Dünya devi markalar Twitter’da reklam vermekten vazgeçiyor!

Uzun süredir gündemde olan ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla'nın ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in CEO'su Elon Musk'ın aylar önce tarafları davalık hale getiren Twitter'ı satın alma süreci tamamlandı.
Dünya devi markalar Twitter'da reklam vermekten vazgeçiyor!

Tartışmaların ardından Twitter’ın yeni sahibi olan Elon Musk‘la birlikte, üst düzey yöneticilerin büyük bir kısmı şirketten istifa etti. Ayrıca, oldukça uzayan ve tarafları davalık hale getiren olaylar esnasında, sosyal medya platformunun hisse senetleri değer kaybetti. Bu süreçten etkilenen markalar, şirkete karşı güvenlerinin azaldığını belirterek reklam harcamalarına ara verdi.

Yaptığı 44 milyar dolarlık satın alma teklifi ile dev sosyal medya platformlarından birinin sahibi olan Elon Musk, mevcut CEO Parag Agrawal’ın işine de son verdi. Yeni uygulamaları devreye almaya ve işgücü kesintilerine yönelen Musk’a karşı, bu süreçte dünyaca ünlü markalardan bazıları, Twitter’da yaptıkları reklam harcamalarını kesmeye ve reklamlarını durdurmaya başladı.

Geçtiğimiz yılı, 4,5 milyar doları reklamlardan gelen toplam 5,1 milyar dolar gelirle tamamlayan sosyal medya platformunun küresel dijital reklam pazarının %1’inden daha az bir kısma karşılık geliyor. Yani, bu olaylardan önce de reklam pazarı güçlü olmayan Twitter’ın bu konuda daha dikkatli olması gerektiği de bildiriliyor.

Pfizer ve Mondelēz, Twitter'da ilk reklam faaliyetlerini durduranlar arasında yer alıyor

Pfizer ve Mondelēz, Twitter’da ilk reklam faaliyetlerini durduranlar arasında yer alıyor

Dünyaca ünlü markaların bu sosyal medya platformunda reklam faaliyetlerini durdurması trendini başlatanlar arasında ilaç şirketi Pfizer ve atıştırmalık üreticisi Mondelēz ilk sıralarda yer aldı. Bu markaları General Mills, Volkswagen Group, Audi ve General Motors gibi şirketler izledi. Öte yandan Coca Cola ve Unilever gibi şirketlerin reklam satın almalarıyla ilgilenen Interpublic Group da birlikte çalıştığı markalara Twitter’da reklam aktivitelerini durdurmayı önerdi.

Uzmanlar, şirketin yeni sahibi Elon Musk’ın bu yaşananları şirket gelirlerinde büyük bir düşüşe sebep olacağı yönünde yorumluyor. Markalar, özellikle satın alınma sürecini de geciktiren içerik moderasyonu ve bot hesaplar gibi endişelerle Twitter reklamlarından çekiliyor. Öte yandan otomotiv şirketleri, Elon Musk’ın rakipleri konumundaki Tesla’nın CEO’su olmasından dolayı da geri adım atıyor.

Bir diğer gündemde olan mavi tik aboneliği kararının ardından Musk, yapısal düzenlemelere başlıyor. Hindistan’daki işgücünün %90’ını da işten çıkarma kararı aldı. Elon Musk’ın Twitter ve sahip olduğu diğer markalar hakkında gelecekte nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.

Kapak Görsel: Dignited