Tasarımcı Olmak İçin Nereden Başlamalı?

Tasarımcı Sohbetleri'nin bu haftaki bölümünde konuğumuz akademisyen ve yazar Mustafa Hikmet Aydıngüler, tasarım nedir ve tasarım nasıl yapılır sorularını detaylarıyla cevaplıyor.
Tasarımcı Sohbetleri - 9 - Mustafa Hikmet Aydıngüler

Çay Kahve İnsan’ın Tasarımcı Sohbetleri konseptinin bu haftaki bölümüne, yazar ve akademisyen Mustafa Hikmet Aydıngüler konuk oluyor. Aydıngüler, tasarım hakkındaki ayrıntıları, nasıl tasarım yapılacağını ve animasyona giriş hikayesini bizlerle paylaşıyor.

Mustafa Hikmet Aydıngüler kimdir?

1987 yılında İstanbul’da doğan ve İletişim Fakültesi mezunu Mustafa Hikmet Aydıngüler, daha sonra iletişim ve bilişim alanlarında yüksek lisans yaptı. “Sanat ve tasarım doktoru” unvanıyla anılan yazar ve akademisyen Aydıngüler, tasarım hikayesine Photoshop ile başladı. Görsel İletişim Tasarım mezunu Aydıngüler, sabit tasarımların ona heyecanlı gelmediğini fark etmesinin ardından dinamik içerik üretmeye başladı ve animasyon alanında uzmanlaştı. Akademisyenliğinin ilk yıllarında web tasarımı dersleri veren Aydıngüler, sonraki yıllarda hareketli grafik, çizgi film tasarımı, iki boyutlu animasyon gibi görsel efekt tasarımı dersleri verdi.

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon” bölümünün ilk kurucularından biri olan Mustafa Hikmet Aydıngüler, bu bölümde ilk başta 4 senelik eğitim verilmesinin ardından 2 senelik eğitime Plato Meslek Yüksekokulu‘nda devam ettiklerini ve bu okulda hala öğrenim verdiğini belirtti.

Tasarım Nedir ve Tasarıma Nereden Başlanır?

Mustafa Hikmet Aydıngüler, tasarım hakkında, “Tasarım, bir fikrin veya henüz daha ortaya konmamış bir ürünün nasıl yapılacağının düşünülmesini kapsayan sürecin tamamına deniliyor” dedi.

Animasyonun ise, gerçekte devinimi olmayan çizimlerin devinimi varmış gibi gösterilmesine deniyor.

Türkiye’deki animasyonun gelişimi programların da gelişimiyle paralellik gösterdi. Türkiye’de animasyon, en çok dizilerde kullanılmaya başlandı. Aydıngüler, bu noktada animasyonun gelişiminin ülkemizde kötü bir noktada olmadığını da ifade ediyor. Aydıngüler, animasyon bölümünün 2 ve 4 yıllık olması arasındaki temel farkın 2 yıllıkta meslek odaklı ve sektöre hemen girmeye hazır; 4 yıllıkta ise akademisyenlik odaklı olunduğunu belirtiyor.

Tasarıma başlarken İngilizce seviyesinin belli bir düzeyde olması ve yabancı dil öğreniminden korkmamak gerekiyor. Ayrıca bir alan belirlerken alanı kapsayan her türlü işin profesyonel seviyede olması beklentisiyle kişiler, kendilerine baskı yaratmamalıdır. Aydıngüler, el çiziminden korkanlar için bunun geliştirilebilir bir alan olduğunun da altını çiziyor. Çok büyük boyutlarda olmasa da çizimler pratik yaptıkça geliştirilebiliyor. Dijital çizime adapte olmak için Photoshop ve Illustrator programlarının kullanımını bilmek gerekiyor.

Mustafa Hikmet Aydıngüler, belli bir profesyonelliğe ulaşan animatörlerin, piyasada en az 10.000 TL maaşla başlaması gerektiğinin ve kendisini iyi ortaya koyan kişinin bu doğrultuda daha yüksek maaşlar alabileceğinin de altını çiziyor.

Ayrıca, televizyon reklamlarının yüzde 86‘sında animasyon bulunuyor. Türkiye’de seçim zamanları oy oranlarının gösterilmesi bile animasyonla gösteriliyor.

Mustafa Hikmet Aydıngüler’in tasarım ve animasyon hakkında detaylı açıklamalarına aşağıdaki videodan ulaşabilirsiniz.