FinTech Nedir? Finansal Teknoloji Ne İşe Yarar?

FinTech nedir sorusuna cevap verecek olursak; Fintech, finansal hizmetler ve teknoloji kelimelerinin birleşiminden oluşup aynı zamanda finansal teknoloji olarak da biliniyor. FinTech ayrıca, finansal alanda yeni dijital teknolojileri kullanılarak yenilikçi çözümler sunduğu start-up ve şirketlere deniliyor.
FinTech Nedir? Finansal Teknoloji Ne İşe Yarar?

Finans, bankacılık, kripto para birimi ve blok zinciri, muhasebe alanlarında hizmet veren FinTech, müşterilere yeni nesil teknolojileri kullanması sayesinde kolaylık sağlıyor ve müşteri odaklı mobil hizmetlerin gelişmesini sağlıyor. FinTech nedir, tam olarak bunları kapsıyor. 

FinTech, AI, blockchain ve veri bilimi gibi teknolojileri geleneksel finans anlayışıyla entegre ederek şirketleri daha hızlı ve verimli hale getiriyor. En büyük teknolojik gelişmelerden biri olan FinTech, ödemeler, krediler, hisse senedi alım satımı ve kredi puanlaması gibi birçok işlemi gerçekleştirmeye kolaylık getiriyor. Bu teknolojik gelişmelerin hepsi, FinTech nedir ile cevaplamamızı sağlıyor.

Günümüzde geleneksel finansal kurumlar büyük bir değişime girmeye başladı. Bunun en büyük nedeni, Fintech nedir ile yola çıkarak ilgi gören bu girişimlerin gün geçtikçe büyümesi ve finansal teknolojileri üzerinde büyük bir etkiye sahip olması oluyor. Citigroup, Banco Santander ve Goldman Sachs gibi büyük finansal kurumların Fintech girişimlere yaptıkları yatırımlar bu girişimlerin gücünün artmasını da sağlıyor.

FinTech Nedir?

FinTech’in Özellikleri Nelerdir?

Geleneksel finansal hizmet ve süreçleri teknolojik donanım ve yazılımlar aracılığıyla geliştirmeyi amaçlayan bir finans endüstrisi olan FinTech, süreçleri daha hızlı ve daha az maliyetli olarak sunduğu için de oldukça tercih ediliyor. “Şube” kavramını ortadan kaldıran Fintech, teknolojik cihazlar sayesinde uygulamalar üzerinden kolaylıkla işlem yapma imkanı sağlıyor.

İnternet ve mobil uygulamaların yaygınlaşmasıyla FinTech nediri çözen girişimlerin faaliyet gösterdiği FinTech’in kullanım alanı da bir o kadar çok gelişiyor. Teknoloji alanında yazılımlar geliştikçe sanal cüzdan, QR ile ödeme, temassız ödeme sistemleri ve birçok alanda hizmet veren kurumlar da FinTech’e bir o kadar çok dahil olmuş oluyor.

“Düşük maliyet, yüksek verimlilik” anlayışıyla faaliyet gösteren FinTech, finans dünyasının işleyişini değiştiriyor. Müşteri ile finansal işlemleri, para transferleri ve farklı finansal işlemlerle teknolojik donanımıyla birleştiren FinTech girişimler, geleneksel finans hizmeti veren kurum ve kuruluşlarla rekabet ediyor. Bu nedenle, FinTech nedir denilince akla geleneksel finansçılıktan çok teknolojik finansçılık geliyor.

Pandeminin başlamasıyla birlikte Covid-19 süreciyle neredeyse her alanın dijitale taşınması, insanların sosyal mesafe kuralıyla birlikte yeni nesil uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve uzaktan hizmet kavramlarına alışmasını da beraberinde getirdi. 

FinTech’in sağladığı mobilite sayesinde insanların diledikleri zaman hesaplarına erişebilmeleri, bu hesaplardan neredeyse tüm finansal işlemleri gerçekleştirebilmeleri geleneksel finansal hizmetlerin arka planda kalmasına neden oluyor. 

FinTech kavramının en çok üzerinde durduğu konular, güven, kullanımı kolay bankacılık hizmetleri ve erişilebilir mobil uygulamalardan oluşuyor. FinTech’in kazandırdığı akıllı çip teknolojisi, ATM ve mobil uygulamaların kimlik doğrulama için yaptığı avuç içi taraması, parmak izi ve göz taraması gibi teknolojiler, şube kavramı olmayan çok kanallı bankacılıklar, sohbet robotları, yapay zekalar, mobil bankacılık ve e-cüzdanlar, kullanıcıların finansal açıdan zaman kazanmasını sağlıyor.

E-ticaretin, blockchain teknolojisinin, sigortacılık ve kitlesel fonlama işlemlerinin çok kullanılması finansal teknolojilerin de hız kesmeden gelişeceğine işaret ediyor. Gelecek yıllarda makine öğrenimi ve yapay zeka tabanlı teknolojilerin bilinmesinin önemli yer tutacağı da öngörülüyor. Sohbet botlarının FinTech girişimlerinin sitelerinde var olması ile müşterilerin sorunlarına ve beklentilerine dair hızlı şekilde tepki vermesi gelişime yardımcı olacak unsurlardan biridir.

FinTech'in Özellikleri Nelerdir?

Finansal Teknoloji Ne İşe Yarar?

FinTech nedir sorusunun cevabını verdiğimize göre finansal teknoloji ne işe yarar sorusuna da cevap verelim. Para transferleri ve ödemeler, tasarruflar ve yatırımlar, borçlanma, finansal planlama ve sigorta alanlarında faaliyet veriyor.

Finansal teknoloji, mobil ödeme teknolojisi, sohbet botları ile müşteri desteği, temassız ödeme sistemi, göz tanıma, yüz tanıma ve parmak izi ile etkin güvenlik, yapay zeka destekli portföy yönetimi, kripto para oluşumları, Blockchain teknolojileri, sigortacılık teknolojileri gibi alanlarda yaygın şekilde kullanılıyor.

Finansal teknolojiler, geleneksel finans işlemleriyle kıyaslandıklarında, kişiselleştirilmiş çözüm uygulamaları sayesinde inovatif hizmet ve ürünler tasarlıyor. Maliyet düşüklüğü ile rekabet ortamı oluşturuyor, alternatif hizmetler ile müşterilerin yaşamını kolaylaştırıyor, yalnızca finans dünyasına değil bütün alanlara yoğunlaşıyor ve müşteri deneyimini ön planda tutuyor.

FinTech'lerin kullanım alanları şöyle;

Bankalar ve mobil ödemeler: Bankalar, FinTech’in öncü kullanım alanlarından biridir. Geleneksel bankacılığa nazaran finansal teknolojiler, mobil, dijital ve temassız bir altyapıdan oluşan bankacılık anlayışını ortaya çıkardı. Müşteriler dijital bankacılığın pratikliği ve zahmetsiz oluşu sayesinde bu bankacılık türüne olan ilgisini gün geçtikçe arttırıyor.

Mobil ödemeler sayesinde müşteriler istedikleri zaman istedikleri yerde ödeme yapabiliyor. FinTech sayesinde yaygınlaşan temassız ödemeler, mobil ödemeleri de popüler hale getirdi.

Kredi: Krediye başvuran bir müşteri, kredisinin sonuçlanıp sonuçlanmadığını finansal teknolojiler sayesinde en hızlı şekilde görebiliyor. Yıl içinde defalarca kredi raporu isteyebilen ve kredilere mobil uygulamalar sayesinde kolayca başvuran müşteriler, FinTech’in borç verme kolaylığını geleneksel bankalara oranlara daha çok tercih ediyor.

Kripto Para Birimi ve Blok Zinciri: FinTech’in bir inovasyon ürünü olan kripto para birimi ve blok zinciri, finansal teknolojilerle birlikte kullanıldığında ekonomiyi büyük ölçüde geliştirebiliyor. 

Sigortalar: Sigortalar, eski yıllara oranla çok daha yenilikçi ve teknolojik bir sürece girdi. Bir sigorta acentesi, FinTech sayesinde hızlı şekilde sigorta teklifi sunabiliyor. Sigorta hakkında yapılan işlemler, çevrimiçi şekilde kolay adımlarla tamamlanabiliyor.

Hesap Kontrolü: Günümüzde müşterilerin hesaplarındaki para kontrolünü doğru şekilde yapması çok önemli hale geldi. Fatura takibi ve limit yeterliliğini kontrol etmek gibi işlemler, FinTech aracılığıyla dijitale taşındı. Dijital hesaplar sayesinde ekstreler ve limit bilgileri kolay şekilde öğrenilebiliyor.

Makine Öğrenimi: Makine öğrenimi ve yapay zeka tabanlı sistemlerinin bilinmesi, FinTech'in geleceğe dair rolü için önemli rol oynuyor. FinTech pazarının geleceğini tahmin etmek, potansiyel riskleri belirlemek ve karışık algoritmaları çözmek finansal teknolojiler ve diğer dijital alanlar için rol değiştirici oluyor. 

İnternet teknolojilerinin varlığı ve sürekli olarak gelişmesiyle, bu teknolojilerin üretkenliğine yetişmeye çalışan FinTech, geleneksel finansal kurumların istihdamını büyük ölçüde arttırıyor. Firmaların müşterilerini elinde tutmaları için FinTech hizmeti sunmaları gerekiyor. Şirketlerin maliyet korkularının aksine FinTech, fiziksel ve dijital ödemeyi birleştirerek kısa zamanda işletmenin hızını artırıyor ve maliyet ivmesini düzenli olarak yukarı çekiyor.

FinTech, çevrimiçi finans kaynaklarının kolayca görüntülenmesini sağlayan bir hizmet sağlıyor. Akıllı, verimli ve kullanışlı bir yol olan FinTech, yeni nesil teknolojilere hakimiyeti sayesinde yüksek derecede verimliliğe ve hizmet kalitesine olanak sağlıyor.