirme ücreti 350 TL‘ye kadar 9.99 TL olan hızlı teslimat uygulaması, 350 TL ve üzeri siparişlerde ücretsiz gönderim sağlıyor. İsteGelsin’in gönderim yapılması için gereken minimum sepet tutarı 120 TL.
İsteGelsin, kullanıcılar açısından kolay bir kullanım sunuyor. Neredeyse her kategoride ürünü bulunan hızlı teslimat uygulaması, teslimat yapmadığı bölgelere kargo aracılığıyla ulaşarak kullanıcı memnuniyeti sağlıyor. Ürünlere özel kampanyaları bulunan hızlı teslimat uygulaması, Sodexo ile ödeme de sağlıyor.
İsteGelsin Ödeme Yöntemleri
İsteGelsin’de 3D korumalı online banka/ kredi kartı ödeme yöntemleri bulunuyor.