Türkiye’deki E-Ticaret Yazılımlarını Karşılaştırdık

Türkiye'deki e-ticaret yazılımlarını karşılaştırmadan önce e-ticaret yazılımlarının ne olduğunu belirtelim.
Türkiye'deki E-Ticaret Yazılımlarını Karşılaştırdık

E-ticaret yazılımları, internet üzerinde online satış yapan web sitelerine deniliyor. Üyelik girişi, ürün sergileme, sipariş verme, sepete ekleme, sipariş takibi ve ödeme yapma gibi seçenekleri bulunan, güvenlik ve hız uygulamalarını birbirleriyle entegre halde çalıştıran yazılımlardır. 

E-ticaret siteleri %95 oranında e-ticaret yazılımlarından meydana geliyor. İyi bir e-ticaret sitesini oluşturmak için hazırlığının da iyi olması gerekiyor. Firmalar, e-ticaret yazılımları paketlerini kullanıcılar için hazırlıyor. Hazır yazılım paketlerinin e-ticaret sitelerindeki ihtiyaçlarını karşılamayacağını düşünenler ise kendilerine özel yazılım tasarlatabiliyor.

E-ticaret yazılımları sayesinde internet içeren her cihazdan kolayca alışveriş yapılabiliyor, girişimler satışlarını sürdürebiliyor, hızlı ve kolay alışveriş sağladığı için girişimciler ve kurumlar için önemli bir e-ticaret yazılımları hizmeti sağlıyor. Tüketiciler ve firmaları e-ticaret yazılımları sayesinde birleştirerek online alışveriş yapmalarına imkan tanınıyor.

“Yazılım Nedir?” yazımızı link üzerinden tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ücretli ve Ücretsiz E-Ticaret Yazılımları

Online alışveriş sitelerinin geliştirilmesi için e-ticaret yazılımlarına ihtiyaç duyuluyor. Bu yazılımların ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki seçeneği bulunuyor. Ücretsiz e-ticaret yazılımları, siteye ücretsiz bir şekilde entegre edilebilen yazılımlardır. Ücretsiz e-ticaret yazılımları kullanıcılar tarafından rağbet gören bir yazılım olsa da yeni büyüyen markalar için ileriye dönük güvenlik risklerini de beraberinde getiriyor.

Ücretsiz e-ticaret yazılımları çoğu zaman güvenlik konusunda açık verebiliyor. Güvenlik açıkları sitelerin kolay hacklenmesine neden oluyor. Bu da müşteri bilgilerinin sızdırılmasına neden oluyor. Ücretsiz e-ticaret yazılımlarında genellikle destek birimleri bulunmuyor. Bu nedenle sitede oluşan herhangi bir problemde bir yazılımcıdan özel destek alarak çalışmak ve sorunu tespit etmek için zaman ayırmak gerekiyor.

Ücretsiz e-ticaret yazılımları kullanıldığı zaman web sitelerine entegre etme sürecinde tasarımsal açıdan problemler yaratabiliyor ve bu nedenle site çalıştırılırken düzgün çalışmasını engelleyen problemler çıkabiliyor. Ücretsiz e-ticaret yazılımları  css, html ve java'yı sık kullandığından metin-html oranı sitelerde düşük oluyor. Bu sebeple kullanılan web sitesi Google aramalarında kendisini geri sıralarda bulabiliyor. Bu nedenle orta ve büyük hedefteki girişimlerin ücretsiz e-ticaret yazılımları kullanmaları girişimin geleceği için sitelerini olumsuz etkiliyor.

Ücretli e-ticaret yazılımları yapılan e-ticaretin türü ve yöntemine göre satın alınan ve web sitesine entegre edilen yazılımlardır. Ayrıca, yalnızca yazılım şeklinde de satılarak tüm web siteleri için kullanılabiliyor. 

Ücretli e-ticaret yazılımlarının sağladığı özellikler olarak, güvenlik sertifikaları ve güvenlik problemi için şifreleme bulunuyor. Sahip olunan sertifikalar ve şifreleme teknikleri sayesinde sitenin ele geçirilmesi imkansız hale geliyor. Olumlu yanlarından bir diğeri ise, destek birimlerinin olmasıdır. E-ticaret yazılımları, e-ticaret sitesinde çıkan herhangi bir problemde yanıt aramak için bu destek birimleri her an kolayca kullanılıyor. 

Bu yazılımlar esnek bir tasarıma sahip olduğu içim online mağazada tasarım sorunları oluşmuyor. Aynı zamanda, satın alan kişiye özel hazırlanan e-ticaret yazılımları sayesinde ücretsiz yazılıma oranla Google'da ilk aramalarda bulunuyor.

E-Ticaret Yazılımlarını Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bir e-ticaret yazılımı seçerken vermek istenilen hizmet türü ve sağlayacağı yarara göre bir tercih yapılmalıdır. E-ticaret yazılımlarının yazılımın mobil uyumlu olması, tasarımsal açıdan problemlerin bulunmaması, ihtiyaçları karşılayacak yapıda olması, üyelik ve üyelik takip sistemi, sınırsız kategorilendirme, kargo takip sistemi ve stok ve sipariş takip sistemi, sınırsız ürün ekleme imkânı, haberler ve duyurular modülü, hediye ve kupon gibi çeşitli kampanyalar, 128 bit şifreleme, SSL, 3D güvenli alışveriş sistemi, satış, iade, güvenlik ve gizlilik sözleşmeleri bölümü e-ticaret yazılımlarının hangisinin kullanılacağı araştırılırken incelenmesi gereken konulardır.

E-ticaret yazılımlarında bu özelliklerden birinin veya birkaçının bulunmaması e-ticaret sitelerinin düzgün çalışmamasına neden oluyor. Büyük firmaların bu özelliklerin neredeyse hepsini kapsayan e-ticaret yazılımları seçmesi gerekiyor. E-ticaret sitesinde en fazla kullanılan yazılım dilleri NET, ASP, PHP'den oluşuyor. Bu yazılımların dilleri site içi yapılacak satışların beklentisine göre şekilleniyor. E-ticaret yazılımları, bilgisayar üzerinden kullanılabildiği kadar mobil uygulamalar için de tasarlanmalıdır. Güvenlik sertifikaları bulunan e-ticaret yazılımları ve kargo anlaşmaları, banka anlaşmaları gibi özellikler e-ticaret sitesini tamamlıyor. 

E-ticaret yazılımları, iletişimi tam sağlamak, canlı destek hatlarının oluşturulması, fiyatların piyasalara göre güncellenmesi, satmak istenilen ürünlerin pazar araştırmasını yapmaktan oluşan ve e-ticaret sitesinin bütünü olan özelliklerden oluşuyor.

E-ticaret yazılımlarında  site daima güncel ve dinamik tutulmalıdır. Programlama dilleri doğru şekilde kurulursa ve doğru şekilde yönetilirse çok büyük kazançlar sağlıyor ve avantajları bulunuyor.

E-ticaret sitelerinde iyi e-ticaret yazılımları kullanmak kadar sitenin güncel tutulması da oldukça önem taşıyor. E-ticaret yazılımlarının ortak özellikleri şöyle: Üyelik, sepet, ürün sergileme, sipariş verme ve kargo takibi bulunuyor.

E-Ticaret Yazılımlarını Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

E-Ticaret Yazılımları Nasıl Olmalıdır?

E-ticaret yazılımlarının en küçük problemde sıkıntı yaşamaması için site altyapısına dikkat etmek gerekiyor. E-ticaret yazılımları saldırıya uğradığı zaman sitesini koruyabileceği güvenlik önlemleri ve şifrelemeye sahip olması gerekiyor. E-ticaret yazılımları aynı zamanda müşteriler ödeme yaptığı zaman kartlarının güvenliğini sağlamak için şifreleme özellikleri kullanılıyor.

E-ticaret yazılımlarında SEO'ya uygunluk ve arama motorunda ön sıralarda çıkmak için bir site haritası oluşturulması gerekiyor. Aynı zamanda e-ticaret yazılımlarında analizler e-ticaret siteleri için önem taşıyor. Sayfayı ziyaret eden müşterilerin davranışlarının analiz edilmesi ve bu etkenlere göre site kurarak öne geçmesi gerekiyor. Bunun dışında e-ticaret sitesinin tasarımı, yönetim panelinin kullanım kolaylığı sağlaması ve ödeme seçeneklerinin çeşitlendirilmesi gibi etkenler e-ticaret yazılımlarını öne geçiriyor.

Hazır E-Ticaret Yazılımları Nelerden Oluşuyor?

Hazır e-ticaret yazılımları ismi gereği hazır paketlerden oluşuyor. Pratik olması nedeniyle hızlı kullanım sağlayan e-ticaret yazılımları kafa karışıklığı veya vakit kaybı yaratmıyor. E-ticaret yazılımlarında ana hedef kolay ve ekonomik çözümler yaratmak oluyor. Hazır e-ticaret yazılımlarında entegrasyon destekleri, ödeme seçenekleri ve benzer seçenekler bulunuyor. Bu paketleri kullanacak firmalar temel düzeyde bir satış kanalı oluşturuyor. Kullanıcılar, paketlerin sunduğu özelliklere bakarak e-ticaret yazılımlarına sahip oluyor ve kendi e-ticaret sitelerini bu aşamadan sonra oluşturuyor.  

Özel E-Ticaret Yazılımları Nelerdir?

Özel e-ticaret yazılımları, işlevsel bir yapıya ve pratikliğe sahip olarak mobil uyumda da kullanılabiliyor ve kullanımı kolaylaştırıyor. Özel e-ticaret yazılımları, hem internet sitesi hem mobilde mağazaların sitesinin kullanımında pratiklik sağlıyor.

Özel e-ticaret yazılımlarında etkili uzantılar ve uygulamalar bulunuyor. E-ticaret yazılımları müşteri servisi, raporlama, muhasebe, envanter vb. entegrasyon kategorilerini içeriyor. E-ticaret yazılımları, birden fazla ödeme yöntemi sunarak satışları da arttırmış oluyor.

Tasarımını güçlü tutarak geleneksel sistemlerden öte geliştirilebilir bir site yapısı sunuyor. Özel e-ticaret yazılımları, kolay bir yönetim paneline sahip olduğu için kargo takip, ürün ekleme ve sipariş alanlarında pratik çözümler sunuyor. 

Arama motorunda ön sıralarda olmak isteyen sitelere yardımcı olan e-ticaret yazılımları, SEO’ya uygun şekilde tasarlanıyor. 

Ayrıca e-ticaret yazılımları, sağlam ve güvenli bir altyapı oluşturduğundan bir tehdit veya sorun algıladığında şifreleme ve programlama özelliklerini devreye sokuyor.

Özel E-Ticaret Yazılımları Nelerdir?

Türkiye’deki E-Ticaret Yazılımlarının Karşılaştırılması

Ideasoft

E-ticaret yazılımlarından biri olan IdeaSoft, mobil ve web tabanında Türkiye’nin e-ticaret altyapı sağlayıcılığını yapan yazılım çözümleridir.

E-ihracat ve e-ticaret çözümleri bulunan IdeaSoft, müşterilerine odaklı çalışarak e-ticaret yapmak isteyenlere online pazarda konumunu kazançlı hale getiriyor.

Artıları ve Eksileri: Artıları, güçlü referansları ile 2005 yılından bu yana pazarda yer alıyor. Kendi sitesinde e-ticarete yönelik kritik bilgileri paylaşmasının yanı sıra güncel trendlere uygun yenilikleri de kullanıcılarının beğenisine sunmayı sürdürüyor. E-ticaret yazılım alanında altı yıl boyunca üst üste birinci olmayı başarmış olmasının yanı sıra geniş bir destek kadrosuna sahip olması avantaj sağlıyor. Güçlü bir blog sayfası bulunuyor. Arama motorları ile uyumlu URL Yapısı kullanıyor. Görsel SEO kullanıyor.

Eksileri, bazı kullanıcılar site girişi ve sistemsel hatalara dair sorun yaşadığını iddia ediyor ve paket yenileme fiyatlarında aksaklıklar oluşabiliyor.

Ticimax

E-ticaret yazılımlarından biri olan Ticimax Bilişim Teknolojileri A.Ş., özel e-ticaret çözümleri, e-ticaret yazılımları ve tasarım hizmetleri vermek için ağırlıklı olarak bu konular üzerinde durmak için kuruldu. Ticimax, 15 yılı aşkın tecrübesi, güçlü altyapısı ve 180+ uzman personeli ile e-ticaret alanında müşterilerin rekabet ortamında kazanması için çalışıyor.

Artıları ve Eksileri: Artıları, 15 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren firmanın kullanımı kolay yapıdadır. Büyük işletmeler için ayrıcalıklı özellikler sunuyor ve 7/24 telefon ve mail desteği sağlıyor. Arama motorları ile uyumlu seçenekleri mevcut olduğu için SEO'ya da yardımcı oluyor. Arama motorları ile uyumlu URL Yapısı kullanıyor. Görsel SEO kullanıyor.

Eksileri, zaman zaman sistemsel aksaklıklar yaşanabiliyor ve entegrasyon problemleri kullanıcılar tarafından dile getiriliyor.

TSoft

E-ticaret yazılımlarından biri olan TSoft, ekosistemde serbest yazılımcılara iş imkanları sağlamak ve 2023 yılındaki amaçları olan 500 milyar dolar ihracat hedefi için e-ihracatı yaygınlaştırıyor. Giyim ve küçük ev aletleri sektöründe de kullanım alanı bulanan TSoft, birden fazla sektörde faaliyet gösteriyor. 

Artıları ve Eksileri: Artıları, 2003 yılında kurulan TSoft, bu sektörde uzun süredir varlığını sürdürüyor. Market sisteminde iş ihtiyacına uygun farklı modüller satın alınabiliyor. Bu sayede e-ticaret siteleri daha kapsamlı bir hale geliyor. SEO açısından güçlü bir profile sahip olan şirket, kendi tasarımları dışında müşterilerin de tasarımlarını uygulamasına imkan sağlıyor. Arama motorları ile uyumlu URL Yapısı kullanıyor. Görsel SEO kullanıyor.

Eksileri, kullanıcılar bazı dönemlerde koordinasyon, iletişim ve operasyon konularında yaşayabiliyor. Modül ve paket seçeneklerinin ilk etapta kafa karışıklığı yaratabileceği öngörülüyor. Yeni girişimciler için daha komplike bir alternatif anlamına geliyor.

ProjeSoft

Teknolojik yapı kurma odaklı, sistematik olarak e-ticaret sektörüne katalizör olma vizyonuyla hayatına devam eden ve e-ticaret yazılımlarından biri olan ProjeSoft, SEO uyumlu yazılım sağlıyor. Ayrıca, internet altyapısının Türkiye’de güçlenmesi ve e-ticaret pazarının oluşmaya başlamasında öncü rol üstleniyor. 

Artıları ve Eksileri: Artıları, sektörde 2003 yılından bu yana faaliyet gösterdiği için köklü bir konum sağlıyor. Özel çözümleri ve farklı paket seçenekleri ile birlikte güçlü bir altyapı sunuyor. Olası sorunlara karşı telefon desteği sağlanıyor. Diğer pazar yerleri ile entegreli biçimde çalışma olanağı sunması ile birlikte sınırsız trafik imkanı yaratıyor. Güçlü bir blog sayfası bulunuyor.

Eksileri, bazı zamanlar kullanıcılar entegrasyon, bildirim aramaları/mesajları ve paket teslimatı gibi konularda aksaklıklar yaşayabiliyor.Kullanıcılar geri dönüşler neticesinde sorunlarının daha geç zamanlı çözüldüğünü bildirebiliyor. Arama motorları ile uyumlu URL Yapısı ve görsel SEO kullanmıyor.

WordPress

E-ticaret yazılımlarından biri olan WordPress,bünyesine kattığı her site ile yayıncılığı ve e-ticareti demokratikleştirmeyi hedefliyor. Kapsamlı bir e-ticaret yazılımı gibi görünmese de esasında açık kaynak kodlu bir web yazılımı sağlıyor.

Artıları ve Eksileri: Artıları, 2003 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet sağlıyor, bu nedenle köklü bir firma olarak anılıyor. SEO dostu yapısıyla kullanım kolaylığı sağlıyor. E-ticaret sitesinden haber sitesine uzanan geniş kategoride pek çok site yapılabiliyor. Basit arayüzü ve pratik seçenekleri ile yeni girişimcilerin öğrenme sürecine hız kazandırıyor.

Eksileri, sistem satış yapılmasına olanak tanıyor olsa da bu noktada eksiklikler bulunuyor. Küçük ölçekli ve az sayıda ürün satışı yapan firmalar için geliştirerek kullanabiliyor. Büyük ölçekli firmalar ise kritik sorunlar yaşayabiliyor. Özel olarak e-ticaret için tasarlanmadığından büyük hacimli iş süreçleri için gerekli teknik özelliklerin tamamını barındırmıyor. Bazı eklentiler birbiriyle uyumlu şekilde çalışmayabiliyor.

ikas

E-ticaret yazılımlarından biri olan ikas, KOBİ’lerin dünyanın her yerinde kullanacağı bir e-ticaret altyapısı sağlama ve hızlı kullanım özellikleri sağlıyor.

Rekabet ortamında girişimcileri diğerlerie oranla daha güçlü yapmak isteyen ikas, 2025 yılının sonunda e-ticaret altyapı şirketlerinden Avrupa'da en çok tercih edilenlerden bir tanesi olmayı istiyor.

Artıları ve Eksileri: CDN teknolojisi ile hız özelliği bulunan ikas'ın artıları, fiziksel mağaza, pazaryeri ya da e-ticaret sitesini tek kanalda toplayarak yönetiminin kontrol altına alınmasıdır. Trendyol komisyon hesaplama, KDV hesaplama aracı ve desi hesaplama araçları bulunan e-ticaret altyapısında Android ve iOS cihazlar için mobil uygulama da bulunuyor.

Eksileri, e-ticaret yazılımlarından biri olan ikas'ta kullanıcıların bazıları destek kısmını yetersiz buluyor, yazılım sorunları yaşadıklarını ve sahip olduğu Hepsiburada, GittiGidiyor, N11 ve Trendyol entegrasyonları dışında Amazon entegrasyonunun da henüz bulunmadığını belirtiyor.

ShopPHP

E-ticaret yazılımlarından biri olan ShopPHP, kullanıcıların kendi sunucularında kullanabileceği kullanım kolaylığı hazır paketleri aratmayan tamamen açık kaynak kodlu %100 Türkçe bir yazılımdır. Kullanıcılar, yıllık kira/lisans bedeli ödemeden kendi sunucunda sınırsız kullanabiliyor.

Artıları ve Eksileri: Artıları, e-ticaret yazılımlarından biri olan ShopPHP, site içi seo teknikleri arasında içerikten sonra şüphesiz en önemli unsur olan site hızı sağlıyor, hızlı ve çözüm odaklı destek veriyor. Gezinti menüsü kullanıyor ve arama motoru uyumlu URL sağlıyor.

Eksileri, görsel SEO, sosyal medya etiketleri ve blog sayfası konularında kendisini daha çok geliştirmesi gerekiyor.