Türkiye’deki Araç Kiralama Uygulamaları & Girişimleri

Türkiye’deki araç kiralama uygulamaları, özellikle Covid-19’un getirdiği pandemi sürecinden sonra daha da çok tercih edilen bir hizmet haline geldi. Bu yazıda, en çok tercih edilen araç kiralama girişimlerini derledik.
Türkiye'deki Araç Kiralama Uygulamaları & Girişimleri

Araç kiralama uygulamaları, özellikle en büyük avantaj olarak vergi ve bakım masraflarından kurtulmayı sağladığı için tercih ediliyor. Türkiye'deki araç kiralama uygulamaları, bireysel ve kurumsal kiralama olmak üzere ikiye ayrılıyor. Bunun yanı sıra araç kiralama, uzun dönem ve kısa dönem olmak üzere iki farklı zaman dilimine de ayrılabiliyor. 

Yerel araç kiralama uygulamaları, genel olarak bireysel kiralama yaparken global çapta şirketler toplu araç kiralama hizmetleri sunuyor. Son yıllarda en çok ses getiren Türkiye'deki araç kiralama uygulamalarını inceleyelim.

Enuygun.com

Enuygun.com Araç Kiralama

Enuygun.com, Türkiye'de araç kiralama alanında öncü sitelerden biri. Her gün binlerce sürücü, Enuygun.com araç kiralama sayfasına girerek kendileri için uygun aracı buluyor ve kiralıyor. Sitede farklı firmalara ait binlerce araç bir arada sunuluyor.

Dolayısıyla gerek fiyat gerek konfor gerek sigorta gibi hizmetler açısından tüm araçlar karşılaştırılabiliyor. Kullanıcıların tercihlerine uygun aracı bulmaları için geniş filtreleme seçenekleri sunuluyor. Bunun için 100’den fazla firmanın teklifleri karşılaştırılıyor.

Enuygun'da her segmentte araç bulmak mümkün. Bu araçlar, günlük, aylık veya yıllık olarak kiralanabiliyor. Ancak araç kiralamak için ehliyetinizi aldığınız tarihin üzerinden en az 2 yıl geçmesi gerekiyor. 

TikTak

TikTak

Bireylerin ve kurumların dakikalık araç kiralama ihtiyaçlarını karşılayan ve kullandığın kadar ödemeye olanak sağlayan araç paylaşım markası olan TikTak, diğer araç kiralama uygulamalarından farklı olarak dakikalık olarak kiralanabiliyor. Araç kiralama paketleri, farklı ücret seviyelerinden oluşuyor. 

Araçlar büyüklüğüne göre oluşturulan paketlere sahip. Bunlar, Promo, Basic, Basic+, Easy, Easy+, City, City+ Comfort, Comfort+, Fun ve Cool gibi isimlerle sıralanıyor. Araçla kaç kilometre gidildiği ile ilgili bir sınırı bulunmuyor. İlk 200 km için ek bir ücret talep edilmezken sonrasında, aracın içerisinde yer aldığı gruba göre ek ücretler isteniyor. Aracı şehir dışı kullanmak serbest olsa da daha sonrasında kapsama bölgesine aracı geri bırakmak gerekiyor.

TikTak'ta ayrıca, yakıt ücreti bulunmuyor. Uygulamanın sahip olduğu Taşıt Tanıma Sistemi ile en yakın Shell istasyonundan yakıt yüklemesi yapılıyor. TikTak, bir sonraki kullanıcının dolu depo ile araca binmesi için son sürücüden depoyu dolu tutmalarını istiyor.

Getir Araç

Getir Araç

Market, yemek, taksi ve işlerinde ünlenen Getir, yeni hizmeti olan araç kiralama hizmeti Getir Araç'la çevredeki kiralamaya müsait araçlar görüntüleniyor. Geçen sene Moov uygulamasının yüzde 75 hissesini satın alan Getir, çevredeki Moov araçlarını araç kiralama üzerinden hizmete sunuyor.

Getir Araç'ta dakikalık standart kiralamanın yanı sıra saatlik veya günlük avantajlı paketlerle de kiralama imkanı bulunuyor. Ayrıca, aracın özelliklerine göre de ücret değişiyor. Yolculuk, Moov uygulamasının izin verdiği yerlere park ederek ve fotoğrafı çekilerek sonlandırılabiliyor.

Moov 

MOOV

İlk olarak Moov By Garenta olarak hizmete başlayan araç kiralama uygulaması, açıldığı ilk yıldan itibaren 2 yılda 100 bini aşkın kullanıcı ile 2 milyon kiralama gerçekleştirdi. Araç kiralama, 15 dakika, 2 saat veya tüm gün olarak sürebiliyor. Şu anda İstanbul, Ankara ve İzmir'de hizmet veriyor.

Moov, geçtiğimiz yıl Getir tarafından yüzde 75 hisseyle devralındı. Scooter kiralama uygulamasının mantığına benzeyen bir uygulama ile çevredeki uygun olan araçların yanına giderek kullanmak için işleme başlanabiliyor.

Yoyo

Yoyo

Araç kiralama uygulamalarından biri olan Yoyo, üyelik için 249 TL ücret talebinde bulunuyor. Sadece İstanbul'da faaliyet gösteren Yoyo, kredi kartına provizyon uyguluyor. Araçlara giriş konusunda kiralama girişimi, kartlı giriş kullanılıyor. Kartlı giriş, özellikle telefon pili az iken veya havaalanı otoparkı gibi GPS’in çok iyi çalışmadığı ortamlarda kullanılabildiğinden bir avantaj olsa da kartın kaybolması riskine karşı dikkatli olmayı gerektiriyor. 

Benzini Yoyo ödüyor. Kullanım sırasında benzin almak gerekirse kullanıcılar, Shell istasyonlarındaki taşıt tanıma sistemi sayesinde hiçbir ücret ödemeden depoyu doldurabiliyor. Ancak kullanım sonunda kaç km yol kat edildiyse, km başına birim fiyat kredi kartından Mesafe Ücreti olarak tahsil ediliyor.

Diğer kiralama uygulamalarından farklı olarak Yoyo, sunduğu vale hizmeti ile araçları geri alıyor. Ayrıca Yoyo'da rezervasyon imkanı da bulunuyor. Yoyo, kullanılmaya başlandığı ilk kilometreden itibaren ücret uyguluyor.

Yoyo kullanmak için şu özelliklere sahip olmak gerekiyor:

  • En az 1 yıllık sürücü belgesine sahip olmak (araç modeline göre değişiklik gösteriyor)
  • Türkiye’de ikamet ediyor olmak,
  • Kredi kartı sahibi olmak

Zipcar

Zipcar

Saatlik ve günlük araç kiralama seçenekleri bulunan ve ücretsiz 20 km yakıt ve sigorta fırsatı bulunan Zipcar, 1.5 milyondan fazla bireysel ve kurumsal üyesine 400 şehirde 12.000'den fazla araçla hizmet veriyor. Global çapta bir kiralama uygulaması olan Zipcar, istenilen ülkeden araçları rezerve ederek kullanılmaya başlanıyor.

Amerika, İngiltere, Kanada, Fransa ve İspanya, Zipcar'ı en çok kullanan ülkeler arasına giriyor. İstanbul'da ise yetmişten fazla lokasyonda 15'ten fazla farklı araç markaları ile sürüş deneyimi sağlıyor. Zipcar'ın Basic, Premium, Kurumsal ve Üniversite üyelik paketleri bulunuyor.

Zuppin

Zuppin

Anlık veya ileri tarihli araç kiralama seçenekleri sunan Zuppin, vip araç, minibüs, midibüs ve otobüs kiralama hizmeti sunuyor. Kullanıcıların grup ve turizm taşımacılık ihtiyaçlarını da karşılamayı hedefleyen Zuppin, ilk olarak 2015 yılında Otobüsbankası ismi ile ortaya çıktı.

Hizmet kalitesi, araç tipi, araç özellikleri ve fiyat gibi kriterlere göre istenilen seçim yapılabiliyor, gelen tekliflere göre indirim talep edilebiliyor veya pazarlık yapabiliyor. Zuppin, sahip olduğu platformda T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan D2 B2 belgeli 5 bine yakın araç bulunduruyor.