Genç girişimciler, “Hebunk” isimli hidrojenli scooter üretti

Türk genç girişimciler, elektrikli scooter kullanımın yaygınlaşmasıyla birlikte hidrojen teknolojilerini kullandıkları "hebunk" isimli hidrojenli scooter'ı hayata geçirdi.
Genç girişimciler, "Hebunk" isimli hidrojenli scooter üretti

Dünyada bisiklet ve elektrikli scooter gibi mikromobilite araçlarının kullanımının ön plana çıkması ve Türkiye’deki büyükşehirlerin de bu teknolojilere ilgisinin artmasıyla Türk girişimciler harekete geçti.

İTÜ Arı Teknokent’in kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek’te genç girişimciler tarafından kurulan ve şu anda YTÜ Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren HydroBorPEM Fuel Cell Technologies mühendisleri, elektrikli scooter’larda gördükleri “aksayan yönler” nedeniyle bir yıl önce bir proje gerçekleştirmek için çalışmalara başladı. Çalışmalar sonucunda “Hebunk” isimli hidrojenli scooter üretildi.

Her geçen gün artan çevre kirliliği ve fosil yakıtların yakın zamanda tükenme ihtimalinin yüksek olması nedeniyle hidrojen yakıt hücreli araçlar için verimli ve yerli kompozit membran üretilmesini amaçlayan 4 genç mühendis Erhan Demircioğlu, Mustafa Seçer, Ahmet Seçer ve Kader Tümer tarafından, hidrojenli scooter hayata geçirildi.

Erhan Demircioğlu ve Ahmet Seçer
Erhan Demircioğlu ve Ahmet Seçer

Günümüzde özellikle şehir hayatında trafiğin artması, pandemi ve mesafelerin uzaması ile insanlar alternatif ulaşım araçlarına yöneliyor. Orta ve kısa mesafelerde elektrikli scooter’lar ulaşımda bir alternatif oluşturuyor. Ancak mevcut elektrikli scooterlar mobilitedeki ihtiyaçları tam olarak karşılayamıyor. Elektrikli scooter’larda uzun şarj süreleri, kısa menzil ve yokuş çıkamama durumları en büyük sorunların başında geliyor.

Hebunk, 5 dakika içinde yeniden şarj olabiliyor

Hebunk, elektrikli scooter’ların bu probleminden yola çıkarak hidrojen bataryalı yeni bir scooter olarak hayata geçirildi. Üretilen hidrojenli scooter sayesinde elektrikli scooterlara kıyasla iki kat daha uzun menzile sahip, her türlü yokuşu çıkabilen ve 5 dakika içinde yeniden şarj olabilen ve tek şarjla 60 kilometre yol gidebilen bir scooter ortaya çıktı.

Hidrojen bataryasının 6 kat verimli olduğunu dile getiren kurucu ekip, 6 kat verimliliği sağlayan hidrojen bataryası içerisinde yer alan polimerik membranın borik asit ve perlit katkılı kompozit iyon gerçirgen bir materyalden oluşuyor. Ayrıca bataryada kullanılan hibrid soğutma sistemi ve batarya kontrol yazılımı sayesinde maksimum verim elde ediliyor. 6 kat verimli batarya teknolojisi sayesinde hidrojenli scooter daha uzun menzile sahip oluyor.

Ayrıca HydroBorPEM’in geliştirdiği Hebunk Cartridge sürekli doldur-boşalt yapılabilen özel alaşımlı, güvenilir bir hidrojen deposu görevi görüyor. Hebunk Station ise Hebunk Cartridge’ları 5 dakika içinde doldurabilen bir şarj ünitesi olarak kullanılıyor. Piyasadaki diğer elektrikli scooter’lara nazaran şarj için kullanılan elektrik karbon emisyonuna sebep olmuyor.

Bu da hidrojenli scooter’a daha çevreci ve iklim dostu bir mobilite aracı olma özelliği kazandırıyor. Ayrıca hidrojenli scooter, tasarım olarak klasik iki tekerlekli scooter görünümüne sahip. Rakiplerinin ürettiği modeller daha çok mobilet ve motorsiklet tarzında.

Hebunk

HydroBorPEM Nedir?

Erhan Demircioğlu ve Mustafa Seçer tarafından 2019’da kurulan HydroBorPEM Fuel Cell Technologies hidrojenli araçlar için yerli ve verimli hidrojen teknolojileri geliştiren bir girişimdir.

Otomotiv ve mobilite sektörüne yönelik olarak 6 kat verimli hidrojen yakıt hücreleri yığınları ve hidrojen depolama sistemleri üretiyor. Girişim, mobilite sektöründeki problemlerden yola çıkarak Hebunk markalı bir hidrojenli scooter üretti.

Girişimde 3 adet ürün bulunuyor. Bunlar, Hebunk Cartridge, Hebunk Station, Hebunk Scooter. Öncelikle hidrojeni depolamaya yarayan Cartridge, Station’da 5 dakikada dolduruluyor. Sonrasında doldurulan Cartridge scootera takılarak çalışır hale getiriliyor. Cartridge’ler içindeki hidrojen bittikten sonra yeni dolu bir kartuşla değiştiriliyor ya da scooter üzerindeyken 5 dakika içinde yeniden dolduruluyor.

HydroBorPEM, geliştirdikleri hidrojenli scooter hakkında, “Elektrikli scooter pazarının 2030’da 42 milyar dolar olması beklenmektedir. Hızla büyüyen bu pazarda ihtiyaçları karşılamak için Hebunk olarak bizde yerimizi almayı hedefliyoruz. Özellikle karbon emisyonu ve gürültü kirliliği gibi çevresel etkenler, yakıt maliyetleri, kalabalık şehirlerdeki zaman yönetimi faktörleri elektrikli scooterlara yönelimi artırmaktadır.

Artan talebe cevap vermek isteyen scooter üretici firmalar ise genel elektrikli scooterların problemlerini çözmeye yönelik arayış içerisindedirler. Ayrıca hizmet sektörü ve kargo sektöründe de ciddi elektrikli mobilite araçlarına dönüşüm bulunmaktadır. Hebunk olarak müşteri hedef kitlemizi ilk etapta kargo ve hizmet sektöründeki kurumsal firmalar olarak belirledik. Hedefimiz bu sektördeki firmalarda Hebunk’ın kullanımını sağlamak. HydroBorPEM Fuel Cell Technologies olarak inovatif hidrojen teknolojilerimizle dünyada lider bir firma olmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.