Türkiye’de mikromobilite ve paylaşım ekosistemi kavramlarının sıkça duyulmasını sağlayan elektrikli scooter markalarını ve fiyatlarını inceleyelim.
Dijital çağın yükselen değerleri arasında olan ve 2019 senesinden beri gündemde olan elektrikli scooter, Martı markasının Türkiye'de hizmet vermesinin ardından yeni scooter markalarının hayata geçirilmesi ve satın almalarla elektrikli scooter kiralama pazarı şu anda büyük bir yer kaplıyor.
Dünyada çapında Lime ve Bird / Scoot Rides markası ile ilk elektrikli bisiklet/scooter paylaşım hizmetlerinin Amerika'da gerçekleştiği biliniyor. Bu gelişimle birlikte VOI, Almanya ve İsveç'te hizmet vermeye başladı. Sonra Yellow Brezilya'da, Grab ise Asya ülkelerinde faaliyet göstermeye başladı.
Özellikle pandemi döneminden sonra piyasaya giren bu scooterlar, dönemsel bir trend olmaktan öteye geçerek gelecek senelerde daha da büyük roller oynayacak gibi duruyor. Araştırmalar, küresel nüfusun üçte ikisinden fazlasının 2050 senesine kadar şehirlerde yaşamını sürdüreceğini öngörüyor. Bu da kalabalık bir nüfusu ve trafik sorununu akıllara getiriyor.
Trafikten kurtulmak, ulaşım masraflarını ve bakım masraflarını en aza indirmek için küçük teknoloji araçlarına öncelik veriliyor. Mikromobilite araçları arasında sayılan e-scooterlar, özellikle genç kitle tarafından tercih edilerek trafik sorununu ve karbon salınımı yapmadığı için hava kirliliğini de iyileştiren özellikleriyle insanlara cazip geliyor. Ayrıca insanların hareketsizlik problemlerine de yardımcı olarak sağlıklı bir hayat sunuyor.
Ulaşımda sürdürülebilir çözümler arayanlara yönelik dijital minimalizm sağlayan e-scooterlar, araç kullanırken telefona bakma gibi dikkat dağıtıcı unsurlardan bireyleri kopararak yol boyu dikkat toplamayı hedefleyen bir sürüş deneyimini hedefliyor.
Mikromobilite araçlarından biri olan elektrikli scooterlar, o ve ona benzeyen hafif araçların daha kısa mesafelerde kullanılmasını sağlayan bir taşıma kategorisindedir. Yolculuk yapan kişi sayısının ve hızının limitli olması ve kullandığı elektrik destekli güç ünitesi daha güvenli bir yolculuk sunuyor.
Elektrikli veya insan gücüne ihtiyacı olan mikromobilite araçlarından e-scooter, paylaşımlı ve kişiye özel olabiliyor. 25 km düşük hızla ve 45 km orta hızla yolculuk sağlıyor.
Özellikle Türkiye'deki büyük şehirlerde görülen scooter kiralama uygulamalarını ve fiyatlarını tanıtmaya başlayalım.
Martı Elektrikli Scooter
Martı, 2018 yılında Oğuz Alper Öktem tarafından kuruldu. İstanbul Anadolu Yakası'nda 2019'da kullanılmaya başlayan Türkiye mobilite şirketi Martı, e-scooter, e-mobilet ve e-moped hizmeti veriyor. Ayrıca, kendisine ait IOT altyapısı ve yazılımı bulunuyor. Saatte 25 kilometre hıza 250w motor gücüyle ulaşabilen scooter, 15 derecede yokuş çıkma imkanı sağlıyor.
iOS ve Android mağazalarında en çok kullanılan elektrikli scooter kiralama uygulaması olmasıyla ön plana çıkıyor. Martı, müşteri tabanını güçlendirmeyi hedefleyerek rakiplerine oranla daha fazla noktada hizmet veriyor.
Martı Elektrikli Scooter Fiyatı
Martı elektrikli scooter kiralama uygulamasının başlangıç ücreti 1.99 TL iken Martı dakika başına sürüş ücreti ise 1.79 TL olarak fiyatlandırılıyor.
Martı'nın "Tek Araçla Gidelim" projesini ele aldığımız yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
BinBin Elektrikli Scooter
2019 yılında Kadir Abdik ve Hüseyin Ardan Küçük tarafından kurulan BinBin mikromobilite alanında teknoloji üreten, çevreci ve pratik ulaşım çözümleri sunan elektrikli scooter kiralama uygulamasıdır. BinBin, saatte ortalama 12-15 km hızla gidebiliyor. Ayrıca, 35 km mesafeyi tam dolu bataryası sayesinde gidebiliyor.
BinBin e-scooter, yerli yazılım ve mühendislik ile geliştirilen araçları kendi markaları bünyesinde hizmete sunuyor ve bu sayede hem sürdürülebilir bir dünya hem de pratik ulaşım için alternatif çözümler yaratıyor. Üniversite kampüsleri ve havalimanlarında da sıkça kullanılıyor. BinBin, iOS ve Android cihazlarda kullanılabiliyor.
BinBin Elektrikli Scooter Fiyatı
BinBin elektrikli scooter kiralama uygulamasının başlangıç ücreti 1.99 TL iken BinBin dakika başına sürüş ücreti ise 1.29 TL olarak fiyatlandırılıyor.
LINK Elektrikli Scooter
LINK by Superpedestrian, güvenli, çevreci ve hesaplı bir yol arayanlar için popüler oldukları ABD ve Avrupa’nın dışında Türkiye’de de üç şehirde faaliyet göstermeye başladı. Şu anda Ankara, İzmir ve İstanbul'da aktif olarak hizmet sunuyor. Devrilme algılama sistemi sayesinde LINK scooter'ların bırakıldığı bölgelerde de güvenlik riskleri ve görüntü kirliliği oluşmuyor.
E-scooter, üç bağımsız fren içeriyor. Daha geniş ve daha uzun bir gövdeyle gelen LINK scooter'lar, uzun menzilli bataryaları ve görünürlüğü yüksek renk, ışık ve reflektörleriyle yolcu güvenliğine öncelik veriyor. Elektrikli scooter kiralama uygulaması LINK'e iOS ve Android cihazlardan ulaşılabiliyor.
LINK Elektrikli Scooter Fiyatı
LINK elektrikli scooter kiralama uygulamasının başlangıç ücreti 1.99 TL iken LINK dakika başına sürüş ücreti ise 1.59 TL olarak fiyatlandırılıyor.
LINK by Superpedestrian'ın Türkiye'de faaliyet göstermeye başladığı ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
HOP! Elektrikli Scooter
Birden çok kurucusu olan elektrikli scooter HOP!, ulaşımda oluşan karbon salınımı, çevre kirliliği ve trafikte beklemeyi azaltmayı hedefliyor. Sürdürülebilir yaşamı destekleyen HOP!, Ankara'da 2019 yılında kuruldu. Ardından İstanbul'da da hizmet vermeye başladı. HOP!, azami hız sınırını 25 kilometreye, kullanım yaşını 15 yaş üzerine çekiyor.
E-scooter kiralama markası, ilerleyen yıllarda araba, motosiklet, elektrikli bisiklet gibi farklı araç modellerini de hizmetlerine eklemek istiyor. Doğayı önemseyen girişim, çevreci ulaşım alternatiflerinde fark yaratmaya çalışıyor. HOP!, iOS ve Android cihazlarda kullanılabiliyor.
HOP! Elektrikli Scooter Fiyatı
HOP! e-scooter kiralama uygulamasının başlangıç ücreti 1.99 TL iken HOP! dakika başına sürüş ücreti ise 1.29 TL olarak fiyatlandırılıyor.
Fenix Elektrikli Scooter
Eski ismi Palm by Fenix olan Fenix, yurtdışı merkezli olup 2019 yılında İstanbul'da açılarak Türkiye bayiliğini oluşturdu. Daha çok üniversitelerde kampüs arası geçişlerde kullanılan Fenix, Türkiye çapında üniversite kampüslerine yayılmayı ve hizmet vermeyi hedefliyor.
Şu an için Avrupa yakasında hizmet veren Fenix, 5 milyon dolar karşılığında Dubai merkezli Fenix tarafından alındı ve isim değişikliğine uğradı. Fenix, iOS ve Android'de kullanılıyor.
Fenix Elektrikli Scooter Fiyatı
Fenix, diğer uygulamalardan farklı olarak açılış ücreti talep etmiyor. Fenix, 1.5 TL'yi dakika başına ücreti olarak belirliyor.
Go Sharing Elektrikli Scooter
2019 yılında kurulan Hollanda merkezli bir mobilite girişimi olan GO Sharing, kullanıcılarının elektrikli mopedleri dakikalık olarak kiralamaları için hizmet veriyor. İstanbul'da da Beyoğlu, Şişli, Beşiktaş ve Sarıyer'de hizmet alanları sağlıyor.
Toplam 10 bin aracı bulunan Moped, elektrikli araba ve bisikletten oluşan hizmet veriyor. Ayrıca Go Sharing hizmeti, 7/24 kiralanmaya açık. Go Sharing uygulamasına iOS ve Android üzerinden ulaşılabiliyor.
Go Sharing Fiyatları
Diğerlerinden farklı olarak moped hizmeti veren Go Sharing, açılış ücretini 5.99 TL, elektrikli mopedlerin dakika başına ücretini ise 2.99 TL olarak belirliyor.
MOBI Elektrikli Scooter
Kaliteli hizmet sağlayarak topluma faydalı olmayı amaçlayan mikromobilite ürünü olan MOBI, uygun fiyat politikasıyla yenilikçiliği amaçlıyor. MOBI, 18 yaşını doldurmuş bireylerin uygulamayı kullanmasına izin veriyor.
İstanbul’un belirli bölgelerinde hizmet vermeye başlayan MOBI, iOS ve Android üzerinden kullanılabiliyor.
MOBI Fiyatları
MOBI, açılış ücretini 2 TL, dakika başına ücreti ise 0.60 TL olarak belirliyor.
Türkiye'de kullanıma giren bu mikromobilite araçlarının bazıları iyi bir ivme yakalasa da bazıları hizmetten çekilmek veya satın alarak isim değiştirmek zorunda kaldı. Türkiye'de ilk mikromobilite uygulamaları Martı ile başlamış olsa da sürekli artan ulaşım zamlarından sonra kullanıcılar alternatif girişimlere de yönelmeye başladı. E-scooter pazarında hangi marka sizce nasıl bir ivme alacak?