8 Adımda Marka Oluşturmak: Kendi Markanızı Hemen Oluşturun!

Marka oluşturmak birçoğumuzun hayali. İşte sizler için markamızı oluştururken yapmamız gerekenleri 8 madde halinde derledik. 8 adımda kendi markanızı oluşturun!

Yeni bir marka yaratmak oldukça zor ve zahmetli olsa da bir o kadar da heyecan vericidir. Sıfırdan bir markaya hayat vermek için doğru adımları izlemek önemli. Bununla beraber stratejik hamleleri de yerinde attığınız zaman gerçekten sektör ne olursa olsun hızla büyümenize herhangi bir engel yok. 

Marka yaratmak kendi başına herhangi bir şey ifade etmez. Bununla beraber bir marka stratejisi de oluşturmak gerekir. Bu strateji sizin bir nevi bu yolculuktaki yön haritanız olacaktır.

Bu yol haritanız isminizden logonuza, web sitenizden sosyal medya hesaplarınıza kadar geniş bir rotayı kapsar. Peki ama nasıl bir strateji izlenmeli? İşte sizlere adım adım marka oluşturmanın püf noktaları…

Markalaşma Sürecinde 8 Önemli Kural

Markayı basit tabiriyle işletmenizin bir hikâyesi olarak düşünün. Yani karşı tarafa ifade etmesini istediğiniz değerler bütünü marka yaratmak anlamına gelir. Bir markayı yaratmak, doğru ve anlamlı bir şekilde ortaya koymak için birtakım doğru girişimlerde bulunmak gerekir. Ancak bu şekilde markanızın hafızalarda yer etmesini sağlayabilir ve potansiyel hedeflerinizi genişletebilirsiniz.

1. Marka Stratejisi Geliştirin

Öncelikle işe nasıl bir marka yaratmak istediğinizle başlayabilirsiniz. Burası markalaşmanın ilk adımıdır. İşletmenizin dolayısıyla markanızın amacı nedir?

İnsanlara nasıl bir hizmet sunacak? İnsanlar neden güvenmeli? Sektörde rakiplerle kıyaslandığında neden sizi tercih etmeli? gibi daha pek çok sorunun karşılığını mutlaka ilk adımda yanıtlamalısınız. Bu ilk adım markanızın ilk tohumları olacağından yardım almaktan da çekinmeyin.

Eğer bir fikriniz varsa bunu çevrenizle paylaşarak daha da genişletebilirsiniz. Bu noktada aceleci davranmadan ilerlerseniz markanız ve dolayısıyla sizin açınızdan daha sağlıklı olacaktır. 

2. Hedef Kitlenizi Tanıyın

Pazar araştırmanıza hedef kitlenizle başlayabilirsiniz. Hedef kitle ideal müşteri profilidir. Özellikle sektörle ilgili olabilecek profillerin üzerine düşmenizde fayda olacaktır. 

  • Yaş
  • Meslek
  • Yaşadığı yer
  • Gelir düzeyi
  • Hobiler 
  • Okudukları yayınlar
  • İzledikleri film ve diziler
  • Takip ettikleri fenomenler
  • Alışveriş alışkanlıkları gibi detaylar sizin hedef kitlenizi daha iyi tanımanıza yardımcı olacaktır.

3. Rakiplerinizi Araştırın

Hedef kitleniz kadar sektördeki rakiplerinizin de son derece önemli olduğunu unutmayın. İçinde bulunduğunuz pazarın dinamiklerine kadar hâkim olursanız o kadar başarılı olur ve sektörde öne çıkabilirsiniz.

Sektörünüz ya da hizmet, ürün sağlamak istediğiniz alanda kimler var? Online ortamda en çok hangi markalar öne çıkıyor? Hangi şirketler potansiyel rakibiniz? Bunların tek tek araştırmasını yapmalı hatta bir müşteri gözüyle bakarak nasıl çalıştıklarını anlamalısınız.

Rakiplerinizin sitesi, online platformları, paylaşımları, ne sıklıkla paylaşım yaptıkları, aldıkları etkileşimler, yaptıkları kampanyalar sizlere bu konu hakkında detaylı bilgi verecektir. Bu noktada diğer markaların logolarından site tasarımlarına, sosyal medya platformlarında kullandıkları renklere ve oluşturduğu imajı incelemenizde fayda olacaktır.

Ayrıca yine gözlemlerinizde rakip sitelerde eksik olduğunu düşündüğünüz noktaları not alarak bu eksikleri kendi markanızda olmamasına özen gösterebilirsiniz. 

4. Markaya Uygun Bir İsim ve Slogan Bulun

Marka renklerinden sloganına kadar her şey verdiğiniz hizmet ya da ürünün ya da kimliğinizin bir parçası olmalıdır. Marka yaratmak ve "İnsanlar neden sizi tercih etsin?" sorusunun ilk cevabı burada başlar. "Neden" sorusunu renklerinizde, sloganınızda gayet net bir şekilde ifade edebilirsiniz.

Bu karşı tarafa güven veren yegâne unsur olacaktır. Markanızın ismi kolay telaffuz edilebilir, akılda kalıcı ve vurucu olmalıdır. Ayrıca verdiğiniz hizmet ya da sunduğunuz ürün açısından bir güven çağrıştırmalıdır. Elbette bu olmazsa olmaz değildir. Ancak burada önemli olan marka isminizin altının dolu olmasıdır.

5. Profesyonel Bir Logo Tasarlayın

Markanızın ismi kadar logosu da son derece önemlidir. Seçeceğiniz renkler, logonun tasarım şekli markanızı en iyi şekilde temsil etmelidir. Unutmayın ki markanın ismi kadar logo da hafızalarda kalıcı etkiye sahiptir ve insanlara güven verir.

Bu sebeple sektörünüze uygun renk, hizmetinize uygun bir logo seçerek markanıza değer kazandırabilirsiniz. Karmaşık görsellerden olabildiğince uzak durmaya çalışın. Karmaşık öğeler logo tasarımında büyük bir dezavantajdır. Daha minimal, sade ancak ilgi çekici logo tasarımlarına yönelmenizde fayda olacaktır.  

6. Web Sitesi ve Sosyal Medya Hesapları Oluşturun

Markanızı oluşturduğunuz andan itibaren mutlaka bir kurumsal web sitesi inşa etmelisiniz. Bunun için pek çok ajanstan ya da profesyonel tasarımcılardan destek alabilirsiniz. Yine isminize ve logonuza uygun renklerden oluşan sade, şık ve potansiyel müşterilerinizi çekebilecek nitelikte bir web sitesi inşa etmeniz yararınıza olacaktır.

Web sitenizin çok karmaşık bir yapıda olmamasına aksine insanların rahat bir şekilde gezinebileceği ve ürün/hizmete rahat bir şekilde erişebileceği yapıda olmasına özen gösterin. Web arayüzü insanları yormamalı tam tersine insanları cezbetmelidir. Bildiğiniz üzere günümüzde bir markayı en iyi tanıtan araçlardan bir tanesi de sosyal medyadır.

Sosyal medyanın düzgün kullanılması markanın büyümesi için son derece önemlidir. Web sitenizle entegre sosyal medya hesaplarınız web sitenizi de en iyi şekilde besleyecektir. Instagram, Twitter, Facebook, Linkedn hesapları açarak markanızın daha da büyümesine, geniş kitlelere ulaşmasına olanak sağlayabilirsiniz.

Sosyal medya haricinde diğer pazarlama kanallarını da unutmayın. Örneğin e-posta pazarlaması dediğimiz ürün ya da hizmetlerinizi insanlara tanıttığınız bültenleri değerlendirin. Sitenizde posta listesine kaydedilme karşılığında çeşitli promosyonlar sağlayabilirsiniz.

E-posta açıla oranını artırma için yaratıcı başlıklar bulmaya çalışın. Video içerikler de markanızı tanıtmanın bir diğer yoludur. Bildiğiniz üzere insanlar günümüzde okumaktan çok izlemeyi tercih ediyor.

Hem sitenizde hem de sosyal medya hesaplarınızda kısa videolar çekerek markanızı daha geniş kitlelere tanıtabilirsiniz. Özellikle eğlenceli, bir nebze komik, bir nebze bilgilendirici farklı videolar ile insanların ilgisini çekebilirsiniz. 

Tüm bunlarla beraber web sitenizde içerik pazarlama adına bir blog oluşturabilirsiniz. Bu blog ilgi çekici konulardan oluşabilir. Ürün, hizmetinizi ilginç başlıklarla tanıtabilir sitenize yönlendirme yaparak trafiğinizi artırabilirsiniz.

7. Takım Oluşturun

Eğer bir marka yaratmak söz konusuysa bir ekipten de söz etmek gerek. Her biri kendi alanında uzman bir ekip markanızı daha da ön plana çıkaracaktır. Sadece yanınızda çalışanlar da değil. Paydaşlar, dış uzmanlar sizlere destek veren hemen herkes ekibin bir parçasıdır.

Marka stratejinizi tüm seviyelerde oluşturmak için alabildiğiniz tüm desteği almanız gerekir. Marka vizyonunuzu geliştirebilecek her türlü yardımı almaktan çekinmeyin. İlk etapta minimal bir grup oluştursanız bile bunu markanıza maksimumda fayda sağlayacak şekilde değerlendirebilirsiniz. Ekip çalışması ile çok daha hızlı yol alabileceğinizi unutmayın.

8. İzleyin ve Değerlendirin

Stratejinizi oluşturup markanızı yarattıktan ve web sitesi tasarlayıp ile sosyal ağlara yayıldıktan sonra artık izleme ve değerlendirmeye geçebilirsiniz. Bu noktada attığınız tohumların ne denli verimli olacağını acele etmeden gözlemleyebilirsiniz. Bir markanın oturması, geniş kitlelere ulaşması elbette zaman alacaktır.

Bu sebeple emin adımlarla ilerleme adına aceleci olmadan marka faaliyetinizi sürdürmeye devam edin. Gözlemlediğiniz konulardan en önemlisi şu olmalı; stratejim istediğim gibi hayata geçti mi? Arama hacmi, site trafiğim ne durumda? Kaç yeni ziyaretçi, müşteri kazandım, kaç iş ortaklığım markam adına fırsata dönüştü? Bu gibi soruların cevaplarına bakarak markanızın hangi durumda olduğunu görebilirsiniz.  

Gördüğünüz üzere marka yaratmak aslında düşünüldüğü kadar zor değil. Ancak bu konuda istikrarlı ve azimli olmak son derece önemli. Günümüz dijital dünyasında bir marka yaratmak ne kadar kolay olsa da o markayı gündemde tutabilmek, geliştirmek ve daha geniş kitlelere ulaştırmak da bir o kadar zorlayıcı.

O sebeple daha önce de altını çizdiğimiz gibi bir marka yaratmak isteniyorsa adımları sakince çıkmakta fayda olacaktır. Marka yaratmak adına iyi bir gözlem, donanımlı bir ekip, doğru bir strateji yeterli olacaktır. Ayrıca dijital dinamiklerin sürekli olarak değiştiği ve bu sebeple rakip analizinin sürekli yapılması gerektiği de unutulmamalıdır.

Rakiplerinizden geri kalmamak için onların her bir dijital kanalını iyi takip edip analiz etmeniz gerekir. Marka yaratmak tek başına bir anlam ifade etmeyecektir. Sektörde saygın yerlere gelmek ve potansiyel müşterilerinize ulaşmak için çok daha fazla verimli çalışmak, gözlemlemek ve analiz etmek gerekecektir.