2013 yılında Paris’te kurulan Ecole 42, bugün 20 ülkede 10.000‘in üzerinde öğrencisiyle eğitime devam ediyor. Türkiye’de 42 İstanbul ve 42 Kocaeli adıyla kurulan bu yazılım okulunda, eğitim tamamen ücretsiz ve herhangi bir akademik derece veya kodlama deneyimi gerekmiyor.
İstanbul Kalkınma Ajansı ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın birlikte yürüttüğü Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun projesi olan 42 İstanbul ve 42 Kocaeli, TÜBİTAK Tüsside ile ortaklık yapıyor. 27 tane paydaşı bulunan bu proje, dünyadaki pek çok modeli araştırarak Türkiye’ye en uygun olan modeli gerçekleştiriyor.
Yeni nesil bir yazılım okulu olan 42 Okulları; teknik eğitim, takım çalışması, problem çözme, adaptasyon, kararlılık ve dayanıklılık gibi değerli sosyal becerileri kazandırmayı hedefliyor. 42 İstanbul sayesinde yazılımcı olmak isteyen 18 yaş üstü herkes, kodlama ve programlama eğitimi alırken gerçek iş dünyası yetkinliklerini de edinebilecek.
Sınıf, öğretmen ve diploma olmadan eğitim veren yazılım okulu, emek ve iş birliğini ön plana çıkarmayı amaçlıyor. Öğrenciler, üzerinde çalıştıkları projeler üzerinden puanlandırmayla okulu geçiyor. 42 İstanbul, gençlerin yazılım alanında kendilerini geliştirerek hem Türkiye’de hem yurt dışında istihdam sağlamalarını hedefliyor.
42 Yazılım Okullarının başvuru aşamaları
Katılımcılar, 42 İstanbul veya 42 Kocaeli web sitelerinden başvuru yaptıktan sonra başvuruda çıkan algoritma sınavını başarıyla tamamladığı taktirde toplantı tarihi alıyor. Toplantıda kaydını kesinleştirip önüne çıkan havuz tarihlerinden katılımcıya uygun olan seçtirildikten sonra gerçekleşen havuz eğitimi 1 ay sürüyor. Bu eğitimi başarıyla tamamlayabilen öğrenciler, ana eğitime geçmeye ve 42 okullarında okumaya hak kazanıyor.
42 İstanbul ve 42 Kocaeli’nde kampüse gitmek ve burada devamlılık sağlamak gerekiyor. Farklı şehirlerden katılmak mümkün ancak kalacak yeri öğrencilerin ayarlaması gerekiyor.
Online başvuru testini geçemeyen katılımcılar, 15 gün sonra aynı e-posta ile tekrar deneme yapabiliyor.