Öncelikle fiyat teklifi iktisat alanında sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Bu çerçevedeki anlamı herhangi bir iktisadi mal, hizmet vb. satın alma işlemi için ödenmesi gereken bedeldir.
Fiyat, herhangi bir mal ya da hizmeti alım satımda para karşılığındaki değerdir. Yani bir değer ile para birimi arasında kurulan ilişkiye kısaca fiyat diyoruz. Teklif ise bir iş, önerme, öneri olarak açıklanabilir. Peki, fiyat teklifinde bulunmak için ne yapmak gerekir?
Fiyat teklifinde bulunmanın aşamaları vardır. Bunlardan ilki bir fiyat teklif formu hazırlanmasıdır. Bunun için fiyat teklifi örneği incelenebilir. İş dünyasında resmi olarak bir hizmet ya da ürüne biçtiğiniz fiyatı listeleyip müşterilerinize sunmanız gerekir. Fiyat teklifi ilk etapta biraz kolaymış gibi görünebilir. Ancak bilinmeli ki aslında fiyat teklifi hayli komplike ve biraz karmaşıktır. Öncelikle bu teklifin neden yapıldığının iyi kavranması gerekir.
Bu teklifteki temel nokta satış odaklıdır. Bu sebeple hazırlayacağınız teklifin net, kaliteli olması beklenir. Eğer teklifinizi doğru bir şekilde hazırlayamazsanız satışlarınız bundan kötü bir şekilde etkilenebilir. Bu nedenle karmaşık gibi görünen bu süreci iyi bir şekilde yönetebilirseniz siz ve ekibiniz bu işten en kârlı çıkan taraf olacaksınız.
Fiyat Teklifi Örneği Hazırlarken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Elbette her işlemde olduğu gibi fiyat teklifi örneği formu hazırlarken de birtakım hususlara dikkat etmeniz gerekir. Fiyat teklifi örneği öncesinde müşteriyi iyi tanımalı, ne istediğini net olarak kavramalısınız. Müşterinin bütçesi, beklentisi gibi konulara fiyat teklifi örneği içerisinde önem vermelisiniz. Çünkü bu teklif müşteriye özel bir teklif olacaktır.
Eğer müşterinin bütçesini ya da ne istediğini tam olarak kestiremiyorsanız fiyat teklifi örneği vermemeniz en doğrusudur. Sırf fiyat teklifi örneği vermek için kendinizi zarara sokmamalısınız. Ayrıca bir diğer önemli nokta da fiyat teklifi örneği isteyen kişinin yetkisi olup olmadığı. Yoksa aksi takdirde bir bilinmeze ya da sonunda herhangi bir aksiyona varmayacak bir sonuç için çabalamış olursunuz.
Fiyat teklifi örneği formunun hangi bilgileri içermesi gerektiği de ayrı bir konudur. Fiyat teklifi örneği formlarında satıcı şirket bilgileri başta olmak üzere satılacak ürün ya da hizmet, müşteri bilgileri, adetleri, birim giderleri, vergi, toptan fiyat, toplam tutar gibi bilgiler içermektedir. Yani kısaca müşteri fiyat teklifi örneği formunda alacağı ürün yad a hizmete dair her bir detayı net bir şekilde görmelidir.
Sipariş olduğu takdirde ise ödeme şart, plan, vade, ek masraf gibi ödemeye dair her bir kalemin de sunulması şarttır. Bu formu sadece bir bilgilendirme yazısı olarak düşünmemek gerekir. Yani bu form aslında bir nevi şirketinizin imajını da temsil edeceğinden hafife almamak da fayda olacaktır. Bu nedenle formun sade, net, anlaşılabilir ve kaliteli olması sizin şirket imajınız açısından önemlidir.
Fiyat Teklif Formu Yazılışı
Temelde fiyat teklif formlarının genel geçer resmi bir şekli olduğu söylenemez. Çünkü mali ya da hukuki resmî belge statüsünde değerlendirilmez. Bu sebeple bu konuda biraz daha rahat olabilirsiniz. Hazırlanışı genel fatura yapısına benzerdir. Sol üst tarafta kurumsal bilgiler ile müşteri bilgilerine yer verilir. Sağ üst kısımda ise teklif geçerlilik tarihi yazılmalıdır. Ardından ürünleriniz ya da hizmetleriniz ile ilgili kısa bir açıklamada bulunabilirsiniz.
Fiyat teklifinizi bir tablo şeklinde sunmanız kafa karışıklığının önüne geçilmesi ve daha net olunması için faydalıdır. Ürün-Hizmet, Ürün + Hizmet fiyat teklifinde bulunurken her bir satırda ayrı ayrı yer vermeniz gerekir. Tablonuzu tamamladıktan sonra en son kısımda maddeler halinde genel şartlar, ödeme şekli ve vade sayısı gibi bilgilere yer verebilirsiniz. Fiyat teklif formları hiçbir resmî evrak olarak işlem görmez. Bu sebeple üzerinde imza ya da kaşe gibi bir zorunluluk da olmaz. Yani bu hazırladığınız fiyat teklifi esasında ticari anlamda bir bilgilendirme yazısıdır. Fiyat teklifi formu hazırlamak aslında bu kadar basittir. Ancak daha önce de dediğimiz gibi bazı hususlara dikkat etmek gerekir.
Yazacağınız her bir kalem sizin ürün ya da hizmet satışınızı etkileyecektir. Bu nedenle bir hata yapılması durumunda zor duruma düşebileceğinizi unutmamalısınız. Mümkünse fiyat teklif şablonunu hazırladıktan sonra üzerinden birkaç kez daha geçmeniz sizin yararınıza olacaktır. Bu sayede sonraki aşamalarda zorluk çekmezsiniz.
Fiyat Teklifi Şablon Örneği
Fiyat teklifi formunun içeriğini anlattık. Peki, fiyat teklif formu nasıl görünmeli? İçeriğini anlattığımıza göre şimdi fiyat teklifi örneği nedir buna bakalım.
Fiyat teklifi örneği:
ŞİRKET LOGOSU Fiyat Teklif No:
Geçerlilik Süresi:
Şirket Unvanı:
Adres:
Telefon:
Web Sitesi:
Müşteri Bilgileri:
Müşteri Adı Soyadı:
Adresi:
Telefonu:
Açıklamalar:
XX.XX.XX tarihli ürün ya da hizmet için fiyat teklifi istemeniz üzerine aşağıdaki listeyi hazırlamış olup bilgilerinize sunarız.
#
Açıklama:
Miktar:
Birim Fiyat:
Toplam Fiyat: