Amerika Girişimci Vizesi Nasıl Alınır? (Amerika Startup Vizesi ile İlgili Her Şey)

Bu haftaki röportajlar bölümünde göçmenlik avukatı Muhammed Üzüm, girişimcilerin Amerika'ya gelmek istemesi durumunda Amerika girişimci vizesi türlerinden hangisinin onlara daha uygun olacağına karar vermeleri konusunda bilgiler paylaşıyor.
Amerika Girişimci Vizesi Nasıl Alınır? (Amerika Startup Vizesi ile İlgili Her Şey)

Röportaj bölümlerinde bu hafta, Grape Law firmasında göçmenlik avukatı olan Muhammed Üzüm, Amerika’daki startup süreçlerini ve Amerika girişimci vizesi nasıl alınır sorularını cevaplıyor.

Muhammed Üzüm kimdir?

8 yıldır Amerika’da yaşayan Muhammed Üzüm, New York’ta göçmenlik ve ticaret avukatlığı yapıyor. Çalıştığı hukuk firması olan Grape Law kapsamında, bireylerin ve şirketlerin Amerika’ya geliş süreçlerinde destek sağlıyor.

Bir birey Amerika’ya gelmek istediğinde veya bir şirket açmak istenildiğinde Amerika girişimci vizesi alma sürecinde yardım sağlanıyor. Amerika’da bulunan çeşitli vize türlerin hangisinin kişi veya şirket için uygun olacağını belirlediklerini ifade eden Üzüm, Amerika’ya yerleşme sürecinde kişilerin vizeleri takip ettiklerini de açıkladı.

ABD’ye yerleşmek isteyenlerin yerleşme süreçlerini sağlıklı şekilde sürdürmelerini amaçlayan hukuk firması, bu noktada bireylerin doğru bilgiye ulaşmalarını da sağlıyor.

Amerika Girişimci Vizesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Muhammed Üzüm, Amerika’da ismi direkt “startup vizesi” olarak geçen bir vizenin olmadığının altını çizerek bununla alakalı yasa tasarısı olsa da komple onaydan geçmediği için plan durumunda olduğunu belirtti.

Ancak Amerika’da ticari vizeler olarak geçen ve girişimci vizesi mantığına uygun olan vizeler bulunuyor. Girişimcilere genelde E-1 Tüccar vizesi, E-2 Yatırımcı vizesi ve L1 Şirket İçi Transfer vizesi seçenekleri sunuluyor. Ancak startup bazlı projelerde genellikle O-1 vizesi öneriliyor. İsmen “Olağanüstü Yetenek Vizesi” olarak geçen bu vizenin, diğer vizelere oranla daha iyi uygunluk sağladığı söylenebiliyor.

O-1 vizesi almak için 8 tane kritere bakılıyor ve bu kriterlerden en az 3‘ünün sağlanması gerekiyor. Alana yapılan katkılar kriterine göre uygun görülmesi sonucunda Amerika startup vizesine yapılan başvuru olumlu sayılıyor.

Üzüm, O-1 vizesinin diğer vize türlerine oranla şirket değil bireysel bazlı olduğunu çünkü bu vizede kişilerin geçmişinde yaptıkları faaliyetlerin bir dokümanının oluşturulduğunu anlattı. Ancak bu evrakların hazırlanma süreci 1 – 1.5 ayı bulabiliyor çünkü tüm özgeçmişin kağıt üzerine dökülmesi gerekiyor.

O-1 Vizesi Almak Girişimcilere Avantaj Sağlıyor Mu?

Amerika girişimci vizesi yerine geçen O-1 vizesini almak Amerika Hükümeti tarafından başarıların onaylanması anlamına geldiği için avantaj sağlıyor. Ayrıca kişiler, bu vize türünü aldıkları zaman Linkedln hesapları üzerinden paylaşabiliyor. Bu da yatırımcı karşısında bir değer bulma konusuyla paralel orantıda ilerliyor.

Ayrıca Amerika startup vizelerinden biri sayılan O-1 vizesi, diğer vizelere oranla Amerika’ya geliş sürecini en hızlı şekilde gerçekleştiren vize türü olarak da biliniyor. O-1 vizesinin iki türü bulunuyor. Bunlar; O-1A ve O-1B olarak adlandırılıyor. Girişimcilerin aldığı vize türü O-1A’ya giriyor.

Üzüm, Amerika girişimci vizesi alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda vakit ve maddiyatı yanlış harcamamak adına mutlaka bir destek alınması gerektiğinin ve görüşülen uzmanlar tarafından kişiye en uygun vize türünün saptanmasının ona büyük avantajlar katacağının da altını çiziyor.

Muhammed Üzüm’ün Amerika girişimci vizesi hakkında aktardıklarını detaylı olarak dinlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.