Günümüzde girişimcilerin kurduğu girişimler ve start-up’lar oldukça popüler hale geldi. Bu girişimlere adım atarken motivasyonu yüksek tutmak ve işbirlikleri için etkili bir iletişime sahip olmak önem taşıyor. Girişimcilik vasfına sahip olmak için etkili bir yer kaplayan girişimcilik kitaplarından 25 tanesini bu yazıda derledik.
1- Mor İnek
Yazarlığının yanında aynı zamanda profesyonel bir konuşmacı olan Squidoo'nun kurucusu ve CEO'su Seth Godin tarafından yazılan Mor İnek, girişimciler arasında fark yaratmanın önemini vurguluyor. İnek metaforu ile yola çıkan Godin, dünyadaki milyonlarca inek arasından mor inek olunduğu zaman bir fark yaratılacağını anlattığı Mor İnek ile etkili girişimcilik kitapları arasına giriyor.
2- Zengin Baba Yoksul Baba
Robert T. Kiyosaki tarafından yazılan Zengin Baba Yoksul Baba, milyoner olmanın anahtarını veriyor. Maddi sıkıntılar yaşayan bireyleri ele alarak doğru çalışmanın zenginliğe kapıları nasıl açtığını ele alan kitapta, varlıklar ve çocukların okulda aldıkları eğitimlerin yetersizliği üzerinde duruluyor. Zenginliğin sırrını veren girişimcilik kitaplarından biri olan Zengin Baba Yoksul Baba, parayla ilgili her şeyi öğretiyor.
3- İknanın Psikolojisi
Robert B. Cialdini tarafından kaleme alınan girişimcilik kitapları kategorisinden biri olan İknanın Psikolojisi, kitaba da ismini verdiği ikna olma ve etme süreçlerine dair bir başvuru kitabıdır. Yazarın elde ettiği laboratuvar deneyimleri ve hayat tecrübelerinin yansıması olan bu kitap, anlaşılır bir dile sahiptir. İknanın Psikolojisi, hem gündelik yaşam, hem kariyer hem de aşkta ikna etmenin büyülü dünyasını anlatan girişimcilik kitapları kategorisinden birisi arasına giriyor.
4- Akıllı Yatırımcı
Benjamin Graham, Jason Zweig, Warren Buffett tarafından yazılan Akıllı Yatırımcı, girişimcilik kitaplarından birisidir. Dünyanın en zengin üç adamının kaleme aldığı bu kitapta, yatırımcılık terminolojisini öğrenerek yatırım dünyasında riske bakış açılarını ve doğru yatırımın nasıl yapılacağına dair yatırım stratejilerini anlatıyor.
Böylece kitapta birikim fonlarını yönetmek, emeklilik fonlarını etkili kullanmak ve herhangi bir enflasyon veya kriz anında sürdürülebilir ve kriz yönetimi odaklı bir gelecek kurmanın sırları da öğretiliyor.
5- 80/20 Kuralı
Girişimcilik kitapları arasına giren ve Richard Koch tarafından kaleme alınan 80/20 Kuralı, sonuçların yüzde 80'nin nedenlerin yüzde 20'sinden oluştuğunu gösteriyor. Önemli olanın bu yüzde 20'ye odaklanmak olduğunu anlatan Koch, hayatın sırrının bu gizemi bulduktan sonra çözüleceği ve her şeyin çözüme kavuşacağını kaleme alıyor.
8/20 Kuralı, önemsiz şeylere boşuna efor sarf etmemek adına doğru analizlerin yapılmasını da sağlayan girişimcilik kitapları arasındadır.
6- Steve Jobs Olsa Ne Yapardı?
Cevher Ceylan'ın kaleme aldığı "Steve Jobs Olsa Ne Yapardı?, akıllı yatırım, çalışkanlık, yenilikçilik ve tutku, başarı ve zekâ öykülerinden oluşan girişimci öykülerinden oluşan girişimcilik kitapları kategorisinden bir eserdir.
Çalışanlara saygı, duygusal zekâ, durmayı bilmek ve itibara yatırım, "hayır" diyebilmek gibi temel konuları girişimcilik alemine yeni katılan girişimciler için ele alan kitapta başarıyı hedeflemeleri için gözden kaçırılan her türlü ayrıntı anlatılıyor.
7- 100 Dolarlık Başlangıç
Değerli girişimcilik kitaplarından birisi olan 100 Dolarlık Başlangıç, Chris Guillebeau tarafından kaleme alındı. Bir girişime başlamadan önce hangi fikirlerin önemli olduğu, girişime başlamadan önce nelerin dikkate alınması gerektiği ve sahip olunan maddiyatın nasıl doğru şekilde kullanılacağına dair tüyolar veriyor. Ayrıca, sahip olunan bütçenin dışına çıkmadan da harikalar yaratılabileceğini gösteriyor.
8- Sıfırdan Bire
Peter Thiel, Blake Masters tarafından yazılan Sıfırdan Bire, start-up fikri olanların ama nereden başlayacağını bilmeyenlerin kurtarıcısı oluyor. Yeni girişimciler için nasıl değer yaratıldığına değinen kitap girişimcilik kitapları arasına giriyor. Teknolojik çağa uygun olarak yazılan kitap, girişimcilik kitapları arasında önemli yer kaplıyor.
9- Düşün ve Zengin Ol
Düşün ve Zengin Ol, Napoleon Hill tarafından kaleme alınmış olup girişimcilik kitapları arasına giren bir zenginliğin sırrı ve inançların konu alındığı kitaptır. Altıncı his, beyin gücü ve korkular üzerine yazılan kitapta girişimcilere önemli tavsiyeler veriliyor.
10- Alışkanlıkların Gücü
Charles Duhigg tarafından yazılan Alışkanlıkların Gücü, "Özel ve İş Hayatımızda Alışkanlıklarımızın Ardında Ne Yatar?" sorusunu akıllara getiriyor. Neden alışkanlıklar elde ettiğimizi ve bunlardan kurtulmak için neler yapmamız gerektiğini de bizler için aydınlatan girişimcilik kitapları arasındadır.
11- Outliers
Outliers, Malcolm Gladwell tarafından kaleme alınmış olup "Bazı insanlar neden başarılır olur?" sorusunu akıllara getiriyor. Başarı anlayışını değiştiren bu kitapta başarılı olmanın tek bir yolu olmadığı ve herkesin kendi başarısını bulmak için farklı adımlardan geçtiği de anlatılıyor. Herkesin farklı kültür ve değerlere sahip olduğunu göz ardı etmeyen girişimcilik kitapları arasına da girmiş oluyor.
12- Google Nasıl Yönetiliyor?
Google Nasıl Yönetiliyor?, Jonathan Rosenberg, Eric Schmidt adlı iki yazarın kaleminden çıkan bir eserdir. Dünya devi şirketin reklam ve pazarlama konusunda hangi adımları izlediğine dair ipuçları vererek girişimcileri aydınlatan girişimcilik kitapları kategorisine giriyor.
13- Neden İle Başla
Neden İle Başla, Simon Sinek'in kaleme aldığı ve ne satıldığına değil neden satın alındığına dair satın alma süreci psikolojisini ele alıyor. Girişimcilere neden sorusu ile başlamanın önemini anlatan kitap, önemli girişimcilik kitapları arasına da giriyor.
14- Elon Musk: Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde
Elon Musk: Tesla, SpaceX ve Muhteşem Geleceğin Peşinde, Ashlee Vance tarafından yazılmış olup dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Musk ve yakınlarının röportajları ve değerlendirmelerinden oluşan bir girişimcinin biyografi kitabıdır.
15- Çuvalladın!
Erik Kessels'ın kaleme aldığı Çuvalladın!, fikirlerin her zaman iyi şekilde sonuçlanmayacağını ve hatalardan yeni fikirler ve kurtuluş yolları çıkarılabileceğini optimist bir yaklaşımla gösteren girişimcilik kitapları arasındadır.
16- Kendi Kendine MBA
Kendi Kendine MBA, Josh Kaufman tarafından kaleme alınan girişimcilik kitaplarından birisidir. Başarılı kararlar almak, bağımsız bir eğitim modeliyle de başarıya ulaşılabileceğini kanıtlamak ve sonuçların deneyimlenmesi için zekice deneyler yapmak bu kitabın konusunu oluşturuyor.
17- Takım Oyunu
Takım Oyunu, Seth Godin tarafından kaleme alınmış olup bir lidere bağlı olan birbirinden farklı insanların oluşturduğu küçük veya grupların yönetilmesine dair fikirleri konu alıyor. Takım oyunu ile karşılarına çıkan engelleri birlikte aşarak krizi fırsata çeviren takım çalışmalarını ele alan girişimcilik kitapları arasındadır.
18- Satışın Yeni Kuralları
Daniel H. Pink tarafından yazılan Satışın Yeni Kuralları, toplumsal dinamikleri göz önüne alarak satış alanında etkili mesajın nasıl iletileceği, yeni nesil dünyada satın alma kararlarını nelerin belirlediği ve iş ve özel hayatın birbirinden nasıl ayrılacağını ele alıyor.
19- Hızlı ve Yavaş Düşünme
Hızlı ve Yavaş Düşünme, Daniel Kahneman tarafından kaleme alınan girişimcilik kitapları kategorisinden birisidir. Özel hayatımız ve iş arasında seçimler yaparken doğru seçimler yapmayı ve kararlar alırken mantık çerçevesinden geçirmek gerektiğini konu alıyor.
20- Girişimcinin El Kitabı
Kolektif tarafından yayınlanan Girişimcinin El Kitabı, yeni bir girişim kurmak isteyenlerin kitabın da adı olduğu gibi el kitabı niteliği olan bir eserdir. İş kurmak konusunda akıldaki soru işaretlerini silen ve girişime nereden başlanacağı konusunda yardımcı olan girişimcilik kitapları arasındadır.
21- Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı
Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı, Dale Carnegie tarafından yazılan girişimcilik kitaplarından biridir. Rekabet halindeki girişim piyasası içerisinden gerçek dostlar kazanmak ve doğru hitap diliyle insanları etkilemek üzerine yazılan bir eserdir. Zirveye acımasız olmadan ve herkesi düşman olarak görmeden de ulaşılabileceğini anlatıyor.
22- Sil Baştan
Josan Fried, David H. Hansson adlı iki girişimci tarafından kaleme alınan Sil Baştan, girişimcilik alanında küçük, büyük girişimlerin veya girişime başlamak isteyenlerin dikkatlerini üstüne çeken bir kitaptır. Her türlü girişime yer veren Sil Baştan, girişime dair her şeyi tüm çıplaklığı ile anlatıyor.
23- Büyük Değişimler Çağında Yönetim
Büyük Değişimler Çağında Yönetim, Peter F. Drucker tarafından yazılmış olup yönetim teorisini bütün detaylarıyla konu alıyor. Sadece girişimlerin değil, yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve hükümetin bile ilgileneceği konularda günümüz çağlarına uygun şekilde bir yönetim anlayışı geliştirmelerini sağlıyor.
24- İş Modeli Üretimi
İş Modeli Üretimi, Alexander Osterwalder tarafından kaleme alınmış olup önemli girişimcilik kitapları arasında da yerini aldı. Dünyanın en tanınan şirketlerinin girişimlerinin başından sonuna kadar uyguladığı çeşitli inovasyon tekniklerini öğretiyor.
Yeni bir iş modeli kurmak isteyen girişimlerin nereden başlayacağı, nasıl bir yol izleyeceği, yeni modellerin hayatımızdaki önemi, yönetici, çalışan, danışman gibi rollerin izlemesi gereken adımları da gösteriyor. İş modellerini tasarlamak, yeni fikirler ortaya koymak ve bunları hayata geçirmek konusunda da tavsiyeler veriyor.
25- Güçlü Markalar Yaratmak
Güçlü Markalar Yaratmak, David A. Aeker tarafından yazılan bir kitap olup güçlü markaların nasıl yaratıldığına dair fikirler veriyor. Marka kimliğini nasıl güçlü hale getireceği ve kurumsal modellerin nasıl gerçekleştirileceğini anlatan girişimcilik kitaplarından biridir.
Markanın konumunu güçlendirmek ve hizmetleri meta halinden kurtarmak için marka geliştirme vakalarından örnekler vererek dev markaların yaşadığı olayları da örnek olarak kullanarak bir marka bilinci oluşturmaya çalışıyor.