Yazılım geliştiricilerinin, arayüz tasarımcılarının ve bilgisayar programcılarının katıldığı Hackathon, 3 – 5 kişilik gruplar halinde yaklaşık bir iki gün boyunca bir proje geliştiriliyor.
Hızlı ve uyumlu bir takım çalışmasını ortaya koymanın önemli olduğu Hackathon yarışması, yorucu bir çalışma sürecinden geçiyor. Hackathon’un başında kısa bir eğitim alan yarışmacılar, her detayı doğru şekilde dinlediği ve bunları titiz şekilde hayata geçirdiği takdirde Hackathon nedir sorusunu kavramış olduğunu gösterdiği için başarılı oluyor.
Hackathon’lar genelde web sitesi tasarlanıyor ve mobil uygulama oluşturuluyor.
Neden Hackathon Yarışması Yapılır?
Neden Hackathon yarışması yapılır sorusuna, bir sorunun çözümüne ulaşmasını sağlamak için yapıldığı söylenebilir. Bu yarışma sayesinde katılımcılar, Hackathon nedirliği kendisini geliştirme alanı yaratarak sağlıyor.
Bir sorunun farklı yollarla çözülebileceğini öğreten Hackathon, yaratıcı çözümler üretme ve yapabileceklerini görme gibi kişisel tatminleri sağlıyor. Stres altında çalışma gibi konuları da test eden Hackathon, katılımcıların, adını duyurma ve ödül kazanma ihtimalini de arttırıyor.
Hackathon yarışmaları, bir ürünün iyileştirilmesi, geliştirilmesi, marka ya da şirket tanıtımı yapılması amacıyla gerçekleştiriliyor. Düzenleyenler ise, sorunlara yaratıcı ve pratik çözümler üreterek farklı bakış açılarını değerlendiriyor. Bu yarışmalara isteyen herkes hackathon'un yapıldığı alan ve belirlenen şartlar dahilinde katılabiliyor.
Son dönemde oldukça artan Hackathon yarışmaları, farklı bir rekabet ortamında gelişme imkanı buluyor.
Yazılan kodlarla meydana getirilen kodların olduğu Hackhaton nedir sorusunun da cevabı bu yarışmalar, başta belirlenen ve deneyimli isimler tarafından oluşturulan bir jüri tarafından değerlendiriliyor. Projeler, her bir ekip jüri tarafından verilen geri bildirimlerden faydalanma imkanına sahip oluyor.
Bazı projelerde mentor desteği sağlanılıyor ve sonunda kazanan projeler büyük ödülü alarak proje sahiplerinin isminin de tanınması sağlanılıyor. Hackhaton nedire merak salan ve teknoloji konusunda kendisini geliştirmek isteyen herkese öğrenme deneyimi sunan yarışmalar, edineceği çevre sayesinde bağlantı sağlama imkanı da buluyor.
Nakit para ve ödüller kazanma şansı veren yarışmalar, kazanamayan ekipler için hazırlanan çeşitli Hackathon paketleri (tişörtler, kupalar, çantalar ve hatta teknolojik aletler vb.) sunuyor.
Hackhaton’a Katılmak İçin Hangi Nitelikler Gerekiyor?
Hackhaton nedir aşamasını geçtikten sonra Hackhaton'a katılmak için hangi nitelikler gerekiyora cevap olarak, önemli olan katılmak istenilen yarışmanın tarzını ve beklentilerini iyi araştırmaktır. Başlangıç seviyesinde olan ve Hackhaton nediri teoride yaşantısına oturtan ama pratiğini de yapmak isteyen bireyler için giriş seviyesindeki yarışmalar tavsiye ediliyor.
Yarışmacılar kendilerine uygun her türde Hackhaton'a özellikle günümüzde rahatça ulaşabiliyor. Hackhaton'lar, kişilerin ilgi alanları ve yeteneğine göre araştırılabiliyor.
Hackhaton nedire bir diğer cevap olarak, özellikle amatör yazılımcıların kendilerine sektörde yer bulamaması ve sınırları / yeteneklerini bilmemeleri nedeniyle eğlenmeyi ve öğrenmeyi bir araya getiren yarışmalar diyebiliriz. Hack Günü, Hackfest, Codefest gibi farklı isimleri de bulunan Hackhaton, çoğunlukla uykusuz kalma pahasına ortaya konulan projelerden oluşuyor.
Türkiye’de yapılan güncel Hackhaton’lara ve acemi olanlar için Hackhaton nedir kültürüne dair olmak isteyenlerin araştırdığı projelere coderspace.io/etkinlikler/hackathon adresi üzerinden ulaşılabiliyor.
Hackathon Türkiye ülkedeki tüm, dünyadaki online hackathon, makeathon, game jam, ideathon, datathon, designathon vb. etkinlikleri düzenlemeyi ve duyurmayı; Hackathon nediri herkese öğretmeyi ve yaymayı amaçlayan gönüllü bir topluluktur. Hackhaton’a ilgi duyanlar, bu siteden yakın zamandaki yarışmaları takip edebiliyor.