Yerli otomobil markası Amperino, 66 milyon TL teşvik aldı

Yeni yerli otomobil markası Amperino, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 66 milyon TL'lik teşvik alarak 2025 yılında yollarda olacağını duyurdu.
Yerli otomobil markası Amperino, 66 milyon TL teşvik aldı

Bursa’nın İnegöl ilçesinde üretilmeye başlanan yeni elektrikli otomobil Amperino, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan 66 milyon TL’lik teşvik aldı. Türkiye'de yerli otomobil çalışmalarının merkezinde yer alan Togg dışında hızlı gelişmeleriyle sektöre giren otomotiv markası 2025 yılında yollarda olmayı planlıyor.

Amperino’ya verilen teşviğin ucu açık olduğu ve başlangıç olarak verilen bu miktarın 300 milyon TL'ye kadar çıkabileceği belirtildi. İlk aracın 2025 yılında yollarda olmasının amaçlandığı, 90 kilometre hıza ve 150 kilometre menzile sahip olacağı da gelen açıklamalar arasında bulunuyor.

Bugün itibarıyla yerli mikro otomobilin nihai tasarımını yapıp kalıp çalışmalarına geçen Amperino, lityum iyon pil hücresi tedariği konusunda yerli üretim yapan ASPİLSAN ile iş birliği içerisinde olduklarını da belirtiyor.

“İlk defa yerli bir hub motor yaptırdık”

Amperino Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Canseven, “Görsel tasarımların son hale getirdik ve artık kalıp çalışmalarına başladık. Bu esnada bakanlığa başvurduk. Aracın bütün kritik teknolojileri bize ait. Yazılımı yüzde 100 özgün ve Amperino tarafından yapılıyor. Batarya Amperino tarafından paketlenecek ve toparlanacak. Bir firmayla birlikte bütün bilgileri paylaşıp ve Türkiye’de ilk defa yerli bir hub motor yaptırdık.

Öte yandan aracın imalatında çevreci ürünler kullanmaya çalışıyoruz. Aracın gövdesini keten esaslı bir malzeme olan bio-kompozitten üreteceğiz. Yani bu aracı doğaya terk ettiğinizde kendi kendine çözünerek doğaya karışabilecek. 66 milyon TL ucu açık bir teşvik aldık. 3 yılda projeyi kapatacağız ama bu teşvikler 10 yıl sürecek. Bakanlık bize inandı ki ileride 300 milyona kadar çıkacak bir teşvik sağladı” dedi.

Amperino'ya İlk defa yerli bir hub motor yaptırdık

MSB tedarikçi listesinde

Markalarının otomotiv endüstrisi için teknoloji üreten bir startup niteliğinde olduğuna işaret eden Yakup Canseven, “Gerçek Zamanlı İletişim Sistemi (GİS) Türkiye’de ilk defa Amperino mühendisleri tarafından geliştirildi ve aracımızda kullanılacak. Biz bir mühendislik ekibiyiz ve araç bizim için bir çıktı. Yeni bir firma olmamıza rağmen, Milli Savunma Bakanlığı’nın çalışılabilir yazılımcı tedarikçiler listesine girdik” diye konuştu.

3 kişilik olması planlanan otomobilin 2024 yılındaki Cenevre Otomobil Fuarı'nda sergilenmesi planlanıyor.