Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka nedir, insan hareketleri ve zihnini taklit eden ve görevleri yerine getirmek için komutlara uyan sistemler ve makinelere deniliyor. Yapay zeka aynı zamanda, “derin öğrenme” ve “makine öğrenmesi” gibi tanımlarla da ifade ediliyor.
Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka nedir, yapay zekanın İngilizce karşılığı Artificial Intelligence, yani Al olarak biliniyor. Al, topladıkları bilgilere göre yinelemeli olarak kendilerini iyileştirebilen bir sisteme sahiptir. Yapay zeka nedir, bu makinelerin birçok alanda kullanıldığı söylenebilir. 

Yapay zeka nedir, günümüzde yapay zeka teknolojisi kavramı sıkça dile getirilse de ilk kez bu zamanda ortaya çıkmamıştır. İngiliz asıllı bilim insanı Alan Mathison Turing tarafından "Makineler düşünebilir mi?" sorusu 1943'te dile getirilerek yapay zeka nedir sorusunu da akıllara düşürmüş ve teknolojinin başlangıcı sağlanmıştır.

Turing tarafından 1950 – 1951 seneleri arasında geliştirilen ve ilk kez bilgisayar için satranç yazılımı geliştirilerek yapay zeka kullanımına başlanan teknoloji, yapay zeka nedir sorusunun, uzun senelerdir merak edildiğinin kanıtıdır.

Yapay Zekanın Kullanım Amacı

Yapay zeka nedir, kullanım amacı nedir sorularına cevap olarak; insanlar, ne kadar çok büyük bir iş gücüne ve fiziksel yeterliliğe sahip olsa da yaratılış gereği yapılarında hassasiyetler bulundururlar. 

Yapay zeka nedir, örneğin sevdiği bir insanı kaybetmek, geçirilen bir kaza veya yaşanan bir travmanın etkilerini üzerinden atması bazen yıllarca sürebiliyor. Bu nedenle duygusal açıdan oldukça risk taşıyan insanlara karşılık duygusal çöküntü gibi bir problemi olmayan makineler, fiziksel gerekliliklerin sağlanması halinde her türlü şart altında aynı performansta çalışıyor. Yapay zeka nedir, bunlardan oluşuyor.

Yapay zeka nedir, neden kullanılır sorusuna verilebilecek diğer bir cevap ise, kalifiye yetersizliğidir. Bir kişinin bir alanda tamamen uzmanlaşması için seneler harcaması gerekiyor. Bu süreçte çok iyi bilgiler elde etmiş olsa bile öğrenim süreci ölene dek sürüyor. Ayrıca uzmanlık alanını kendisinden sonra o mesleği yapacak kişilere aktarması da zaman istiyor. 

Bu nedenle yapay zeka nedir öne çıkıyor. Bir makine veya yazılımı herhangi bir alanda uzmanlaştırılması ile birlikte seri üretim yapabiliyor. Hatta bu üretimlerin kopyası oluşturuluyor. Yapay zeka nedir, insanların kaynaklarının bazı durumlarda yeterli gelmemesi veya kaynak varsa da istenilen verime ulaşamaması gibi sorunlarda yapay zeka teknolojileri çözüm oluyor.

Yapay zeka nedir konusunun daha iyi anlaşılması için Alan Mathison Turing'in adının verildiği ve her yıl Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen "Loebner Ödülleri" isimli yarışmada bir test uygulanıyor. Bu test, yapay zeka nedir ve insanın yerine geçebilir mi sorularının cevabını oluşturuyor. 

Yapay zeka nedir, adeta insanlar gibi sohbet eden ve yarışmacılar tarafından gerçekleştirilen programlanmış diyaloglar paravan arkasında duran insanlar tarafından test ediliyor. Bilgisayar aracılığıyla diyalog sağlanarak test tamamlanıyor. Test sonucunda insanlar tarafından hangi yazılımların kazanacağı belirleniyor. 

Yapay Zekanın Kullanım Amacı

Yapay Zekanın Kullanım Alanları

Yapay zeka nedir, kullanım alanları nelerdir sorusuna cevap olarak günümüzde yaygın olarak kullanılan yapay zeka alanları şöyle;

  • Siber güvenlik ve savunma sanayi
  • Sesli asistanlar
  • Dil çevirileri
  • Öneri sistemleri
  • Navigasyon
  • Sosyal güvenlik
  • Sağlık hizmetleri
  • e-Ticaret
  • Yardımcı robot uygulamaları

Hala geliştirilmekte olan yapay zeka nedir, iyi noktalara gelmiş olsa da gelişim süreci hala devam ediyor. Yapay zekanın ilerleyen dönemlerde daha çok gelişeceği öngörülüyor.

Yapay zeka nedir, yazılım terminolojisinde "malware" adıyla ve "zararlı yazılım" çevirisiyle söylenen ve internet kullanıcıları için de "virüs" adı ile bilinen yazılımlar; yapay zeka sayesinde tespit yapılarak müdahale ediliyor. Yapay zeka nedir, ayrıca, siber güvenlik sistemlerinde de kendisini gösteriyor. 

Yapay zeka nedir, ses tanımada kullanılan yapay zeka nedir, mikrofon ve sesin dijital hale getirilerek frekans oluşturuyor ve bilgisayarların sesleri tanıyabilmesini sağlıyor. Kelimeler veya harfler sayılara dönüştürülüyor ve yapay zeka da sesi tanıdığında tepki vererek cevap vermiş oluyor.

Yapay zeka nedir, dijital hale getirilen kamera görüntüleri piksellere dönüştürülüyor ardından kod yapılıyor. Yapay zeka algoritmaları aracılığı ile kodlar yorumlanıyor. Yapay zeka nedir, yapay zeka, bilgisayar ve insan arasında bir aracı olarak etkileşimi arttırmak ve farklı dil konuşulsa bile iletişimi güçlü tutmak için çözüm oluyor.

Yapay zeka nedir, doğal dil işlemede; makine öğrenmesi, istatiksel analiz, derin öğrenme ve kural tabanlı yaklaşımlar kullanılıyor. En çok kullanılan doğal dil işlemeleri, Google, Yandex, Siri, Google Asistan'dır. 

Yapay Zeka Avantajları Nelerdir?

Yapay zeka nedir, avantajları nelerdir sorularının cevabı olarak, yapay zeka, verimlilik ve ölçeklenebilirliği ile küçük görevler veya karmaşık görevler fark etmeksizin yenilenerek kullanılmayı sağlıyor.

Yapay zeka nedir, aynı zamanda hataların azaltılmasına ve daha yüksek hassasiyetle daha yüksek doğruluğa ulaşma şansının artmasına yardımcı oluyor. Yapay zeka nedir, fizyolojiye, yorgunluğa, strese, duygulara, yaşlanmaya eğilimli olan insanların hata yapma payını ortadan kaldırıyor.

Yapay zeka nedir, özellikle sağlık alanlarında yapay zekanın sahip olduğu teknoloji ile 7/24 izliyor ve hızlı teşhis imkanı ile hastalık önleme sağlıyor. Yapay zeka nedir, aynı zamanda, çeşitli ilaçların sahip olabileceği yan etkileri önceden biliyor. 

Yapay zeka nedir, insanlar için tehlikeli olacak görevleri üstlenen yapay zeka teknolojileri, istihdamı arttırmakta önemli rol oynuyor. Diğer teknolojilerle birlikte kullanılabilen yapay zeka, insanlardan farkı olarak makineleri ile daha hızlı kararlar alıyor. Bu da eylemlerin daha çok hızlanmasını sağlıyor.

Yapay Zekanın Dezavantajları

Yapay zeka nedir, avantajları nelerdir soruları dışında dezavantajlarından da bahsetmek gerekiyor. Yapay zekalar yapısı gereği çok karmaşık makinelerden oluştuğu için büyük görevler üstlenseler de maliyetleri de bir o kadar fazla oluyor. Ayrıca, kurulum maliyetinin yanı sıra, onarım ve bakımı da büyük maliyetleri de bulunuyor. 

İnsanlardan daha büyük bir iş gücü ve eylem hızı kazandırsa bile yapay zeka, maliyeti konusunda kolay ulaşılabilirlikten çıkıyor.

Yapay zeka nedir, insanların makinelerle değiştirilmesinin büyük çapta işsizliğe yol açacağı öngörülüyor. En büyük dezavantajlarından biri de makinelerin insanlar kadar yaratıcı olamamasıdır. Sadece kendilerine öğretildikleri veya emredildikleri şeyi yapan yapay zeka, tasarlama ve yaratmada yardımcı olsa da, insan beyninin gücüyle eşleşmiyor. 

Yapay zeka nedir, özellikle takım yönetimi gereken işlerde bir duyguya sahip olmadığı için insan bağlantılarının yerini almaları zordur. Bu nedenle iletişim kurmak veya sahip oldukları yazılım dışında başka durumlarla karşı karşıya kalmakta güçlük çekerek verim sağlayamazlar. 

İnsanların aksine yapay zeka deneyimle geliştirilemeyen bu teknoloji, zamanla aşınmaya ve yıpranmaya neden olabilir. Bunların hepsi yapay zeka nedir sorusunu oluşturuyor.

Son zamanlarda oldukça popülerleşen yapay zeka sohbet robotu ChatGPT ile ilgili yazılarımızı inceleyerek yapay zeka ürünleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.